Coronavirus

Vi skal forberede os på en akut og drastisk stigning i antallet af indlagte, siger sundhedsminister

Lige nu har vi sæsonen imod os, lyder advarslen fra fredagens pressemøde.

Det er nu, vi skal handle, ellers er det for sent.

Sådan lyder det dystre budskab fra fredagens pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet.

For coronavirus er igen stigende i det danske samfund.

- Vi skal forbedre os på en akut og drastisk stigning i antallet af indlagte med coronavirus herhjemme, siger sundhedsmnister Magnus Heunicke (S).

Lyn-analyse

Det er ikke som i foråret, hvor det handlede om pres på vores sundhedsvæsen. Det er jo ikke overvældende nu på grund af coronavirus. Det ved Mette Frederiksen godt, og hun prøver at levere et overbevisende svar på, at hun laver en 'nedlukning light'. Den kan være lidt svært at forstå for alle. Mundbind er så synlig en ting for os alle, og hvor vi alle kan aktivere os selv. Men resten bliver trods alt vanskeligt. Spørgsmålet er, hvor længe man kan holde ud at lægge sociale restriktioner ned over sig selv, hvis man ikke selv har det inde på kroppen med coronavirus. 

Kontakttallet stiger til 1,2, og så længe tallet er over 1, betyder det, at epidemien vokser i samfundet. Med et kontakttal på 1,2 smitter en coronasmittet person i gennemsnit 1,2 andre personer.

Epidemien vil dø ud, hvis kontakttallet længe nok er under 1, oplyser sundhedsministeren.

Uklart, hvorfor smitten spredes så hurtigt

Samtidig har sundhedsmyndighederne ikke et klart billede af, hvorfor smitten spredes så hurtigt nu. Smitten er ikke isoleret til unge eller mink eller andre grupper, som man kan sætte konkret ind over for.

- Hvor vi i foråret havde sæsonen med os, så har vi nu sæsonen imod os. Det lyder dystert, men der er ikke nogen epidemier, der varer evigt, siger Kåre Mølbak.

125 personer er indlagt i dag. Men der sker en acceleration i antallet af indlæggelser. Derfor har sundhedsmyndighederne anbefalet regeringen, at der bør indføres nye restriktioner, siger faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak:

- Det afgørende er timingen. Vores klare anbefaling er, at man skal handle nu. Ellers kommer vi i en situation, hvor der er betydelig risiko for, at det danske sundhedsvæsen bliver overbelastet. Det begynder vi at se andre steder i Europa. Derfor skal der handles nu, siger Kåre Mølbak.

På den positive side, kan sundhedsministeren oplyse, at regeringen har sikret indkøb af nok vaccine til at alle borgere i Danmark og resten af rigsfællesskabet vil kunne vaccineres, når en vaccine måtte blive godkendt.

De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at der det seneste døgn er 859 registeret nye tilfælde af coronavirus.

Det er vigtig at handle nu, da timingen er meget vigtig. For ellers vil coronaepidemien accelerere, mener Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut.