Danske Bank skjulte gældsskandale for bankens egne aktionærer

Offentligheden hørte første gang om sagens omfang, da TV 2 og Berlingske i september i år kunne afdække det massive kaos i bankens inkassoafdeling.

Allerede i efteråret 2019 udarbejdede Danske Banks eksterne jurister i advokathuset Plesner en præcis beskrivelse af de massive problemer i bankens inkassoafdeling.

Beskrivelsen blev lavet i forbindelse med, at banken skulle aflevere regnskab for årets tredje kvartal. Teksten blev delt med bankens revisorer i Deloitte, men tekstens ordlyd fandt aldrig vej til regnskaberne.

Offentligheden og aktionærerne hørte derfor først om det omfattende gældskaos, da TV 2 og Berlingske knap et år senere kunne afdække de massive problemer i Danske Banks inkassoafdeling.

Her kom det frem, at banken ulovligt har opkrævet forældet gæld fra tusindvis af kunder, at banken har overhørt adskillige advarsler om den ulovlige gældsinddrivelse, og at ledende ansatte i banken ifølge bankens egne advokater i værste fald ville kunne ende i fængsel.

Set i det lys undrer bankekspert og seniorrådgiver på Aalborg Universitet, Lars Krull, sig over, at banken ikke selv gjorde opmærksom på problemet.

- Den her sag er jo endt med at skade banken i sin helhed. Det kunne man have undgået ved at melde klart ud. Så havde de været proaktive i deres information, sådan som vi vil have, de skal være, siger Lars Krull.

Kan blive ramt af retssager

TV 2 og Berlingske har set den oprindelige mailtråd med formuleringen, der blev delt med bankens revisorer i efteråret 2019.

- Danske Bank har opdaget visse problemer i dets gældsinddrivelsessystem. Disse systemfejl kan lede til, at Danske Bank må tilbagebetale beløb til et antal kunder og kan potentielt lede til retssager mod Danske Bank, skrev bankens advokat i teksten.

Den melding nåede aldrig markedet eller investorerne.

Danske Bank mener ikke, at denne formulering skulle indgå i noget regnskab.

- Den mailtråd er på ingen måde udtryk for, at der var overvejelser om at kommunikere om sagen i regnskabssammenhæng. Den er udtryk for, hvad banken på det daværende tidspunkt kunne oplyse til dens revisorer om sagen, skriver Claus Ingar Jensen, der er chef for investor relations i Danske Bank.

Kryptisk besked

Forud for TV 2 og Berlingskes afdækning af sagen, der startede 30. august i år, havde Danske Bank nævnt den i meget overfladiske og kryptiske vendinger, der ikke gav indtryk af situationens alvor.

I starten af december sidste år opjusterede Danske Bank forventninger til hele året med et ventet overskud på 15 milliarder kroner. I den gode nyhed til aktiemarkedet blev det kort nævnt, at banken samtidig forventede at nedskrive 400 millioner på "baggrund af en gennemgang af vores låneportefølje".

To måneder senere, da årsregnskabet for 2019 blev fremlagt 1. februar i år, lød det kort, at Danske Bank havde hensat 400 millioner kroner på grund af "operationelle risici", der var forbundet med "problemer med datakvaliteten i en begrænset del af forretningen".

Klare tegn på regelbrud

Ifølge advokat og partner i advokatfirmaet Lund Elmer Sandager, Morten Schwartz Nielsen, er det er "ufravigeligt krav", at virksomheder straks orienterer markedet, når de er bekendt med sager, der kan påvirke aktiekursen.

- Tilsidesættes den forpligtelse kan der potentielt rejses krav over for virksomheden, hvis der er købt aktier i tillid til, at alle relevante oplysninger til gået markedet og afspejlet i aktiekursen. I dette tilfælde med Danske Bank er der klare tegn på, at oplysningerne burde have været lagt frem tidligere og tydeligere. Dansk praksis er dog sparsomt på dette område, men der verserer flere sager omkring spørgsmålet, siger Morten Schwartz Nielsen.

Storaktionær: Ingen grund til at have tillid

Sagen om gældskaos i Danske Bank får nu en af landets største pengetanke, pensionskæmpen ATP, til at lange ud efter landets største bank.

- Jeg ønsker ikke at forholde mig til detaljerne i den nævnte sag. Når det er sagt, så har kommunikationen fra banken desværre ikke haft et niveau, som er nødvendigt for at skabe transparens og tillid hos investorerne, siger aktiechef Claus Wiinblad fra ATP i et skriftligt svar.

ATP er en af de største aktionærer i Danske Bank, hvor Mærsk-familien er den suverænt største aktionær. For godt to år siden brugte netop Claus Wiinblad den magtfulde position til - i lyset af hvidvasksagen - at efterlyse den kulturændring, som bankens nye formand Karsten Dybvad havde lovet. Det skete ved bankens generalforsamling, hvor ATP-chefen tilføjede, at "der ikke skal fejes noget ind under gulvtæppet".

Selvom Wiinblad her to et halvt år efter generalforsamlingen ikke mener, at der er grund til at have tillid til Danske Bank, så er ATP ikke klar til at sælge ud, siger han.

- Løsningen er ikke at sælge vores aktier, men at fortsætte med at presse på for og bakke op om, at de nødvendige kulturforandringer bliver gennemført. Men det er da klart, at den seneste tids uro ikke har været hjælpsomt med hensyn til at genoprette tilliden, siger Claus Wiinblad.

Tavshed om ændring

Danske Bank skriver i en mail, at det ikke var nødvendigt at orientere aktionærerne om sagen allerede i sidste efterår, da der ifølge banken endnu ikke var hensat penge til kompensation af kunderne.

- Vi vurderede sagen med de oplysninger, vi havde på det givne tidspunkt, med udgangspunkt i blandt andet sagens finansielle omfang, skriver bankens chef for investor relations Claus Ingar Jensen.

Banken ønsker ikke at svare på, hvem der traf beslutningen om ikke at informere aktionærerne om sagen, da man orienterede bankens revisorer.

I et interview 4. september i år spurgte TV 2 og Berlingske topledelsen i Danske Bank om den manglende orientering af aktiemarkedet. Her afviste administrerende direktør Chris Vogelzang, at banken havde en intention om at skjule noget. Men han erkendte, at det kunne være håndteret anderledes.

- Hvis du ser på, hvordan det går, så ville vi nok gerne have diskuteret de her ting tidligere, sagde Vogelzang.

Aktien er dykket

I midten af september vurderede mediet Euroinvestor, at aktionærerne i Danske Bank havde mistet omkring fem milliarder kroner som direkte konsekvens af gældsskandalen. Da artiklen i Euroinvestor blev publiceret kostede en aktie i Danske Bank knap 88 kroner, i skrivende stund koster den den 85 kroner.

Samlet set er Danske Banks aktiekurs faldet godt 13 procent siden slutningen af august, hvor TV 2 og Berlingske bragte de første historier om de gennemgribende og mangeårige problemer i bankens gældsinddrivelse. I samme periode er det ledende danske aktieindeks samlet set steget en smule.