Samfund

Kronprinsparret hædrer Danica Curcic for mod og kompromisløshed

Kronprinsparrets Priser er lørdag blevet uddelt i Randers. En af dem fik skuespillerinden Danica Curcic.

På Værket i Randers er en række store præstationer inden for dansk kunst, kultur og socialt arbejde lørdag aften blevet hyldet.

Til den årlige uddeling af Kronprinsparrets Priser har kronprinsesse Mary og kronprins Frederik uddelt fire priser.

Kronprinsparrets Kulturpris går til skuespilleren Danica Curcic, der er kendt fra både film og teaterforestillinger.

I 2020 har hun blandt andet kunnet ses på det store lærred i filmen 'Undtagelsen', hvor hun spiller en af hovedrollerne.

Filmen handler om kontormobning og er baseret på Christian Jungersens roman af samme navn fra 2004.

Skole for udsatte hædret

Lørdagens pris får Danica Curcic ifølge kronprins Frederik for sit "store mod og sit kompromisløse kunstneriske bidrag".

- Med en særlig fornemmelse for den menneskelige psyke kaster Danica Curcic sig ud i krævende roller, som hun formår at skildre komplekst og levende, lød det under prisuddelingen.

Kronprinsparrets Sociale Pris går i år til Kofoeds Skole. Skolen hjælper socialt udsatte i blandt andet København, Aarhus og Aalborg.

Her får blandt andre langtidsledige og psykisk syge mulighed for at udvikle sig på værksteder og i undervisningstilbud.

- Kofoeds Skole er et fyrtårn, der har genopfundet sig selv og viser vejen på det sociale område både nationalt og internationalt, og derfor fortjener de Kronprinsparrets Sociale Pris, lød begrundelsen fra kronprinsesse Mary.

Med de to priser følger 500.000 kroner til hver og et kalejdoskop skabt af kunstneren Olafur Eliasson.

Stjernedrys til særligt talent

De to sidste priser - Stjernedryspriserne - gives henholdsvis til en kunstner med et særligt talent og en aktør inden for socialt arbejde, der tænker nyt.

Her blev koreograf Sebastian Kloborg hædret. Han har senest stået bag koreografien til 'Nattergalen', der har turneret i hele landet.

Den anden pris blev givet til foreningen De Anbragtes Vilkår, der arbejder for, at anbragte unges stemmer bliver hørt.

Vinderne af Stjernedryspriserne modtager 100.000 kroner.

Kronprinsparrets Priser uddeles årligt. Modtagerne vælges af kronprinsparret efter indstilling fra to komitéer.

Priserne blev stiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til parret.

Her kan du se, hvem der fik priserne:

  • Kulturprisen går til skuespiller Danica Curcic. Hun er kendt fra både film og teaterforestillinger. Eksempelvis spiller hun Iben i 'Undtagelsen'. Prisen fik hun for sit "store mod og sit kompromisløse kunstneriske bidrag". Med prisen følger 500.000 kroner.
  • Kronprinsparrets Sociale Pris går til Kofoeds Skole. Her hjælpes socialt udsatte mennesker med blandt andet værksteder og undervisningstilbud. Med prisen følger 500.000 kroner.
  • Den Kulturelle Stjernedryspris går til koreograf Sebastian Kloborg. Den får han for sin "progressive og eksperimenterende tilgang til koreografi". Med prisen følger 100.000 kroner.
  • Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris går til foreningen De Anbragtes Vilkår, der hjælper anbragte børn og unge med udgangspunkt i deres egne stemmer og erfaringer. Med prisen følger 100.000 kroner.

Kilde: Bikubenfonden.