Flertal i Folketinget vil indføre coronapas, og ekspert mener, det kan være en "næsten 100 procent" sikker løsning

- Hvis man kan komme med en aktuel negativ corona-test, skal man kunne komme ind i Danmark, siger Venstres næstformand, Inger Støjberg.

Der er flertal i Folketinget bag et ønske om at indføre et coronapas, så tyske eller svenske turister, der kan fremvise en negativ test for coronavirus, får lov at rejse ind i Danmark.

Det var Dansk Industri, der i torsdag lancerede ideen.

- Det er klart, at det sundhedsmæssige skal være i orden. Men økonomien i Europa skal i gang igen, og vi vil gerne skabe en tryg og fornuftig ramme om det at rejse, sagde Michael Svane, der branchedirektør i Dansk Industri til TV 2.

Nu vil Venstre fremsætte forslag i Folketinget om, at der indføres et coronapas.

- Vi kan kan jo ikke bare gå ind i et mørkt rum og vente på coronavirussen driver over. Derfor bliver vi nødt til at finde på løsninger, der gør, at samfundet kan køre videre, siger Inger Støjberg, næstformand for Venstre.

Hun er klar til at fremsætte lovforslag om coronapas.

- Der er mange turister, der gerne vil i sommerhus i Danmark eller mange tyskere, der vil op at se på julemarked. Det synes vi faktisk, de skal have mulighed for, så vi kan holde gang i vores sommerhusudlejning og vores hoteldrift. Derfor er vores forslag, at hvis man kan komme med en aktuel negativ coronatest, kan man komme ind i Danmark, siger Inger Støjberg.

Og det forslag er der politisk flertal bag, viser en rundringning, TV 2 har foretaget.

Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Nye Borgerlige og Alternativet bakker entydigt op om forslaget, og dermed vil mindst 92 af Folketingets 179 medlemmer stå bag et lovforslag, hvis Venstre fremlægger det.

Kan gøres på sikker måde

Og det kan godt gøres på en sikker måde, mener den danske ekspert Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi fra Københavns Universitet.

- Det kan lade sig gøre. Hvis man tager en almindelig coronatest 48 timer før, man skal af sted, og så en hurtigtest i lufthavnen, så burde man være næsten 100 procent sikker på, at man ikke fører smitten med sig, sagde Allan Randrup Thomsen i torsdags til TV 2.

Stigning i smitten i nabolande

I både Tyskland og Sverige har stigningen i antallet af smittede med coronavirus ligesom i Danmark været stigende den seneste uge.

I Tyskland er antallet af nye smittede næsten fordoblet i den forløbne uge. Lørdag oplyste de tyske sundhedsmyndigheder, at 14.714 personer indenfor det seneste døgn var blevet smittet med coronavirus, det tilsvarende tal for 17. oktober var 7830.

I Sverige er det nyeste registrerede tal for smittede indenfor det seneste døgn fra i torsdags, den 22. oktober, hvor det var på 1252 nye smittede. 15. oktober var der registreret 904 nye smittede indenfor det seneste døgn.