Coronavirus

Mette Frederiksen: Corona er tilbage med fuld styrke

Statsministeren anbefaler alle danskere til at skrue ned for det sociale liv, og hvor mange mennesker hver enkelt ser.

- Corona er ikke overstået. Tværtimod er den tilbage med fuld styrke.

Sådan lyder det fredag aften fra statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde om coronasituationen i Spejlsalen i Statsministeriet.

Hun anbefaler alle danskere til at skrue ned for det sociale liv, og hvor mange mennesker hver enkelt ser.

Myndighederne opfordrer alle til at begrænse antallet af personer, man ses med. Helst ikke flere end 10 personer - ud over dem, man bor sammen med.

- Vi ved godt, at det er meget indgribende. Derfor ønsker vi heller ikke, at det skal gælde én dag mere end, hvad der er nødvendigt, siger statsministeren.

Mette Frederiksen understreger, at hun er klar over trætheden i befolkningen.

- Men vi skal igennem. Jeg håber, vi i fælleskab kan genfinde alle de gode ideer fra foråret, siger hun.

Vi viste i foråret, at vi godt kan klare det. Jeg beder jer om, at vi også nu viser, at vi igen kan klare krisen.

Lyn-analyse

Det er en meget svær kommunikationsopgave. Hun lukker ikke Danmark helt ned. Vi er et andet sted, end vi var i foråret, hvor Danmark blev lukket helt ned. Det er det her ikke. Statsministeren gjorde meget ud af at sige, at man kan gå på arbejde. Fritidsaktiviteter og det kulturelle Danmark kan stadig være åbne. Men vi skal skrue ned for de sociale aktiviteter. Det handler om, at vi skal stramme os an, men risikoen er ikke lige så stor, for så skulle vi gøre det samme som i foråret.

- Vi skal forberede os på en akut og drastisk stigning

Ud over statsministeren er sundhedsminister Magnus Heunicke (S), finansminister Nicolai Wammen (S), direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, faglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak og Rigspolitichef Thorkild Fogde til stede ved pressemødet.

Efter statsministeren tager sundhedsministeren ordet.

- Vi skal forbedre os på en akut og drastisk stigning i antallet af indlagte med coronavirus herhjemme, siger Magnus Heunicke.

Han oplyser desuden, at kontakttallet er steget til 1,2, hvilket betyder, at en coronasmittet person i gennemsnit giver virussen videre til en anden. Tidligere var det på 1.

- I fire ud af fem regioner vil vi have meget stejle stigninger i smitten med risiko for eksponentielle stigninger, hvis vi ikke griber ind, lyder det fra sundhedsministeren.

Danmark har i dag 405 senge på intensiv-afsnit. Regionerne har planer for at øge kapaciteten, så der kan etableres 300 nye senge. De planer vil blive sat i værk efter behov.

- I Danmark er der 600.000 borgere, som er i risiko for at blive ramt alvorligt af denne sygdom. Men alle på tværs af alder risikerer alvorlige senfølger. - Men der er også håb. Vi bliver stadig bedre til at behandle. Og vi ved at vi får har kunne knække smittekurven, siger Magnus Heunicke.

Søren Brostrøm siger, at det bliver "et langt, sejt træk" at leve med coronavirussen i Danmark.

- Vi er nødt til at gøre noget nu, før det er for sent. Ellers bliver det svært at beskytte vores sårbare. Og sundhedsvæsnet vil blive belastet hårdt. Derfor giver det sundhedsmæssig mening at forlænge og skærpe restriktionerne, så vi kan holde vores arbejdspladser, uddannelsesinstitutioner, forretningsliv og kulturliv åbent, siger direktøren for Sundhedsstyrelsen.

Forsamlingsforbud sænkes til 10

Et par detaljer er kommet frem forud for pressemødet.

Blandt andet, at der indføres krav om brug af mundbind indendørs på alle offentlige steder. Det gælder blandt andet i detailhandelen og sundhedsvæsnet. Dette gælder fra 29. oktober.

Der bliver indført et forbud mod at sælge alkohol i detailhandel og kiosker efter kl. 22. Det træder i kraft mandag 26. oktober.

Det generelle forsamlingsloft bliver sat ned fra 50 til 10 personer - også fra på mandag. Der vil dog - som i dag - være en række undtagelser for blandt andet skoler og arbejdspladser. Forsamlingsloftet på maksimalt ti personer vil gælde i foreløbigt fire uger fra på mandag.

Restriktionerne gælder indtil 2. januar 2021.

Ny rekord

Der er fredag konstateret 859 nye smittetilfælde. Det er det højeste antal på et døgn nogensinde og slår rekorden fra torsdag, som lød på 760 tilfælde.