Hver syvende dansker vil ikke følge regeringens nye anbefalinger, viser ny undersøgelse

Smittetallene har i højere grad indflydelse på vores vilje til at efterkomme reglerne, end myndighedernes retningslinjer har.

I takt med at livet med coronavirus er gået fra en sprint til et maratonløb, har coronatrætheden ikke bare ramt Danmark, men hele Europa.

I Italien førte det mandag aften til kampe med politiet flere steder i landet - så vidt er det endnu ikke kommet i Danmark, men i en ny undersøgelse lavet af Megafon for TV 2 svarer hver syvende dansker, at de ikke forventer at overholde regeringens anbefalinger om maksimalt at se ti personer i privat regi ud over dem, de deler bopæl med.

Og de nye tal passer fint med det arbejde forskere på Aarhus Universitet har lavet siden starten af marts, hvor de har kigget på danskernes forhold til coronaretningslinjerne, siden pandemien for alvor fik indflydelse på danskernes hverdag.

- Danskerne har nemt ved ikke at gå derhen, hvor der er mange mennesker, men omvendt har vi svært ved at ændre vores vaner, når det kommer til at skulle give afkald på vores nære kontakter, altså vores familie og venner, siger Michael Bang Petersen, der professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, til TV 2.

Samtidigt understreger han, at danskerne er villige til at gøre en indsats i kampen mod corona, hvilket også kommer til udtryk i undersøgelsen, hvor næsten fire ud af fem forventer, at de vil efterkomme anbefalingen.

Smittetallet styrer viljen

Når det kommer til de personer, som ikke forventer at efterkomme reglerne, er der ifølge Michael Bang Petersen særligt to faktorer, der spiller ind.

Den ene er, hvis folk helt personligt ikke er bekymrede for at blive smittet med coronavirus, og den anden er personer, som er skeptiske over for restriktionerne, fordi de både mener, at der mangler klare beviser på effekterne, og fordi de ikke har den største tillid til regeringen og myndighederne.

Til gengæld er der særligt en ting, der styrer udviklingen, når det kommer til at overholde reglerne, og det er smittetallene.

- Vi ser, at det er antallet af nye smittede, der styrer, i hvor høj grad vi følger restriktionerne. Når tallene stiger, begynder vi at stramme op, allerede inden regeringen kommer med nye restriktioner. Når tallene igen går ned, ikke mindst på grund af restriktionerne, slækker vi igen på retningslinjerne, siger Michael Bang Petersen.

SSI: Det er bekymrende

Den seneste uge har vi set en stigning i antallet af smittede i Danmark, men hos Statens Serum Institut kan de ikke sige, om stigningen hænger sammen med en stigende coronatræthed.

- Det er bekymrende tal, vi ser i undersøgelsen. Vi ved, at en af de ting, der betyder rigtig, rigtig meget, er antallet af ens kontakter. Derfor er det vigtigt, at vi går et efterår i møde, hvor vi skal sørge for at se færre mennesker og i mindre grupper, siger Tyra Grove Krause, der er afdelingschef ved Statens Serum Institut, til TV 2.

Hun anerkender, at det kan være hårdt, og at vi vil lide afsavn, men understreger, at det er nødvendigt, hvis samfundet stadig skal holdes nogenlunde åbent.

Og den holdning deler Hans Jørn Kolmos, der er professor ved Institut for Klinisk Mikrobiologi på Syddansk Universitet.

- Man skal have respekt for de folk, der ikke vil efterkomme anbefalingerne, for det nytter ikke noget med løftede pegefingre. Men reglerne skal overholdes, ellers ender vi i en situation, hvor reglerne bliver gennemhullede, og så får vi alligevel en smittestigning, siger han til TV 2.