Coronavirus

Coronavirus kan udrydde kontorlandskaber, siger eksperter

Et nyt studie fra Sydkorea viser en "exceptionel" spredning af smitte blandt mennesker, der arbejder i storrum.

Coronavirus kan måske betyde, at arbejdspladser med storrum og store åbne kontorlandskaber snart bliver fortid.

Et sydkoreansk studie viser en 'exceptionel' spredning af smitte med coronavirus blandt mennesker, der sidder i storrum.

- Storrumskontorer er noget, Fanden har skabt. For jo flere mennesker, der deler rum – selv hvis de sidder med en vis afstand – des større er risikoen, siger Allan Randrup Thomsen, virolog og professor ved Københavns Universitet, til DJØF-bladet.

Han siger, at kontorinddeling i små rum er langt bedre til at forhindre smittespredning.

Jesper Bo Jensen, direktør i Center for Fremtidsforskning, mener, at fremtidens arbejdspladser kan blive anderledes.

- Hvis vi ser på eksemplet fra Sydkorea, smitter folk hinanden vildt, når de sidder tæt sammen. Storrumskontorerne har jo i forvejen det problem, at de sænker produktiviteten, og når de så ovenikøbet gør folk syge, vil vi nok se en kraftig nedgang i årene fremover, siger Jesper Bo Jensen til DJØF-bladet

- Vi kommer til at leve anderledes

Lone Simonsen, professor på Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet, forsker i epidemier og pandemier.

Hun vil ikke forholde sig til, om coronavirus på sigt kan betyde enden på arbejdspladser med storrum og åbne kontorlandskaber.

- Men vi kommer til at leve anderledes fremover, og der er også gode ting ved den her pandemi, siger Lone Simonsen til TV 2.

Forskere fra universitetet i Malmø konkluderede allerede sidste år - inden coronapandemien brød ud -, at storrum og åbne kontorlandskaber går ud over arbejdsglæden.

- Der blev fundet en negativ forbindelse mellem antallet af medarbejdere, der delte et kontor, og medarbejdernes arbejdsglæde. Denne forbindelse blev signifikant forbedret hos ansatte, der arbejdede i mindre eller mellemstore kontorer, lød det blandt andet i undersøgelsens konklusion.