Samfund

Ny aftale om hjælpepakke på plads

Aftalepartierne har fundet 8,2 milliarder kroner til erhvervs- og kulturlivet.

Regeringen og et flertal i Folketinget har tirsdag indgået en aftale om en ny hjælpepakke til de danske virksomheder og kulturlivet.

Pakken bliver dyrere end de tidligere, da den vil fortsætte ind i 2021. Noget der var et kardinalpunkt for særligt de borgerlige partier.

Helt konkret er der tale om en hjælpepakke på 8,2 milliarder kroner til dansk erhvervs- og kulturliv, der gælder frem til 31. januar, så længe der stadig er restriktioner.

- Vi er blevet enige om en række initiativer, der ikke bare udvider, men også forbedrer hjælpen til alle de virksomheder, der har ekstra meget brug for det, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

- Det er vigtigt, at vi har restriktioner, så smitten ikke stiger i Danmark, men når coronavirussen sætter begrænsninger for virksomhederne, så skal de have hjælp.

Restauranter, cafeer, cateringsfirmaer, taxaer, leverandører til minkfarme og messecentre fik en særlig hilsen fra erhvervsministeren, som nævnte, at virksomheder kan få dækket helt op til 90 procent af deres faste udgifter.

Arbejdslegater skal give kunstnere mulighed for at udvikle deres kunst. Video: Marie Jensen

Hjælp til foreninger og kulturlivet

Kulturminister Joy Mogensen understregede på et pressemøde tirsdag aften, hvor aftalen blev præsenteret, at hjælpepakkerne vil holde hånden under både kultur-, idræts- og foreningslivet.

- Kulturen har været med til at inspirere os, og det vil den også gøre gennem vinteren. Vi skal gennem det her både med krop og sjæl, og derfor står vi her med en aftale, der sikrer særlige løsninger til de situationer, som kulturlivet står i, siger hun.

Udover regeringen er det partierne Venstre, SF, De Radikale, Enhedslisten og de konservative, der står bag aftalen, der blandt andet sikrer dagpenge- og SU-modtagere, samt 450 millioner til kulturområdet.

Til gengæld var der dårligt nyt til de danskere, der havde håbet, at de kunne få de resterende to uger af deres indefrosne feriepenge udbetalt.

- Det bliver ikke i denne aftale, men vi indkalder til forhandlinger omkring det senere på efteråret, siger Simon Kollerup.

Det flertal kan så få lov til at udbetale feriepengene til danskerne i 2021, siger finansordfører Troels Lund Poulsen. Video: Marie Jensen

Kritik fra DF

Mandag aften forlod Liberal Alliance og Dansk Folkeparti forhandlingerne. Dansk Folkeparti ønskede blandt andet de resterende feriepenge udbetalt til danskerne. Partiets kulturordfører Morten Messerschmidt lagde på Twitter heller ikke skjul på, at han ikke bifalder aftalen.

Hos Dansk Erhverv glæder direktør Brian Mikkelsen sig over, at aftalen er faldet på plads. Men han er "nervøs for aktører i hotel- og restaurationsbranchen", skriver han på Twitter.

I kulturlivet er der tilfredshed med resultatet af forhandlingerne om hjælpepakkerne, fortæller direktør for Dansk Teater, Peter Mark Lundberg, til TV 2.

- Selvom vi går ind i mørkere tider, vil den her pakke give lys ved at give danskerne en masse kulturaktiviteter. Dermed fastholder den samtidig mange kunstnere i arbejde, siger han.

- Jeg tolker den politiske aftale som, at vi nu én gang for alle har afsluttet et mørkt kapitel i dansk kulturpolitik, hvor vi hele tiden har skullet forsvare vores værd. Nu skal vi i stedet i gang med at diskutere, hvordan vi skaber mere af alt det gode, vi er sat i verden for - og det er altså noget sjovere for alle.

Her kan du læse mere om hovedpunkterne i aftalen.