Her er de fem nye danske risikoniveauer for coronavirus

Risikoniveauet vil blive fastsat en gang om ugen bĂĄde nationalt og regionalt af en ekspertgruppe.

RETTELSE: Det kunne tidligere i denne artikel læses som, at tiltag automatisk træder i kraft, når risikovurderingen stiger eller falder, hvilket ikke er tilfældet. I stedet skal det nye varslingssystem forstås på den måde, at en myndighedsgruppe vil vurdere, hvorvidt de enkelte tiltag i varslingssystemet skal træde i kraft, når risikovurderingen ændres. Myndighedernes vurdering vil tage udgangspunkt i, hvordan smitten spreder sig i samfundet.

Det skal være lettere for private og erhvervsdrivende at fornemme, hvornår der er coronarestriktioner på vej fra myndighederne.

Derfor har regeringen lørdag lanceret et nyt varslingssystem på et pressemøde.

I sin kerne består varslingssystemet af fem risikoniveauer samt en værktøjskasse med mulige tiltag, der følger risikoniveauerne.

De fem risikoniveauer

 • Niveau 1: Lav og lokal smitte med mulighed for opblussen.
 • Niveau 2: Lokale og regionale udbrud af smitte, der kan brede sig.
 • Niveau 3: Udbredt samfundssmitte med potentiale for hurtig acceleration i smittetal. (Det er det niveau, som vi befinder os pĂĄ i øjeblikket.)
 • Niveau 4: Udbredt samfundssmitte og begyndende pres pĂĄ kapacitet pĂĄ sygehusene.
 • Niveau 5: Udbredt samfundssmitte og risiko for, at kapaciteten pĂĄ sygehusene overstiges.

- Varslingssystemet viser, hvad risikoniveauet er nu, og hvilke tiltag der kan blive nødvendige, hvis smitten stiger, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) om det nye system.

Alt afhængig af, hvilket risikoniveau Danmark befinder sig på, vil en indsatsgruppe bestående af Statens Serum Institut, Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsstyrelsen vurdere, hvilke restriktioner der vil blive indført, lempet eller fjernet.

Eksempler pĂĄ restriktioner

På lørdagens pressemøde kom myndighederne med en lang række eksempler på, hvad der kan ske i forskellige sektorer afhængigt af risikoniveauet. Du kan se dem alle på coronasmitte.dk.

Skemaet kan være svært at aflæse i denne artikel. Klik her for at se skemaet i stor opløsning.

TV 2 giver dig her tre eksempler på, hvordan forskellige områder kan blive påvirket af risikoniveauet, alt efter hvilke tiltag indsatsgruppen vurderer der er behov for for at bekæmpe smitten.

Gruppens vurdering afhænger af, hvordan smitten spreder sig i samfundet. Sker den største smittespredning eksempelvis i uddannelsesinstitutioner, vil vil gruppen iværksætte begrænsninger relateret til uddannelsesinstitutioner.

Det nye varslingssystem skal altså ikke forstås på den måde, at yderligere tiltag automatisk vil træde i kraft eller blive lempet, når risikovurderingen ændres.

Her er nogle eksempler på trin på værktøjsstigen, som myndighederne vil overveje at tage i brug, når risikovurderingen stiger eller falder.

Forsamlingskrav:

 • Fysisk afstand
 • 50-500
 • 10-50 (nuværende)
 • 3-10
 • Begrænsning af udgangsforhold

Mundbind:

 • I særlige situationer
 • Udvalgte steder (nuværende)
 • Brug af mundbind generelt i det offentlige rum

Professionelle idrætsbegivenheder:

 • Begrænsning af antal tilskuere
 • Yderligere begrænsning af antal tilskuere og restriktioner
 • Meget begrænset antal tilskuere og yderligere restriktioner (nuværende)
 • Lukning

Risikoniveauet vil blive fastsat en gang om ugen bĂĄde nationalt og regionalt af en ekspertgruppe og offentliggjort pĂĄ coronasmitte.dk.

Der kan blive regionale forskelle

Risikoniveauerne vil blive fastsat ud fra blandt andet antallet af nye smittede, antal indlagte og den forventede udvikling pĂĄ baggrund af fremskrivninger.

Men der er også mere subjektive krav, der kan komme i spil, forklarede myndighederne på pressemødet lørdag.

- Formålet er at sikre, at vi kun har restriktioner på de områder, hvor det er højest nødvendigt, lød det Magnus Heunicke, der også kom med en advarsel:

- Skræmmescenarierne er rundt om os i Europa. Det understreger vigtigheden af at være på forkant med epidemien, og det skal varslingssystemet bidrage til. Det vil sige, at der rundt om i landet kan blive forskel på, hvilke tiltag der tages i brug af myndighederne.

DI: - Et rigtig godt værktøj

For få dage siden gik Danmarks to store erhvervsorganisationer Dansk Industri og Dansk Erhverv ud i et fælles opråb til regeringen for at få en langsigtet plan under krisen.

I Dansk Industri er direktør Lars Sandahl Sørensen meget positiv over for det nye varslingssystem.

- Det er et rigtig godt værktøj, siger han til TV 2.