Coronavirus

789 smittede med coronavirus det seneste døgn

Fredag var det højeste antal smittede nogensinde i Danmark på et døgn.

Antallet af smittede med coronavirus i Danmark er steget med 789 de seneste 24 timer.

Det oplyser Statens Serum Institut lørdag.

Samtidig er antallet af indlæggelser faldet med fem, så det samlede antal nu er 120. Heraf er 17 indlagte på intensive afdelinger og af dem er 14 i respirator.

Professor og overlæge på Rigshospitalet Henrik Ullum mener, at indlæggelsestallene længe har set stabile ud.

- Det er et tegn på, at vi er gode til at passe på de mest sårbare i samfundet, siger han til nyhedsbureauet Ritzau.

Tre personer er døde, mens de var smittet med covid-19. Det bringer det samlede antal døde i Danmark op på 700.

Samme niveau som i foråret

Torsdag og fredag blev der registreret henholdsvis 760 og 859 smittede med coronavirus i Danmark i løbet af 24 timer.

Fredag var det højeste antal smittede nogensinde i Danmark på et døgn.

I en rapport fra Statens Serum Institut fremgår det, at udbredelsen betyder, at smitten er på niveau med det, som vi så i midten af april, da epidemien toppede første gang.

Pandemien toppede 1. april med 22 dødsfald og 535 indlæggelser.

Hidtil har det været svært at sammenligne den nuværende situation med foråret, da der testes langt flere nu, men i rapporten regnes der på, hvad instituttet estimerer, at smitten ville have været i april, hvis der blev forårsaget lige så mange test.

Fredag afholdt myndighederne pressemøde, og her lød det fra faglig direktør i Statens Serum Institut, at der skal sættes ind nu:

- Det mest afgørende er timingen. Hvis man ikke agerer nu, vil man komme i en situation, hvor det danske sundhedsvæsen kan blive overbelastet. Derfor skal man handle nu, selv om epidemien er under kontrol, sagde han.

Restriktioner indført

Kommentaren kom efter, at statsminister Mette Frederiksen (S) bebudede nye restriktioner i samfundet.

Her blev det blandt andet præsenteret, at forsamlingsforbuddet sænkes fra 50 til 10 personer, hvilket blandt andet får indflydelse for idrætten i Danmark. For amatørudøvere over 21 år må ikke samles til kampe og træning, hvis de er flere end 10 personer. Børn og unge under 21 år er dog undtaget af forbuddet.

Samtidig lød det, at det fra mandag er forbudt at sælge alkohol efter klokken 22 i detailhandlen som supermarkeder og kiosker.

Desuden bliver det fra torsdag et krav at bære mundbind de steder, hvor offentligheden har adgang. Det gælder blandt andet i detailhandlen og i lokaler, hvor der udøves sports- og fritidsaktiviteter.

Også biografer, hospitaler, kulturinstitutioner og ungdomsuddannelser er omfattet af de nye krav om mundbind. Der er dog ikke krav om at dække munden, når man sidder ned.

Henrik Ullum mener, at de nye restriktioner er rettidige, og at de skal ses i lyset af, at vi er på vej ind i en koldere årstid.

- Det handler om, at vi ikke skal ende som resten af Europa, hvor flere er under omfattende nedlukninger, siger han til Ritzau.

Og så peger han på, at coronaen har bedre vilkår i de koldere måneder, fordi vi har en tendens til at klumpe sammen.