Samfund

To aviser vil nu bringe Pernille Vermunds Muhammed-annonce: - Det havde jeg også regnet med

Nye Borgerlige har samlet over en halv million ind til at bringe kontroversielle annoncer i medierne.

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, kan søndag glæde sig over, at både Weekendavisen og Berlingske har sagt ja til at bringe partiets annoncer med en Muhammed-tegning.

- Det er jeg glad for. Jeg havde selvfølgelig regnet med, at de fleste medier ville bringe den og udnytte den pressefrihed, vi har i Danmark, siger hun til TV 2.

Nye Borgerlige oplyste i fredags planerne om at sende de kontroversielle annoncer ud til danske medier. I første omgang fik det en lunken modtagelse fra de danske aviser, som enten direkte afviste at bringe den eller udbad sig betænkningstid.

Men i dag søndag fik piben en anden lyd. Først sagde Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik, på P1, at han vil bringe annoncen, hvis den bliver sendt til mediet. Og kort efter skrev Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, på Twitter, at han også ville bringe den.

Står stærkere sammen

Pernille Vermund håber og tror, at endnu flere danske medier nu vil følge med.

- Lad os nu se, om ikke alle de store medier ender med at bringe den. Jo flere medier, og jo flere lande, der bakker op om det her, jo mere tilforladeligt bliver det jo, siger hun.

Vermund forstår imidlertid godt, at Jyllands-Posten har takket nej til at bringe annoncen. Avisen har været mål for flere terrorplaner, siden den offentliggjorde sine Muhammedtegninger i 2005. Og hun mener netop, at det faktum, at avisen fik lov at stå meget alene med det dengang, var en stor fejl.

- Jeg forstår godt, at de ikke lige går forrest i betragtning af, hvad de har været igennem. Hvis alle havde bakket op og vist tegningerne dengang, havde vi stået meget stærkere. Og det er det, vi håber, der kan ske nu, siger Pernille Vermund.

Har indsamlet en kvart million

Der er ingen risiko for, at annoncekassen hos Nye Borgerlige løber tør, hvis alle medier kommer med. Annoncerne bliver nemlig finansieret gennem direkte donationer, og Pernille Vermund fortæller, at det er gået over al forventning.

Alene fredag aften, da indsamlingen gik i gang, blev der samlet 150.000 kroner ind, og søndag var beløbet steget til over en kvart million.

- Det er gået så stærkt. Det er rigeligt til de helsides annoncer, vi har planlagt i danske medier. Og med den her støtte kan man jo ikke lade være med at tænke, at det kunne være fedt at sprede til andre lande, siger Pernille Vermund.

Indeholder to Muhammed-tegninger

Hun kan ikke fortælle, om hun og andre i partiet er blevet kontaktet af Politiets Efterretningstjeneste (PET) med henblik på beskyttelse, hvis annoncerne bliver til noget. Men tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen mener, at partitoppen vil blive beskyttet, mens risikoen for mange andre også bliver hævet.

- Jeg synes, at det er en tåbelig, fantasiløs og barnagtig provokation, hvor man leger med alle andres sikkerhed, samtidig med, at man selv sidder i sit elfenbenstårn, hvor Vermund og hendes partifæller vil være beskyttet af PET mod selv den mindste trussel, siger Hans Jørgen Bonnichsen til Ritzau.

Langt det meste af Nye Borgerliges annonce er ellers ganske uskyldig med en tekst, som de fleste nok vil være enige i. Den handler om at støtte den franske skolelærer Samuel Paty, der blev dræbt 16. oktober, fordi han havde brugt nogle Muhammed-tegninger i sin undervisning. Desuden handler teksten om det vigtige i ytringsfrihed og at man ikke kan lade sig true til at tie.

Men i bunden af siden findes de to Muhammed-tegninger, som Paty brugte.

Det drejer sig om en tegning fra forsiden af satiremagasinet Charlie Hebdo med teksten 'Alt er tilgivet' og 'Je suis Charlie', som blev et samlende slogan efter terrorangrebet mod magasinet i 2015.

Og en anden tegning, som kan opfattes mere provokerende, hvor en arabisk udseende nøgen mand, som kan være profeten Muhammed, sidder på alle fire med en stjerne mellem benene medfulgt af teksten 'Muhammed: En stjerne er født' skrevet på fransk.

Begge tegninger er fra Charlie Hebdo, og pressechef i Nye Borgerlige, Lars Kaaber, oplyser, at partiet endnu ikke har fået tilladelse til at bringe tegningerne.

- Vi har nu sendt annoncelayoutet til Charlie Hebdos advokat. Vi regner med, at det falder på plads mandag, når folk møder på arbejde, siger han til TV 2.