Coronavirus

Social boble kan blive "krudttønde til konflikter" - sådan håndteres udfordringen bedst

To psykologer giver deres bedste råd til, hvordan en række konkrete udfordringer kan løses som følge af anbefalingerne om færre sociale kontakter.

Danskerne skal vænne sig til en hverdag uden for mange sociale kontakter.

Det står klart, efter at statsminister Mette Frederiksens (S) pressemøde for én uge siden, hvor hun og regeringen indførte nye restriktioner i Danmark på grund af coronapandemien.

- Minimér den sociale aktivitet, lød den kontante opfordring.

Konkret lød anbefalingen, at vi maksimalt bør se op til ti personer på fast basis - ud over personerne i ens husstand. Kontakter på arbejdspladsen, i skolen eller til fritidsaktiviteter tæller ikke med.

Men regeringens anbefaling om at danne en form for social boble på højst ti personer er ikke let at følge og skaber en række udfordringer og dilemmaer.

Det siger to psykologer, som TV 2 har talt med.

- Det er en krudttønde til konflikter i vores sociale relationer, siger Karina Damsgaard Nørby, der er psykolog ved Koncern HR i Region Midtjylland, til TV 2.

Herunder præsenteres tre mulige udfordringer som følge af restriktionerne for vores sociale færden - samt gode råd fra de to psykologer til, hvordan dilemmaerne løses.

1) Vær forberedt på, at andre tolker anbefalingerne anderledes

Psykolog Karina Damsgaard Nørby påpeger, at så længe der ikke er tale om et decideret lovkrav om at ses med maksimalt ti personer, men en anbefaling, kan det skabe tvivlsspørgsmål blandt danskerne.

Anbefalingerne om de sociale bobler skaber nemlig rum for den enkelte til at tolke på reglerne.

For hvordan defineres eksempelvis en såkaldt "fast omgangskreds" af personer, som Sundhedsstyrelsen skriver på hjemmesiden, lyder det fra psykologen.

- Det forvirrer os, når noget ikke giver mening, og det kan gøre det svært for den enkelte at tilpasse sig anbefalingerne. Derfor kan vi hurtigt blive fordømmende over for, hvordan andre opfører sig. Det skal vi passe på med, siger Karina Damsgaard Nørby.

Derfor lyder rådene fra psykologen:

 • Du er ekspert på din egen virkelighed, ikke andres
 • Skru op for din rummelighed
 • Hold fokus på det du selv kan gøre, og ikke hvad andre burde gøre

2) Fravalg af kontakter kan være svært

Jacob Vindbjerg Nissen, der er chefpsykolog i Falck Healthcare, bakker op om sin kollega, for regeringens budskab om at se færre mennesker og danne en form for social boble gør det svært for folk at navigere i.

Ifølge chefpsykologen vil det være en udfordring for mange danskere at udvælge, hvem man ikke kan ses med.

- Det kan skabe akavede situationer, hvis de udvalgte personer ikke samtidig ønsker at vælge én til, siger Jacob Vindbjerg Nissen til TV 2.

Han efterlyser klare budskaber med letforståelige regler for adfærd, som er mulige at føre ud i livet.

- Adfærdsændringer kræver, at opgaven er veldefineret, og der skal være tilpas med instruktioner, hvis det skal lykkes, siger chefpsykologen.

Ifølge Jacob Vindbjerg Nissen er det en udfordring for os som mennesker, når der sker markante ændringer, og når vigtige budskaber indeholder en stor tolkningsgrad.

For vi søger altid efter at skabe mening, men når rammen ikke er klar, så er der en risiko for, at vi kommer i konflikt med hinanden omkring spillereglerne.

- I sådanne situationer kan det være godt at tjekke ind med, hvad man har kontrol over, og hvad man må acceptere som et vilkår i denne tid. Hvad kan jeg gøre for at passe på mig selv, og hvad er vigtigt for mig?, siger Jacob Vindbjerg Nissen.

Rådene fra chefpsykologen er derfor følgende:

 • Afstem forventninger til kontakter med både med familie og venner
 • Evaluer situationen løbende og tal sammen om forandringerne

En nylig måling lavet af Megafon viser, at i omegnen af 14 procent af danskerne ikke forventer, at de vil overholde regeringens anbefalinger om maksimalt at se ti personer i privat regi udover dem, de deler bopæl med.

Vil du overholde regeringens anbefaling om at begrænse antallet af sociale kontakter? Deltag i afstemningen.

Afstemning

Følger du regeringens anbefaling om at begrænse antallet af personer, som du ser privat?

3) Øget risiko for social udskamning

Psykolog Karina Damsgaard Nørby forudser, at der i tiden fremover vil ske en øget udskamning i sociale sammenhænge herhjemme.

Et mindretal af danskerne ønsker, som Megafon-målingen afslører, ikke at følge den tydelige opfordring fra regeringen, men omvendt er der mange danskere, som frygter den smitsomme coronavirus.

Denne gruppe vil derfor kunne føle sig provokeret af andres mere laissez faire-opførsel over for covid-19, mener psykologen.

Ifølge Karina Damsgaard Nørby tackler vi bedst udfordringen ved at holde os på vores "egen banehalvdel".

- Det kræver forståelse for, at alle handler på baggrund af deres egen situation. Vi reagerer vidt forskelligt, da vi er forskellige som mennesker. Det er en vanskelig øvelse, for det kræver, at man kan reflektere over ens egen og andres situation.

Psykologens råd:

 • Bliv på "egen banehalvdel"
 • Det er ikke et problem at være uenig - problemet opstår, hvis vi ikke accepterer uenighed
 • Konsensus er ikke et mål i sig selv - accept af forskellighed er et mål

Sundhedsstyrelsen: Færre kontakter er effektivt

TV 2 har været i kontakt med Sundhedsstyrelsen om de nye anbefalinger om antallet af sociale kontakter.

Styrelsen oplyser, at det overordnede mål er, at danskerne skal begrænse antallet af sociale kontakter, da det er et effektivt middel mod smittespredning.

Ti personer er valgt som anbefaling for det maksimale antal, man som enkeltperson bør ses med, fordi det skal være en holdbar løsning for alle danskere, der kan have vidt forskellig social omgangskreds, lyder det.

Gode råd til begrænset social kontakt

Sundhedsstyrelsen har på sin hjemmeside udgivet en række gode råd til, hvordan danskerne bedst muligt begrænser antallet af sine sociale kontakter under coronakrisen.

De overordnede råd til ens sociale omgangskreds for at undgå smittespredning er følgende:

 • Hold dig til få personer
 • Hold dig til de samme personer
 • Hold det kort, når I ses

Den generelle anbefaling er, at danskerne holder fast i en lille omgangskreds på ikke flere end ti forskellige personer - ud over personer i ens husstand.

Derfor bør man ifølge Sundhedsstyrelsen gøre følgende:

 • Hvis det kan lade sig gøre, så mød hinanden udenfor
 • Aflys aftaler med personer, du ikke plejer at ses med
 • Hold kontakten uden at mødes fysisk, eksempelvis med et virtuelt møde