Coronavirus

- Med den hastighed runder vi 2000, inden næste uge er omme, siger professor efter ny smitterekord

Fredag blev den hidtil kedeligste rekord af smittede i løbet af 24 timer registreret.

Antallet af smittede med coronavirus i Danmark er steget med 945 de seneste 24 timer.

Det er det højeste tal i løbet af 24 timer, siden pandemien nåede Danmarks grænser.

Dermed bringes det samlede antal smittede op på 40.356, viser de seneste tal fra Statens Serum Institut.

Antallet af smittede er bekymrende, og derfor skal de kommende tiltag og restriktioner meget hurtigt vise sit værd, siger professor i immunologi på Københavns Universitet, Jan Pravsgaard Christensen.

- Der må maksimalt gå 14 dage, før vi ser en effekt. Med den hastighed, det stiger nu, runder vi 2000, inden næste uge er omme. Smitten stiger eksponentielt, og så er det næste tal 4000, siger han til TV 2 og tilføjer:

- Det er ikke, fordi jeg skal skræmme nogen, men det viser, hvor hurtigt en pandemi kan vokse.

Ekspert: - Nye restriktioner er nødvendige

Fredag afholdt myndighederne pressemøde, og her lød det fra faglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, at der skal sættes ind nu.

- Det mest afgørende er timingen. Hvis man ikke agerer nu, vil man komme i en situation, hvor det danske sundhedsvæsen kan blive overbelastet. Derfor skal man handle nu, selvom pandemien er under kontrol, sagde han.

Tiltagene er nødvendige. Og de skal vise deres værd meget hurtigt. Ellers skal der flere til

Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi

Kommentaren kom, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) bebudede nye restriktioner i samfundet.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Og de er vigtige, siger Jan Pravsgaard Christensen.

- Smittetallene siger mig, at tiltagene er nødvendige. Og de skal vise deres værd meget hurtigt. Ellers skal der flere til, siger han.

Fra lørdag til søndag er der lavet 57.902 prøver. Nogle personer får foretaget flere prøver per døgn, og nogle personer er testet over flere dage. Det giver en positivprocent - andelen af positive test ud af testede - der er forholdsvis lav.

Men det skal vi ikke trøste os med, siger Jan Pravsgaard Christensen.

- Vi kan ikke bruge det tal til så meget. Hvis der kun var testet én, og den var positiv, var tallet jo 100 procent. Det er det faktuelle tal af smittede, man skal kigge på, og det stiger, siger han.

Overlæge: - Vi kan få brug for flere senge

Antallet af indlagte stiger samtidig med syv personer, hvilket bringer det samlede tal op på 127. Heraf er 18 indlagt på intensive afdelinger, og af dem er 15 i respirator.

To er døde, mens de har været smittet med covid-19 de seneste 24 timer.

Da indlæggelserne toppede i foråret var der 535 indlagte. Der er vi i ikke i dag, og det er blandt andet fordi, at smitten er at finde blandt de unge, og fordi vi er blevet bedre til at passe på de ældre. Det siger Gitte Kronborg, der er overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital.

- Det er stadig afgørende, at antallet af indlagte ikke er eksploderet. Situationen er på den måde helt anderledes. Men vi har de seneste 8-10 dage set flere og flere indlagte hos os, siger hun.

Men vi skal ikke ånde lettet op:

- Vi skal ikke tage det hele stille og roligt. Vi har dobbelt så mange indlagte i de seneste 3-4 dage i forhold til, hvad vi har for en uge siden. Så der er stadig en sandsynlighed for, at vi får brug for at oprette flere pladser de næste dage, siger hun.

Fredag blev der registreret 859 smittede med coronavirus i Danmark i løbet af 24 timer, hvilket dengang var rekord.

Senere fredag afholdt myndighederne pressemøde, og her blev det blandt andet fremlagt, at forsamlingsforbuddet sænkes fra 50 til 10 personer, der blev indført forbud mod at sælge alkohol i kiosker og detailhandel efter klokken 22, og krav om brug af mundbind blev udvidet.

Foruden til og fra fitnesscentre gælder kravet om mundbind også i biografer, i detailhandlen, på hospitaler, i kulturinstitutioner og ungdomsuddannelser såsom gymnasier og handelsskoler samt universiteter. Kravet er dog kun gældende ved bevægelse og ikke, når man sidder ned. Kravet om mundbind er gældende fra 29. oktober.

De nye regler for forsamlingsforbud og salg af alkohol træder i kraft mandag.