Coronavirus

Ny dansk forskning: Coronavirus kan skjule sig for immunforsvar

Det kan forklare, hvorfor en del patienter med covid-19 lige pludselig bliver meget syge, siger formand for lægernes videnskabelige selskab.

Ny dansk forskning kan forklare, hvorfor mange coronasmittede personer ikke mærker symptomer på covid-19. Og den kan også forklare, hvorfor mange patienter, som ikke i starten af et smitteforløb har symptomer, pludselig bliver meget hårdt ramt af covid-19.

- Vores forskning tyder på, at SARS-CoV-2 virusset - virusset der giver covid-19 - har egenskaber, der gør, at immunforsvaret ikke opdager og identificerer det og derfor ikke sætter processen med at bekæmpe det i gang med det samme, siger professor Rune Hartmann, Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet, til TV 2. Han er en af de forskere, der står bag projektet.

Det kan have stor betydning for sygdomsforløbet hos den enkelte patient, hvis immunforsvaret ikke med det samme identificerer virus.

- Det er klart. Det er ligesom med en brand, at jo senere den bliver opdaget, desto sværere er det at slukke den. Det giver virussen et forspring, siger Rune Hartmann.

Svær at bekæmpe med karantæner

Når virus kan skjule sig for immunforsvaret, gør det den svær at bekæmpe med brug af karantæner for de smittede, påpeger Rune Hartmann.

- Det betyder, at det er rigtigt svært at få karantæner til at virke. Folk kan jo gå rundt i rigtigt lang tid uden at opdage, at de er smittet, siger Rune Hartmann.

I modsætning til andre vira, formår coronavirus at svække eller stoppe produktionen af de signalstoffer, interferoner. som fungerer som den forreste del af immunforsvarets alarmsystem.

Aarhus-forskernes forsøg tyder på, at coronavirus populært sagt er i stand til at skjule sig for de specialiserede immunceller, kaldet alveolære makrofager, der skal producere signalstofferne.

Rune Hartmann understreger, at forskningen er baseret på laboratorieforsøg og ikke på forsøg med patienter.

- Mere forskning er nødvendig for at forstå, hvordan SARS-CoV-2 kan undgå at blive genkendt af immunforsvaret, skriver forskerne i en pressemeddelelse.

Lægeformand: Kan få betydning for behandling

Anders Beich, der er formand for de praktiserede lægers videnskabelige selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin, mener, at forskningsresultaterne fra Aarhus er vigtige.

- Al forskning, der kan gøre os klogere på den her virus, som vi måske skal leve med i al fremtid, er vigtig. Og det her studie kan måske være med til at forklare, hvorfor en del patienter, der bliver ramt af covid-19, lige pludselig bliver meget syge, selvom de ikke har haft særlige symptomer inden da, siger Anders Beich til TV 2.

Han mener også, at forskningsresultaterne kan få betydning i behandlingen af patienter.

– Det kan måske bidrage til viden om forebyggende behandling, hvor det muligvis gælder om at få aktiveret de specialiserede immunceller, altså modvirke virussens egenskaber til at snyde denne forreste del af immunforsvaret, siger Anders Beich.