Coronavirus

DF foreslår anderledes teststrategi: - Kommer de ikke selv ud, må vi gå op og banke på

I Ishøj Kommune har man blandt andet rådgivet om, hvordan fredagsbøn kan gennemføres forsvarligt. Men der skal mere til, siger borgmester.

Hvad skal der til for at stoppe smitten på den københavnske vestegn?

Det spørgsmål skal besvares til et møde blandt otte vestegnsborgmestre, sundhedsminister Magnus Heunicke (S), Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, og rigspolitichef Thorkild Fogde.

I Dansk Folkeparti (DF) mener man dog, at løsningen er klar.

Man skal teste alle i hårdt ramte områder. Og hvis personer i områderne ikke selv går ud for at få en test, lægger DF op til at benytte andre metoder:

- Kommer de ikke selv ud, må vi gå op og banke på og sige, at de bør testes. Vi skal give dem hurtigtests, så svaret kan fås med det samme, og så kan de gå i karantæne, hvis de er smittede, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) til TV 2.

I Venstre hilser man forslaget velkomment.

- Jeg synes sådan set, det er en god idé, at man er meget mere offensiv i forhold til testning i de her områder, siger Martin Geertsen (V), sundhedsordfører.

Hos Socialdemokratiet er man heller ikke afvisende, lyder det fra partiets sundhedsordfører.

- Det kan jo være et ganske udmærket redskab, der kan komme på tale, siger Rasmus Horn Langhoff (S).

Borgmester: Vi skal ændre strategi

De københavnske vestegnskommuner har landets højeste smittetal per 100.000 borgere.

Derfor har Magnus Heunicke indkaldt de otte kommuners borgmestre – fra Høje Taastrup, Albertslund, Brøndby, Hvidovre, Ballerup, Vallensbæk, Rødovre og Ishøj – til corona-møde mandag klokken 13.

Forud for mødet fortæller Ole Bjørstorp (S), borgmester i Ishøj, at han vil fremlægge, hvilke tiltag man har gjort i kommunen for at forhindre smitte.

- Vi har for eksempel fortalt, hvordan man skal forholde sig under fredagsbøn for at undgå smitte. Men når der er et tal i denne størrelsesorden på vestegnen, er det klart, at der skal gøres noget andet, siger Ole Bjørstorp.

Ishøj Kommune ligger nummer tre på listen over de kommuner med flest smittede per 100.000 personer.

Etnicitet eller ej

Når mødet bliver indledt mandag eftermiddag, vil Ole Bjørstorp bede om nogle konkrete tal, der kan hjælpe kommunerne med at få afbødet det høje smittetal.

- Jeg vil gerne have, at de kan levere nogle statistikker og tal, der siger, hvilke grupper og områder vi skal kigge nærmere på. Vi har spurgt om det flere gange, men nu får vi en drøftelse i dag, siger han til TV 2.

Borgmesteren fortæller desuden, at han synes, der har været for meget fokus på etnicitet i forhold til, hvilke grupper der driver smitten.

- Til mødet i dag vil jeg gerne levere de oplysninger, som vi mener at have samlet ind, og det er en bred vifte – ikke kun etnicitet.

Tidligere har tal vist, at særligt etniske minoriteter har været overrepræsenteret i smittestatistikken. Dengang kritiserede DF regeringen for manglende indgriben, og Liselott Blixt sagde, at det skyldtes berøringsangst.

Små boliger kan være årsag

Hvorfor det lige præcis er på den københavnske vestegn, at smitten spreder sig, er svært at sige. Det var meldingen fra Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, søndag aften.

Men det kan måske skyldes trange boligforhold.

- Det kan betyde meget for, at smitten bredes ud inden for familierne. Og så tror jeg også, at der er et væsentligt socialt liv mellem mennesker på vestegnen - og begge dele vil jo gøre, at smitten spreder sig mere, lød det.

Københavns Vestegns Politi har henover weekenden været talrigt til stede i de ramte kommuner for at sikre, at de nye coronarestriktioner blev overholdt.