Samfund

Nye Borgerlige vil indrykke tegninger af Muhammed i danske aviser

Det sker, efter at en fransk skolelærer blev dræbt, fordi han havde vist Muhammedtegninger i sin undervisning.

Nye Borgerlige vil indrykke annoncer i danske aviser med Muhammedtegningerne.

Det skriver partiets formand Pernille Vermund i et opslag på Facebook.

- Vi skal ikke lade os kyse. Vi skal ikke frygte. Vi skal kæmpe, skriver hun blandt andet.

Annoncerne skal indeholde de to Muhammedtegninger, som den franske skolelærer Samuel Paty viste i sin undervisning. Han blev efterfølgende overfaldet og halshugget af en islamisk ekstremist.

En fælles kamp

Ifølge Pernille Vermund er det vigtigt, at tegningerne bliver vist – ikke bare i Frankrig, men i hele Vesten.

- Vi er nødt til at stå sammen. Alle vi, der kæmper for vores frihed og til at tænke og tro og tegne, som vi vil, siger partiformanden til TV 2.

Efter drabet på Samuel Paty bragte flere franske medier de selvsamme tegninger, som han viste i sin undervisning.

Og det er de tegninger, Pernille Vermund og Nye Borgerlige vil bruge i en kampagne, der skal have navnet 'Støt Samuel Paty – kæmp for friheden'.

Vermund skriver på Facebook, at kampagnen lanceres inden for de nærmeste dage

Jyllands-Posten afviser at bringe tegninger

Indtil videre er chefredaktørerne på de danske dagblade dog ikke sikre på, at de overhovedet vil trykke annoncerne med de omdiskuterede tegninger.

Hos Jyllands-Posten afviser man i udgangspunktet at trykke tegningerne.

Det siger Jacob Nybroe til fagbladet Journalisten.

- Ikke fordi, vi ikke har sympati for den solidaritetserklæring, som Nye Borgelige tilsyneladende vil sende til ofrene i Frankrig og som et manifest for ytringsfriheden. Man kan diskutere metodens visdom, men ikke dens ærinde. Men fordi sikkerhed for os desværre ikke er en teoretisk, moralsk eller politisk betragtning, forklarer han.

Det var netop Jyllands-Posten, der i 2005 bragte de 12 Muhammedtegninger. Efterfølgende måtte flere medarbejdere i politibeskyttelse, blandt andre tidligere kulturredaktør Flemming Rose og tegneren Kurt Westergaard.

Og i 2010 nåede politiet lige akkurat at bremse en planlagt terrorhandling mod Jyllands-Postens redaktion i København. Angrebet skulle hævne avisens Muhammedtegninger.

- Vi skal se tegningerne først

Hverken Berlingskes Tom Jensen eller Ekstra Bladets Poul Madsen vil give et endeligt svar på, om de vil indrykke annoncerne.

De vil se dem først, forklarer de.

- Vi gider ikke at provokere for provokationens skyld. Vi bringer, hvis det har en relevans. Men vi er nødt til at se i øjnene, at vi er i en situation, hvor det kan udgøre en trussel for medarbejderne at bringe dem, siger Poul Madsen til TV 2.

Nogenlunde samme pointe lyder fra Tom Jensen.

- Jeg vil ikke udelukke, at vi vil bringe annoncerne. Men helt fundamentalt er jeg nødt til at se dem først. Det gælder alt indhold, siger han.

De samme toner lyder fra B.T.s chefredaktør Michael Dyrby og Politikens Christian Jensen. Det skriver Journalisten.

- Vi kan dårligt tage stilling til en annonce, vi ikke har set, skriver Christian Jensen i en mail til fagbladet.

Hvis medierne siger nej

Pernille Vermund er villig til at "trykke annoncerne så mange steder som muligt". Men hun mener, at danske medier bør være forkæmpere for ytringsfrihed.

- Hvis danske medier med statsstøtte ikke tør trykke tegninger, er det dybt bekymrende og en af de vigtigste diskussioner, vi overhovedet kan tage.

Hvis du får et nej fra medierne, bliver det så ikke til noget?

- Jeg kan ikke tvinge medierne til at bringe annoncerne. Men hvis medierne siger, det her tør vi ikke, så siger det noget om, at vores frihed er under så massivt pres, siger Pernille Vermund.

Hvorfor lagde du ikke selv en Muhammedtegning op i forbindelse med dit Facebookopslag - du brugte i stedet et foto af dig selv?

- Fordi vi ikke har rettighederne til dem. De skal købes fri først.

Men kunne du ikke omgå det ved for eksempel at linke til en artikel med tegningerne?

- Det talte vi faktisk om i morges, men så langt tænkte jeg ikke i går. Jeg ville undgå at få en dum historie ud om, at jeg havde delt tegningerne uden at have rettighederne til det, siger hun.