Coronavirus

Mange danskere skammer sig over at få corona - 19-årig følte sig som et monster

Eksperter understreger, at der ikke er nogen skam i at blive smittet med den verdensomspændende pandemi.

Hun har været flov. Hun har været pinlig. Og hun har mest af alt været fyldt med skam.

For da 19-årige Amalie Dalby i starten af august blev testet positiv for covid-19, følte hun et tabu ved at fortælle, at hun var smittet.

Ville folk snakke med hende igen? Ville de mene, at det var hendes egen fejl? Og ville de tro, at hun ikke tog sygdommen alvorligt?

- Jeg følte mig som et monster, for jeg var ”den, de andre ikke må lege med”. Man får alt det, samfundet er bange for. Det kommer på mig, og så bliver det også lidt mig, som folk er bange for. Og det er der da ikke nogen, som har lyst til at føle, siger hun til TV 2.

Styrelse oplever skamfulde borgere

Og Amalie Dalby er langt fra den eneste dansker, der føler sådan.

Jeg har tænkt meget over, hvorfor jeg følte sådan, men jeg kan ikke forklare det

Amalie Dalby, studerende

Det fortæller Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for at opspore, hvem der kan være smittet. Ifølge styrelsens direktør, Anette Lykke Petri, oplever hendes ansatte hver dag danskere, der ikke fortæller hele sandheden – eksempelvis fordi de måske har været på kant med retningslinjerne:

- Vi må bare erkende, at der er en del, der holder kortene tæt til kroppen. Det gælder sådan set alle samfundslag. Men der, hvor vi typisk oplever det, er der, hvor man godt ved, at man har haft en adfærd, der måske ikke er lige efter retningslinjerne, siger hun.

Direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri, siger, at det ikke er nogen skam at være smittet med covid-19, og at det er vigtigt, at man fortæller, hvem man har været sammen med.

Anette Lykke Petri understreger, at der ikke er nogen skam ved at blive smittet under en pandemi, og at det er meget vigtigt, at de indformeres om, hvem de har været i kontakt med, så smitten kan stoppes, inden den spreder sig.

Og det ved Amalie Dalby godt. Hun havde overholdt alle gode regler for afstand og god hygiejne, og hun deltog ikke i fester. Alligevel blev hun smittet.

Men det var svært at fortælle. Og det var længe efter, at hendes sygdomsforløb var overstået.

- Jeg har tænkt meget over, hvorfor jeg følte sådan, men jeg kan ikke forklare det, siger hun.

Mennesker er ”sociale dyr”

At Amalie Dalby og andre føler skam ved at stå frem med deres sygdomsforløb er ikke underligt, fortæller professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Michael Bang Petersen.

Følelsen af skam handler om, hvad andre vil tænke, og der er det ligegyldigt, om man har fulgt retningslinjerne eller ikke har

Michael Bang Petersen, professor

For mennesker er ”sociale dyr”, for hvem det er enormt vigtigt, hvad andre tænker om én. Det er ens omdømme, der er på spil, siger han:

- Det centrale ved følelsen af skam er, at den ikke altid står mål med forbrydelsen. Følelsen af skam handler om, hvad andre vil tænke, og der er det ligegyldigt, om man har fulgt retningslinjerne eller ej. Alligevel vil man have denne her frygt for, hvad den anden vil tænke, siger han.

Professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Michael Bang Petersen fortæller, at følelsen af skam handler om, hvad andre vil tænke.

Og det er Amalie Dalby enig i:

- Det handlede jo ikke om mig. Følelsen af, hvad andre tænkte, var dét, der fyldte mest, siger hun.

Amalie Dalby understreger, at hun aldrig overvejede ikke at sige det. Men det var svært at fortælle – selv til venner og familie.

For hende handlede det om, at hun er ung, og hun frygtede, at hun i sin nye klasse blev stemplet som den, der havde sløset og var blevet smittet.

Håber, at hun kan bryde tabuet

Michal Bang Petersen og Anette Lykke Petri understreger, at det ikke er nogen skam at blive smittet under en verdensomspændende pandemi.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Og det negative fokus, som mange typisk ser og oplever på sociale medier, hamler sjældent op med problemets egentlige størrelse, siger Michael Bang Petersen. For danskerne er generelt gode til overholde retningslinjerne.

Jeg håber, at der sidder en derude, der har det på samme måde og kan blive motiveret

Amalie Dalby, studerende

Michal Bang Petersen sammenligner covid-19-skammen med den følelse, som mange oplever ved eksempelvis en seksuel sygdom. Og det forstår Amalie Dalby godt:

- Det er egentlig en meget god sammenligning. Den der flovhed og alle de tanker, der ligger bag. Hvad så, når jeg er rask? Kommer de til at se anderledes på mig?, siger hun.

Siden hun stod frem i Berlingske med sin historie, har hun kunnet snakke med både venner og familie mere åbent, og hun har det meget bedre i dag. Nu håber hun, at hun kan være med til at bryde tabuet:

- Jeg håber, at der sidder en derude, der har det på samme måde og kan blive motiveret. For uanset hvor svært man synes, det er, så kan man. Og hvis jeg kan motivere nogle til at snakke åbent og ærligt – og fortælle, at de synes, at det er svært, så er det det hele værd.

Onsdag rundede antallet af smittede i Danmark de seneste 24 timer 1000, da 1017 er registreret smittet. Det er anden gang, at så mange er registreret smittet.