Coronavirus

DF og LA forlader forhandlinger om hjælpepakker: - Regeringen er arrogant

Erhvervsordfører Hans Kristian Skibby beklager, at regeringen overhører de hovedpunkter, Dansk Folkeparti efterspørger i en aftale om hjælpepakker.

Dansk Folkeparti har forladt forhandlingerne om nye coronahjælpepakker, som foregår i Erhvervsministeriet her til aften. Det siger partiets erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, til TV 2.

- Vi har ikke fået de indrømmelser, vi gerne ville have, siger Hans Kristian Skibby til TV 2.

Også Liberal Alliance har klokken 21.15 mandag forladt forhandlingerne.

- Vi ønsker at give dansk erhvervsliv mulighed for at tjene flere penge og ikke bare kunne søge om flere hjælpepakker. Desværre har regeringen nul initiativer, der sætter gang i forbrug og vækst, siger Liberal Alliances politiske leder Alex Vanopslagh til TV 2.

Blå blok gik samlet ind til aftenens forhandlinger med regeringen om hjælpepakker med et krav om, at hele Folketinget skal inddrages tidligere og mere regelmæssigt i regeringens coronahåndtering.

Forløbet er "grotesk"

Morten Messerschmidt skriver i en mail til Ritzau, at der var tale om et ultimatum fra regeringens side. Og at Dansk Folkeparti derfor ikke så anden udvej end at gå fra forhandlingsbordet.

- Vi blev stillet over for et ultimativ, hvor nye forslag udover det papir, regeringen havde fremlagt, ville betyde, man ikke kunne deltage yderligere. Her måtte vi sige klart fra. Vi havde tre klare ønsker, som dermed var udelukket fra aftalen, lyder det fra Messerschmidt, der kalder forløbet "grotesk".

Morten Messerschmidt sammenligner regeringens ageren med J.B.S. Estrup, der virkede som en magtfuld regeringsleder fra 1875-94, hvor han blandt andet ikke ville anerkende Venstres krav om folketingsparlamentarisme og almindelig valgret.

- Jeg tror, vi skal tilbage til Estrup, før vi finder en regering, der optræder mere arrogant overfor folketinget! Det er helt uhørt, skriver Messerschmidt på Twitter.

Skal gå med desserten under armen

Ifølge Hans Kristian Skibby var især den såkaldte 22-regel for restaurationer og de indefrosne feriepenge, som har været kernepunkter for DF.

- To af de hovedpunkter, vi gik til forhandlinger med, var helt skrevet ud af aftalepapirerne. Det handler for os om 22-reglen, som lige nu gør, at danskerne ikke kan nå at spise færdig, men skal forlade restauranten med desserten under armen og så de to ugers indefrosne feriepenge, som vi også gerne så frigivet, siger Skibby, som også efterlyser større kooperation hen over midten.

- Folketingets partier skal i højere grad inddrages i det her, siger DF's erhvervsordfører.

Regeringen har i et aftaleudkast om hjælpepakker til erhvervslivet op til at bruge fem milliarder kroner resten af 2020 til at hjælpe erhvervs- og kulturlivet.

En af de helt store pengeslugere er offentligt finansierede selvejende institutioner. De skal have to milliarder kroner, fremgår det af aftaleudkastet.