Samfund

To danske aviser vil bringe Muhammed-annoncer

Weekendavisen og Berlingske er villig til at bringe annoncer med Muhammed-tegninger. Tidligere PET-chef frygter for konsekvenser.

Som det første danske nyhedsmedie meldte Weekendavisen sig som villig bringe annoncer fra partiet Nye Borgerlige, som indeholder en Muhammed-tegning.

Det oplyser avisens chefredaktør, Martin Krasnik, i P1-programmet 'Ordet Fanger' søndag eftermiddag.

- Det er forfærdeligt, at en klar og tydelig politisk holdning udtrykt satirisk gennem tegninger ikke kan bringes, fordi vi er bange for vold, siger han.

Nogle timer senere fulgte Berlingske i Weekendavisens fodspor, da chefredaktør Tom Jensen skrev på Twitter, at hans avis også er villig til at trykke annoncerne.

- Jeg kan i lighed med Weekendavisens chefredaktør sige, at får vi tilsendt Nye Borgerliges annonce, fordi de ønsker den bragt hos os, og kan vi konstatere den har det indhold, jeg er blevet gjort opmærksom på den har, så vil Berlingske også bringe annoncen, skriver han.

Vil have dem bragt i næste uge

Mange andre danske medier har ellers tøvet med eller direkte afvist at ville bringe annoncerne, som Nye Borgerlige annoncerede i fredags, at de vil have i danske medier.

Mandag vil Nye Borgerlige tage kontakt til de største aviser herhjemme for at præsentere den annonce, som partiet ønsker at bringe.

Herefter sigter man efter at kunne få annoncerne bragt fredag og lørdag. Det fortæller partiformand Pernille Vermund.

- Mit ønske med de her annoncer er at vise franskmændene, at vi står skulder ved skulder med dem i kampen for ytringsfriheden.

- Barnagtig provokation

Lykkes partiet og formand Pernille Vermund med det, som det altså nu ser ud til hos flere medier, er der dog en risiko for, at det udfordrer danskernes sikkerhed.

Det vurderer Hans Jørgen Bonnichsen, som er tidligere operativ chef i PET, hvor han blandt andet arbejdede under Muhammed-krisen i 2006.

- Jeg synes, at det er en tåbelig, fantasiløs og barnagtig provokation, hvor man leger med alle andres sikkerhed, samtidig med at man selv sidder i sit elfenbenstårn, og hvor Vermund og hendes partifæller vil være beskyttet af PET mod selv den mindste trussel, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Vermund erkender risiko

Ønsket fra Nye Borgerlige om at bringe annoncer med tegninger af profeten Muhammed sker for at vise sympati med den franske skolelærer Samuel Paty.

Han fik for nogle uger siden skåret halsen over efter at have vist Muhammed-tegninger for sine elever.

Pernille Vermund erkender, at hun ikke skråsikkert kan sige, at det er ufarligt at bringe annoncer med tegningerne, men at hun kun kan håbe, at det ikke får nogen farlige konsekvenser.

- Jeg håber, at de mennesker, der bor i Danmark og bekender sig til islam, er så fornuftige, at de godt kan forstå, at det her kan man være kritisk over for, men at det ikke er noget, man møder med hverken vold, terror eller trusler, siger Pernille Vermund.