Coronavirus

Venstre om corona-regler: - Det er ikke rimeligt, at folk skal aflyse alt med få timers varsel

Der bør laves økonomiske konsekvensberegninger og fremlægges sundhedsmæssige begrundelser for coronarestriktioner, mener V-formand. Horesta er enig.

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, kræver mere gennemsigtighed i de coronarestriktioner og -påbud, der præger alle danskeres hverdag i øjeblikket.

Han kræver, at der bliver fremlagt en ”sundhedsmæssig begrundelse og en økonomisk konsekvensberegning” for de restriktioner, vi er underlagt i forbindelse med forhindring af smittespredning.

Det siger han til TV 2.

- Hvis vi oplever, at de påbud, vi bliver underlagt, er ulogiske, usammenhængende eller uforudsigelige, er der mindre sandsynlighed for, at man følger den, og det går ikke. Derfor lægger vi op til, at man siger, at enten kan man forklare en regel, eller også skal den fjernes, lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Er det ikke en del af præmissen for håndteringen af coronavirus, at vi asfalterer, mens vi kører?

- Jo, det her er en meget uforudsigelig tid, og derfor er det op til os politikere at skabe mest mulig forudsigelighed. Det lyder lidt omvendt, men man kan jo gøre det i andre lande, siger Venstre-formanden og peger blandt andet på Irland.

I Irland har man nemlig udarbejdet et skema for, hvilke restriktioner der træder i kraft alt efter smitteniveau i et område. Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, har tidligere opfordret til, at man laver en tilsvarende model i Danmark.

Bakkes op af brancheorganisation

Jakob Ellemann-Jensen peger på de restriktioner, der blev indført i slutningen af september.

De nye restriktioner, der blandt andet betød et forsamlingsloft på 50 personer for private fester, bryllupper og konfirmationer, blev annonceret af sundhedsminister Magnus Heunicke (S) en fredag og trådte i kraft den følgende dag.

Og det er den slags uforudsigelighed, som Venstre-formanden vil til livs.

- Det er ikke rimeligt, at folk skal aflyse alt med få timers varsel, eller at virksomheder ikke ved, om de kan overleve ind i næste uge, siger Jakob Ellemann-Jensen.

I Horesta, brancheorganisationen for hotel-, restaurations- og turismebranchen, bakker man Jakob Ellemann-Jensens synspunkt op. Særligt efter statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag meldte ud, at traditionelle julefrokoster i år ikke vil finde sted.

Det sagde Kristian Nørgaard, der er politisk chefkonsulent hos Horesta, til TV 2 torsdag.

- Det er en urimelig måde at behandle virksomhederne på. Det her får afbuddene til at vælte ind, sagde Kristian Nørgaard, der kalder julemåneden for "helt afgørende for branchen".

Nye restriktioner på vej

Mette Frederiksen forventes at præsentere nye coronarestriktioner en af de kommende dage.

Det sagde hun torsdag til Ritzau oven på en dag, hvor der blev registreret rekordmange smittede:

- Coronaen er tilbage. Og vi kommer til at indføre yderligere restriktioner, sagde statsministeren.

760 personer blev registreret smittet med coronavirus torsdag.