Coronavirus

Sådan holder du en coronasikker Halloween

I år bliver Halloween anderledes. TV 2 Grafik/Emma Haunstrup

Hvordan holder man fast i den uhyggelige højtid, selvom myndighederne fraråder monstre og spøgelser i at gå fra dør til dør?

Nogle uhyggelige dage venter.

For hvert år sidst i oktober bliver landets villaveje og opgange fyldt med små skeletter, spøgelser og monstre, der er på jagt efter slik og godter.

Men i år bliver Halloween anderledes og det hele måske lidt mindre uhyggeligt. For coronavirussen er skyld i, at Sundhedsstyrelsen fraråder de traditionelle "slik eller ballade"-ture. Smitterisikoen ved at gå fra dør til dør er nemlig for stor, lyder det.

I Halloweens højborg, USA, har landets center for sygdomskontrol og forebyggelse (CDC) også udsendt en række retningslinjer for højtiden. Her står blandt andet, at udklædningsmasker ikke kan erstatte mundbind, og at brug af maske over et mundbind kan give vejrtrækningsproblemer.

Herhjemme foreslår Sundhedsstyrelsen, at forældre arrangerer en Halloweenfest for en mindre gruppe børn, der i forvejen ses ofte i stedet for turen fra dør til dør.

Du kan læse den fulde liste af Halloweenanbefalinger nederst i artiklen.

Uhygge på afstand

Men selvom årets Halloween bliver forandret, skal vi ikke være bekymrede for, at traditionen forsvinder, mener Caroline Nyvang, der er traditionsforsker ved Det Kongelige Bibliotek.

- Jeg er sikker på, at Halloween klarer den, siger hun.

Ifølge Caroline Nyvang har vi lavet de indledende øvelser siden foråret, hvor mantraet "sammen hver for sig" blev præsenteret, og nu skal det stå en prøve under Halloween. For folk skal finde en måde at "signalere uhygge på afstand" i en elsket højtid.

Halloween

 • Ordet halloween er engelsk og en forkortelse af All Hallows Eve - 'Alle helgeners aften'.
 • I USA har man fejret Halloween i omkring 150 år - herhjemme er det godt 20 år siden, vi begyndte at tage Halloween-traditionen til os. 
 • Halloween er oprindeligt en keltisk tradition, som fejrede sommerens og høstens afslutning med en fest den 31. oktober, aftenen inden den kristne højtid allehelgensdag. 
 • Græskar er en del af pynten til Halloween - det skyldes, at de bliver forbundet med frugtbarhed og genfødsel.

Kilder: Den store danske, Faktalink

- Der skal findes kreative måder at være fælles på, og det tror jeg godt, at folk kan, siger hun.

Kort efter coronavirussen ramte, begyndte folk at sætte bamser og tegninger af regnbuer i vinduerne, så børn og barnlige sjæle kunne tage på bamseskattejagt i kvarteret. Caroline Nyvang tror, at ideen om at gå opdagelse i nabolaget kan overføres til Halloween.

- Nu, hvor besøgsdelen er svær, kan man i stedet gøre ekstra ud af kostumer, oppyntning og græskar og sørge for, at pynten er synlig for dem, der går forbi, siger Caroline Nyvang.

En bamsefamilie i vinduet i Washington D.C. 6. april.

Gru, men på den trygge måde

Halloween er de sidste tyve år blevet en dansk tradition, der - i modsætning til andre amerikanske traditioner - har bidt sig fast. Både fordi den falder i et ret traditionstomt efterår, men også fordi den handler om mere end os selv, forklarer Caroline Nyvang.

For Halloween har rødder i et fællesskab og troen på kollektivet. Caroline Nyvang giver et eksempel: Vi sender vores børn ud til naboer, vi måske knap nok kender, mens det er mørkt, fordi vi har tillid til dem.

Afstemning

Fejrer du Halloween i år?

Det er altså en af de grundlæggende præmisser i Halloween, som coronavirussen rykker ved. Men kernen i traditionen kan godt bibeholdes, hvis man spørger traditionsforskeren - for Halloweengruen vil altid tiltale os.

- Det er uhygge og lidt farligt, men stadig på et sikkert grundlag. Man kan sammenligne det med at køre i rutsjebane eller at se en gyserfilm, siger hun.

Og så skal vi måske ændre vores forståelse af traditioner.

- Mange opfatter traditioner som noget nagelfast. Men de ville ikke overleve, hvis ikke de tilpassede sig virkeligheden. Det gælder også i den her situation, siger hun.

Herunder kan du læse Sundhedsstyrelsens do's and dont's til Halloween:

Halloween - Skillere

Det må du gerne

 • Arrangere en mindre Halloweenfest for en gruppe børn, der "i forvejen ses ofte". For eksempel den nærmeste familie eller nærmeste venner.
 • Udhule græskar.
 • Udendørs skattejagter.
 • Klippe-klistre-værksteder med Halloweenpynt.
 • Servere slik, der enten er pakket ind i papir eller portionsanrettet.
 • Hold så vidt muligt aktiviteter udendørs.
 • Luft ud og skab gennemtræk ofte, hvis man samles indendørs.
 • Dekorere hus og have.
Halloween - Skillere

Det skal du undgå

 • Fakkeloptog.
 • Større udklædningsfester.
 • Slikindsamling fra dør til dør.
 • Løst slik, der ikke er pakket ind.
 • At samles med ældre familiemedlemmer eller folk i risikogruppen.
 • At møde op, hvis du har symptomer på sygdom.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Ud over de specifikke Halloweenråd bør man stadig følge resten af de anbefalinger, der gælder i forbindelse med virussen, har Sundhedsstyrelsen tidligere skrevet i en mail til TV 2:

- Det gælder for Halloween og alt andet, man overvejer at deltage i socialt, nøjagtig samme anbefalinger som for alt andet: Hold afstand, vask hænder eller sprit af og begræns, hvor mange mennesker, du omgås.