Coronavirus

Minister imponeret over danske unge: - Tusind tak, fordi I tager ansvar

Flere af de nye restriktioner er specielt rettet mod unge. I Aarhus opfordrede borgmesteren forældre og unge til at tage ansvar for at få smitten ned.

På et pressemøde søndag rettede Ane Halsboe-Jørgensen (S), uddannelses- og forskningsminister, en helt speciel tak til de unge for at tage ansvar under coronapandemien.

- Jeg har været dybt imponeret over, hvordan vores unge mennesker faktisk gør sig umage og tager ansvar. Tusind tak for det, sagde Ane Halsboe-Jørgensen.

Hun er godt klar over, at mange unge kæmper med ensomhed, og derfor indkalder hun nu en række organisationer til et topmøde om de unges trivsel, oplyste hun på pressemødet.

- Vi har i forvejen en ungdomsgeneration, hvor mange unge kæmper med ensomhed. Men jeg vil opfordre til, at man rækker ud og bruger den hjælp der er. Der er dygtige rådgivere og studievejledere på uddannelsesinstitutioner. Brug dem, lød opfordringen fra Ane Halsboe-Jørgensen.

Rettede sig efter restriktioner

Taknemmelighed er lige, hvad de unge har brug for i en tid, hvor der er stort fokus på den høje andel af unge, der er smittet med coronavirus, mener både en ekspert og en af de unges egne organisationer.

- Den undersøgelse, vi lavede i foråret, viste, at de fleste unge tog situationen meget alvorligt, og at de rettede sig efter restriktionerne, siger Janne Tolstrup, professor i epidemiologi ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet (SDU).

- Det er vigtigt, at man taler de unge op i stedet for at udskamme dem. Så bliver det lettere for de unge at være gode eksempler for andre, siger Chris Borup Preuss, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

DUF er paraplyorganisation for en række børne- og undgomsorganisationer.

Nye restriktioner og opfordring

Opfordringen kommer, efter at regeringen fredag har indført nye restriktioner, som blandt andet betyder, at man ikke kan købe alkohol i forretninger efter klokken 22. En restriktion, der specielt er rettet mod de unges aften- og natteliv.

Den kommer også, efter at Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus, lørdag på baggrund af de seneste tal for smitte med coronavirus i byen rettede en direkte appel til de unge og deres forældre.

- Vi vil gerne opfordre til, at forældrene taler med deres børn og unge om, hvordan vi lever med det her. Den snak skal vi alle sammen have. Få talt om, hvordan vi er sammen, lød det fra Jacob Bundsgaard.

Den opfordring kommer blandt andet på baggrund af, at to ud af tre nye smittede i Aarhus er mellem 10 og 29 år gamle. Fredag blev der registreret 859 nye tilfælde af smitte med coronavirus på landsplan. Heraf var 157 tilfælde opdaget i Aarhus.

Flere forklaringer

Der er flere forklaringer på, at smitten er stor blandt unge.

- De fleste unge lever et anderledes liv, end vi andre gør. De er eksponerede for flere mennesker i deres hverdag, end vi andre er, og deres sociale netværk og venner fylder mere for dem, end det gør for os andre, og det harmonerer ikke godt med at holde sig for sig selv, siger Janne Tolstrup.

Og så er unge også parate til at tage flere chancer end andre.

- Unge er mere risikovillige og føler sig usårlige i højere grad end os andre, siger Janne Tolstrup.

Desuden bor de unge ofte under beskedne forhold.

- Unge bor ofte på en måde, hvor der er mindre plads og færdes i mange arenaer ​såsom uddannelse, studiejob og fritidsaktiviteter med mange kontakter, siger Chris Borup Preuss.

Kan sagtens finde alternativer

De unge kan sagtens selv finde alternativer til de private fester med mange deltagere.

- Det er altid godt at pege på alternativer. Og det klarer de unge i høj grad selv, for eksempel på internettet, siger Janne Tolstrup.

Og det er vigtigt at skabe alternativer.

- Jeg tror, det er vigtigt, at man sørger for at facilitere tilbud og alternativer for de unge, så man ikke bare sender dem hjem i sofaen, når det sociale liv lukker ​ned. Det vil vi meget gerne være med til i foreningslivet, siger Chris Borup Preuss.

Det fysiske møde er vigtigt

For alternativerne på internettet er ikke hele løsningen, mener han.

- De unge er gode til selv at finde alternativer som brætspils-aftener hver for sig, og fredagsbar hver for sig. Men de kreative løsninger kan ikke erstatte det fysiske møde, siger Chris Borup Preuss.

Han spiller også bolden tilbage på regeringen og myndighedernes banehalvdel.

- Jeg tror, det ville være nemmere, hvis de unge ikke oplevede det her stop-and-go-forløb, hvor man lukker ned og åbner op igen, men i stedet planlægger efter det lange seje træk ved at inddrage dem, siger han.