Coronavirus

Ministerium præciserer regler for træningscentre - mundbind skal ikke bæres mellem maskiner

Præciseringen kommer efter, at TV 2 kunne fortælle, at fitnesskæder forventede samme regler som på restauranter.

Fra torsdag skal man bære mundbind de steder, hvor offentligheden har adgang for at mindske smitten med coronavirus.

Det gælder blandt andet i detailhandelen og i lokaler, hvor der udøves sports- og fritidsaktiviteter. Og det gælder dermed også i fitnesscentre landet over, "når man ikke udøver sin idrætsaktivitet".

Det bekræfter Kulturministeriet i en mail til TV 2 lørdag aften. Men kravet gælder ikke, når man bevæger sig rundt i centret under sin træning, understreger ministeriet:

- Når man går ud af omklædningsrummet i sit sportstøj, skal man ikke have mundbind på - heller ikke mellem maskinerne, skriver ministeriet og tilføjer:

- Men du skal have mundbind på, når du kommer og går ind i omklædningen, og når du forlader stedet - eller opholder dig i eksempelvis i et loungeområde.

Kulturministeriets hjemmeside er lørdag aften ligeledes præciseret, og her fremgår det nu, at ovenstående regel også gælder til og fra bassinet i en svømmehal.

Branche tolkede anderledes

Præciseringen kommer, efter landets største fitnesskæde, Fitness World og træningskæden Sats oplyste, at de forventede, at kravene til mundbind i centrene blev ligesom på restauranter:

Det er godt at få præciseringen nu, for mundbindskravet har givet anledning til mange henvendelser

Morten Brustad,

- Dog er mundbeskyttelse ikke et krav i omklædningsrummet, under gruppetræningsklasser eller ved brug af træningsmaskiner, men til og fra gruppetræningsklasser og mellem træningsmaskiner skal man bære mundbind, skrev Malin Selander, der er Nordic Head of Communication & PR hos Sats, i en mail til TV 2.

Klokken 19.30 sendte Sats samme oplysninger ud til deres medlemmer via en mail. Men sådan skal reglerne altså ikke tolkes, lyder det fra Kulturministeriet.

Derfor bliver reglerne nu præciseret, skriver Malin Selander til TV 2:

- De (medlemmerne .red) behøver derfor ikke at bære en maske mellem træningsmaskiner, eller når de går til og fra gruppetræning, som tidligere annonceret.

Brancheorganisationen Dansk Fitness & Helse Organisation, DFHO, skriver på sin hjemmeside, at kravet om mundbind "ikke gælder for optrædende, deltagere og udøvere under deres optræden". Uden at præcisere.

Derfor hjælper ministeriets præcisering også dem, siger branchedirektør Morten Brustad til DR Nyheder:

- Det er godt at få præciseringen nu, for mundbindskravet har givet anledning til mange henvendelser fra vores medlemmer om, hvordan det skulle eksekveres. Så det var der behov for, siger han.

Udmeldingerne kommer efter myndighederne fredag skærpede retningslinjerne for brug af mundbind.

Kravet om mundbind i offentligheden er gældende fra 29. oktober og foreløbigt frem til 2. januar, bebudede statsminister Mette Frederiksen (S) fredag.

Forsamlingsforbud får betydning

Ved pressemødet fredag lød det desuden, at forsamlingsloftet i Danmark sænkes fra 50 til 10 personer fra mandag 26. oktober og foreløbigt frem til 22. november.

Og netop forsamlingsloftet får også betydning for fitnesscentre, skriver DFHO og de to kæder.

Konkret betyder det, at der vil være en begrænsning på holdundervisningen, så de lever op til kravet.

- Fra 26. oktober justerer vi, så antallet af deltagere per hold maksimalt er ti personer, inklusive instruktør, skriver Malin Selander.

I dag gælder forsamlingsloftet på 50 personer ikke, hvis centret tilbyder fire kvadratmeter gulvareal per gæst i centret - samt at gæsterne kan holde to meters afstand, når de udøver deres aktiviteter. Det er DFHO's forventning, at der vil gælde de samme regler, når myndighederne har opdateret de nye regler.

Både Sats og Fitness World skriver, at de nøje følger myndighedernes anbefalinger om afstand, og at de tilbyder håndsprit og desinfektion til deres medlemmer. Sats oplyser, at deres ansatte vil følge de samme regler for mundbind, som deres medlemmer.

Foruden fitnesscentre gælder kravet om mundbind også i biografer, hospitaler, kulturinstitutioner og ungdomsuddannelser såsom gymnasier og handelsskoler samt universiteter. Kravet er dog kun gældende ved bevægelse og ikke, når man sidder ned.