Coronavirus

Mette Frederiksen: Situationen er meget alvorlig - det bliver desværre nødvendigt med nye tiltag

Forventningen er, at der kommer flere restriktioner - dog ikke på niveau med nedlukningen i marts, vurderer TV 2s politiske analytiker.

Statsministeriet har fredag indkaldt til pressemøde om coronakrisen. Det afholdes klokken 18.30 i Spejlsalen i Statsministeriet på Christiansborg.

- Vi har i dag registreret det højeste smittetal i Danmark, siden vi begyndte at teste for corona. Situationen er meget alvorlig. Vi holder derfor pressemøde i aften klokken 18.30.

- Her vil vi dels forlænge de nuværende restriktioner. Lige som det desværre bliver nødvendigt at skærpe og indføre nye tiltag fra på mandag, skriver Mette Frederiksen på Facebook.

I opslaget fortsætter statsministeren med at fremhæve de skærpede restriktioner i Irland, Tjekkiet, Belgien og Frankrig.

- Jeg skriver ikke dette, fordi vi endnu er der i Danmark. Det er vi ikke, skriver hun på Facebook.

- Men fordi de tiltag, vi præsenterer i aften, handler om at undgå, at endnu voldsommere restriktioner bliver nødvendige. Og fordi vi ved, at det, lige som i foråret, handler om at reagere hurtigt.

- Inden stigningen i smitte tager for meget fart. Og sætter vores sundhedsvæsen under pres. Dermed også vores økonomi.

Højeste antal smittede nogensinde på et døgn

Det er endnu uvist, hvem der kommer til at deltage i pressemødet, fortæller TV 2s politiske analytiker Hans Redder. Pressemødet ventes at handle om yderligere restriktioner under coronakrisen, hvilket statsminister Mette Frederiksen (S) varslede torsdag.

Der er fredag konstateret 859 nye smittetilfælde. Det er det højeste antal på et døgn nogensinde og slår rekorden fra torsdag, som lød på 760 tilfælde. Det er det højeste antal registrerede tilfælde på én dag siden pandemiens udbrud i Danmark.

Ifølge TV 2s oplysninger er lederne af Folketingets partier indkaldt til en orientering forud for pressemødet.

Det finder sted klokken 16.30.

Ingen traditionelle julefrokoster

Torsdag varslede statsministeren desuden, at stramningerne vil betyde, at traditionelle julefrokoster ikke vil kunne gennemføres.

- Coronaen er tilbage. Og vi kommer til at indføre yderligere restriktioner, sagde Mette Frederiksen torsdag til Ritzau.

Det er dog stadig sandsynligt, at mindre julearrangementer kan afholdes.

- Det betyder jo ikke, at man ikke kan mødes nogle kolleger på en ordentlig og forsvarlig måde og takke hinanden for året, der er gået - afhængig af hvordan situationen er til den tid, sagde Mette Frederiksen torsdag.

Lyn-analyse

Det er alvor nu. Dagens tal er slemme, og regeringen har i nogle dage varslet udadtil - og også til partierne på Christiansborg - at man er nødt til at tage nogle forholdsvis hårde værktøjer i brug, hvis ikke smittetallene bliver bedre. Vi skal forvente at se strammede restriktioner. Omvendt er det ikke forventningen, at statsministeren kommer til at præsentere en nedlukning på niveau med den i marts. Regeringen har de seneste dage selv nævnt forsamlingsforbud og øget brud af mundbind som oplagte skridt at tage.

Professor vil have sænket forsamlingsforbud yderligere

Regeringen sænkede i september forsamlingsforbuddet til 50 personer.

Og 7. oktober blev forsamlingsforbuddet og reglerne om, at restauranter, barer og caféer skal holde lukket klokken 22, forlænget til at gælde oktober ud.

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, argumenterede onsdag for, at man sænkede grænsen til mellem 10 og 15 personer, for at undgå at smittetallet kommer ud af kontrol herhjemme.

Særligt smitteopsporingen bør skærpes og spredes ud, da vi i øjeblikket benytter en meget snæver definition, hvis en person bliver konstateret smittet med coronavirus, mener Allan Randrup Thomsen.

Hvis en person på en arbejdsplads bliver smittet, så bør alle, der har været på arbejde i løbet af dagen, testes, lyder det.

Flere landes sundhedsvæsener er tæt på kollaps

Også vores europæiske naboer oplever i øjeblikket alarmerende høje smittetal.

Situationen er så alvorlig, at hele verdenskortet snart risikerer at være orange. Det betyder, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser ud i verden.

Antallet af nye smittetilfælde i Belgien er stigende i sådan en grad, at landets hospitaler risikerer at blive overfyldte.

Tjekkiet er for nylig blevet et af de hårdest ramte lande i EU, viser opgørelser fra Det Europæiske Center for Kontrol og Forebyggelse af Sygdom, ECDC.