Måge havde coronavirus på foden – det kan forklare smitte mellem minkfarme
Hvordan smitte er kommet fra minkfarm til minkfarm har været et mysterium, men måger kan være en forklaring, viser ny forskning.
Det kan være måger, der er skyld i, at mink er blevet smittet med coronavirus. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet.
Her har de undersøgt fire måger og fundet coronavirus på den ene fugls fod.
Der har ellers været mange teorier om, hvordan smitten er flyttet sig fra en minkbesætning til en anden. Foder, biler, luft og støv er også nogle af de smittemuligheder, man har afsøgt tidligere.
- I forbindelse med udredningsarbejdet har vi kigget på mange forskellige muligheder, der kan hjælpe med at forklare, at virus flytter fra farm til farm,siger Anne Sofie Vedsted Hammer, der er lektor og dyrlæge på institut for veterinærhusdyrvidenskab på Københavns Universitet, til TV 2.
En af de ting, som de har undersøgt er måger.
Men selvom der er fundet coronavirus på en måges fod, tyder det ifølge dyrelægen ikke på, at mågen var inficeret med coronavirus.
Ikke nok, at der er fundet virus
Der skal foretages yderligere undersøgelser, da forskningen ikke entydigt viser, at det er måger, som har båret smitten videre.
Det er uklart, om den virus, som man fandt på mågefoden, er levende. Og hvis den ikke er levende, kan den ikke smitte.
- Det er selvfølgelig ikke nok, at der er virus på foden af en måge. For det første kan vi ikke engang vide, om det er infektivt - det vil sige, om det er levende eller aktivt nok til at kunne inficere andre, siger Anne Sofie Vedsted Hammer og fortsætter:
- Og vi har heller ikke etableret præcis, hvordan virus kan komme fra mågens fod og hen til minkene. Det skal også komme i nærheden af nogle mink, der kan blive inficeret.
Tager også prøver på tagene
Der har den seneste tid været en del fokus på minkfarme i forbindelse med smitteudbredning. Efter smitte er blevet påvist på mere end hundrede minkfarme.
Onsdag var 128 minkfarme inficeret, og dyrene skal slås ned. Derudover er der en regel om, at besætninger inden for en radius af 7,8 kilometer fra en smittet besætning, også skal slås ned.
I alt har man kig på 250 farme, lød det onsdag på et pressemøde.
- Når en minkfarm bliver smittet, breder det sig i nærområdet. Det er desværre det generelle billede. Hvis vi skal have brudt den smittekæde, skal vi have dem aflivet så hurtigt som muligt, sagde Hanne Larsen fra Fødevarestyrelsen, der er ansvarlig for at slå minkene ned, på pressemødet onsdag.
Derfor undersøger Anne Sofie Vedsted Hammer, om der kan være tale om et engangstilfælde med hensyn til fundet af virus på en måge.
- Der bliver også taget miljøprøver på tagene, hvor mågerne sidder, for at se om for eksempel regnvand kan skylle virus ned i nærheden af minkene, eller om vi kan påvise et smittelink mellem mågerne og minkene. Men vi kan sige med sikkerhed, at mågerne kan komme fra farm til farm, lyder det.
Hun kan ikke svare på, hvornår man er klar med en konklusion, men at der er ”rigtig, rigtig stor fokus på at afklare smitteveje,” siger hun.
- Hvis vi kigger på de første farme, er der ingen tvivl om, at smitte fra mennesker, der kommer til farmene, også betyder noget. Og der kan være andre måder også, kommer det fra Anne Sofie Vedsted Hammer.