Coronavirus

Vi har brug for en ”seriøs acceleration” i kampen mod coronavirus, siger WHO – Danmark opruster

De europæiske lande skal øge deres smitteopsporing, hvis pandemien skal komme under kontrol.

Det går den gale vej i Europa, hvor en række lande oplever store stigninger i antallet af nye smittede.

Blandt andet har både Spanien og Frankrig oplevet flere end 50.000 smittede på et enkelt døgn i løbet af de seneste dage. Ligesom det samlede antal døde med covid-19 har rundet 250.000 på kontinentet.

Og det vækker bekymring i Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

- Lige nu halter vi et godt stykke efter virussen i Europa, så hvis vi skal foran igen, kræver det en seriøs acceleration i vores håndtering, siger Mike Ryan, der er krisechef i WHO, ifølge Reuters.

De 46 europæiske lande står for cirka 46 procent af alle smittetilfælde på verdensplan og en tredjedel af alle dødsfald, men ifølge krisechefen har hospitalerne i Europa været gode til at øge kapaciteten på intensivafdelingerne, og dødsraten er ”meget lav”. Alligevel mener han, at der skal gribes ind i forhold til spredningen.

- Vi ser mange tilfælde, vi ser en meget udbredt sygdom, vi ser en meget, meget høj rate af positive test, og en manglende kapacitet, når det kommer til at lave nogen form for effektiv form for smitteopsporing, siger Mike Ryan.

Styrelse: Vi opruster

Mandag holdt flere myndighedspersoner pressemøde i Eigtveds Pakhus i København, hvor man uddybede de restriktioner, som blev annonceret fredag.

Og her var også netop smitteopsporing et af emnerne, som direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri, tog op.

- Vi taler dagligt med tusinder af borgere i Danmark, både smittede og deres nære kontakter, og det kommer vi til at fortsætte med. Derfor kommer vi også til at fortsætte med oprustningen i mandskabet i tæt samarbejde med Rigspolitiet, sagde hun.

Aktuelt er der 265 personer i Styrelsen for Patientsikkerhed, som arbejder med smitteopsporing, mens der er 440 personer i Rigspolitiet.

Virolog er positiv

Beskeden om, at de danske myndigheder vil øge indsatsen i smitteopsporingen, var den væsentligste nyhed på dagens pressemøde.

Det mener Allan Randrup Thomsen, som er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet.

- Særligt det, at man vil opprioritere smitteopsporingen, det, synes jeg, er meget positivt. For jeg synes, at netop det er noget, vi trænger til i denne situation, siger han til TV 2.

Begejstringen for den øgede smitteopsporing står Allan Randrup Thomsen ikke alene med. Forleden efterlyste også Christian Wejse, der er lektor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, at man i stedet for at teste bredt burde fokusere på at teste de næste kontakter.

På den måde vil smittekæderne blive brudt langt hurtigere, og coronavirussen vil få sværere ved at sprede sig, sagde han

- De personer, der er testet positiv det seneste døgn, repræsenterer alle en smittekæde. Det er her, smitten findes, men myndighedernes fokus er andre steder. Det er problematisk, sagde Christian Wejse til TV 2.

Helt konkret mener han, at man bør teste ti nære kontakter per smittet.