Mindst 487 coronasmittede turister er rejst ind i Danmark
Flere partier efterlyser nu hurtig test af udlændinge ved indrejsen til Danmark for at stoppe smitteimport.
Siden begyndelsen af august er mindst 487 coronasmittede turister rejst ind i Danmark.
Især i de seneste to uger er mange turister blevet testet positive. I efterårsferien fandt myndighederne 117 smittede turister, mens tallet i den følgende uge lå på 125 smittede.
Det fremgår af en aktindsigt, som TV 2 har fået hos Statens Serum Institut.
Omkring halvdelen af de smittede var turister, der frivilligt lod sig teste i Københavns Lufthavn i Kastrup ved ankomsten til Danmark.
Efter at de havde taget testen, fortsatte turisterne deres rejseplaner. Et til to døgn senere, når det positive prøvesvar forelå, forsøgte de danske myndigheder at kontakte dem.
De turister, som myndigheder kunne få fat i, er i den forbindelse blevet opfordret til at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer for selvisolation og kontaktopsporing.
I mandags blev der indført nye restriktioner netop for at dæmme op for smitte fra indrejsende udlændinge fra højrisikolande.
Ikke alene skal udlændinge have et anerkendelsesværdigt formål med deres indrejse, men nu skal de også kunne fremvise en negativ test, der er foretaget senest 72 timer før indrejsetidspunktet.
DF: fortag hurtigtest
I Dansk Folkeparti mener man dog ikke, at et tre dage gammelt negativt testresultat er tilstrækkeligt.
- Myndighederne burde gøre noget mere. Det er afgørende, at en test er så frisk som muligt, for der kan være sket meget på 72 timer. Derfor bør vi indføre hurtigtests ved grænserne. Den type test kan give svar i løbet af 15-30 minutter, og så kan vi forhindre smittede personer i at rejse ind, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).
Hun foreslår, at indrejsende udlændinge selv betaler for testen, der koster omkring 100-200 kroner.
Den type test, som Dansk Folkeparti foreslår, bruges allerede af private virksomheder - herunder slagterivirksomheden Danish Crown - til at teste medarbejderne, når de møder ind. Eneste ulempe er, at hurtigtesten er en smule mindre nøjagtig end de normale test.
- Vi skal have forhindret importen af smitte – og når man kan bruge testen andre steder, kan man også bruge den ved grænserne, siger Liselott Blixt.
Forældede resultater
I Enhedslisten er man grundlæggende enig.
- Jeg er noget bekymret over de nye regler med 72 timer. For en test, der taget for 72 timer siden, er jo kun et øjebliksbillede, fra da testen blev taget. Og med de stigende smittetal i Danmark og resten af Europa er risikoen for smitte større, og vi bør være forsigtige, siger Peder Hvelplund, der er partiets sundhedsordfører.
Han mener, at hurtigtests bør indføres som et supplement til kravet om en højst 72 timer gammel test.
- En hurtig test ved indrejsen ville kunne øge sikkerheden, og det er vigtigt i den situation, vi står i, siger Peder Hvelplund.
Med de nye regler, som blev indført i mandags, vil en udlænding fra et højrisikoland, der ikke kan fremvise et negativt testresultat som udgangspunkt blive afvist ved grænsen.
Men der er undtagelser.
Reglerne om fremvisning af negativ test gælder ikke grænsependlere, der dagligt krydser Danmarks grænser, og de gælder heller for godstransportører af hensyn til forsyningssikkerheden.
De turister, der bliver testet positive for covid-19, tæller ikke med i myndighedernes daglige tal over smittede i Danmark.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Statens Serum Institut eller Sundheds- og Ældreministeriet.