Derfor bringer TV 2 sjældent tegninger af Muhammed

Hvis du har undret dig over, hvorfor TV 2 sjældent bringer tegninger af profeten Muhammed, så forklarer nyhedschef Jakob Kwon her.

Nye Borgerlige vil have tegninger af profeten Muhammed i de danske aviser.

De vil helt konkret indrykke annoncer med de to tegninger, som den franske skolelærer Samuel Paty viste i sin undervisning, inden han blev overfaldet og halshugget af en islamisk ekstremist.

Nye Borgerliges udmelding har fornyet debatten om tegninger af profeten. Bør medier vise dem? Og hvorfor?

På TV 2 har man valgt at have en restriktiv politik i forhold til at bringe tegninger af Muhammed.

- Der er ikke forbud mod at bringe tegningerne på TV 2, og vi kommer formentlig også til at bringe dem igen. Men der skal være en god grund, siger Jacob Kwon, nyhedschef på TV 2.

Tre primære overvejelser

Nye Borgerlige vil bringe annoncer med de to tegninger, som den franske skolelærer viste i forbindelse med, at han underviste i ytringsfrihed. Er det ikke en god grund til at bringe de to tegninger?

- Som det er lige nu, så er det ikke konkret. Hvad Nye Borgerlige har tænkt sig at gøre, det ved vi ikke, før vi har set annoncerne, siger Jacob Kwon.

Hvad skal der til, før TV 2 bringer annoncerne?

- Der er flere overvejelser i forhold til at bringe tegningerne af Muhammed, siger Jacob Kwon.

Han peger på tre overordnede overvejelser:

- For det første handler det om nødvendighed. Er det nødvendigt at bringe, når man ved, at man krænker nogle ved at gøre det?

- For det andet er det et sikkerhedsspørgsmål. Det kan udgøre en sikkerhedstrussel for medarbejderne på arbejdspladsen.

- Og for det tredje så vil vi ikke spændes for den vogn, der hedder, at man skal vise tegningerne for at forsvare ytringsfriheden. Hver gang der er en, der har tegnet en ny tegning, så skal man vise den, ellers er man ikke på ytringsfriheds side, lyder det fra nyhedschefen.

Inger Støjbergs baggrundsskærm

I september 2017 bragte TV 2 et billede af Inger Støjbergs iPad, hvor hendes baggrund var Muhammed med en bombe i turbanen. Hvorfor valgte TV 2 at vise det?

- Det skal jeg ikke kunne sige. Det var en vurdering, vi lavede den gang, som jeg ikke var inde over.

Hvad hvis det havde været i dag – havde I vist billedet af Ingers Støjbergs telefon?

- Det skal jeg ikke kunne sige, da jeg ikke kender sagen.

Men det er et meget konkret eksempel på en historie, som TV 2 har skrevet, og hvor I valgte at bringe et foto. Ville I gøre det samme i dag?

- Det kan jeg ikke sige, da jeg ikke kender historien og baggrunden for, hvorfor billedet blev vist dengang.

Morten Messerschmidts opslag på Instagram

Morten Messerschmidt deltog fredag i et interview på TV 2 News. Han lagde efterfølgende et billede af Kurt Westergaards Muhammedtegning på sin instagramprofil. Her skriver han også, hvorfor han mener, vi bør dele tegninger af Muhammed. Må jeg indsætte hans Instagramopslag i min artikel?

- Nej. Det har ikke nogen nyhedsværdi. Alle danskere ved, hvordan den tegning ser ud, siger Jacob Kwon.

Hvis vi udgiver en artikel, hvor Morten Messerschmidt reagerer på Nye Borgerliges forslag om at bringe Muhammedtegninger, giver det så ikke mening, at vi bringer, hvad Morten Messerschmidt selv skriver på sin Instagramprofil?

- Det kunne det godt have, men vi har tre andre overvejelser, som jeg har fortalt om. Det er en samlet vurdering af flere faktorer.