Coronavirus

Fokus bør være på den enkeltes ansvar i stedet for nye restriktioner, siger eksperter

Statsminister Mette Frederiksen har varslet flere coronarestriktioner. Men det er ikke vejen frem, lyder det fra to eksperter.

Man kan lave nok så mange restriktioner, men i sidste ende er det den enkelte dansker, der skal tage sine forholdsregler.

Det siger Jens Lundgren, overlæge og professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, til TV 2.

- Jo flere restriktioner, der kommer, jo mere trætte bliver folk af situationen. I stedet for at de får med pisken, skal vi have folk med til at afhjælpe smitten, så vi kan undgå restriktionerne, siger han.

Fokus skal i stedet ligge et andet sted, lyder det:

- Vi skal have vendt den her diskussion til spørgsmålet om, hvad vi selv kan gøre for at undgå flere restriktioner fremfor at afvente den næste restriktion.

Christian Wejse, der er speciallæge på Aarhus Universitetshospital, bakker Jens Lundgren op.

- Det, der sker, når vi bliver trætte af restriktioner, er, at vi ikke overholder dem. Det er jo også grunden til, at vi skal bruge så få drastiske midler som muligt, siger han.

Visse restriktioner er nødvendige

Begge lægers opfordringer kommer, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) har annonceret flere restriktioner oven på et rekordhøjt smittetal torsdag. 760 personer blev registreret smittet.

- Coronaen er tilbage. Og vi kommer til at indføre yderligere restriktioner, sagde statsministeren til Ritzau torsdag.

Nogle af de påbud, der er i spil til at blive justeret, omhandler størrelsen på forsamlinger, og hvor man skal bære mundbind. Sådan lød det torsdag fra Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Jens Lundgren mener, at det er ”fornuftigt med mundbind i de situationer, hvor mange mødes og ikke kan undgå at være tæt på hinanden”.

Med hensyn til forsamlingsloftet mener han ikke, at der er et magisk tal.

- Alt mellem 10 og 50 bliver formentlig overvejet. Hvis det går ned på 10, har det nogle alvorlige konsekvenser for nogle af de ting, statsministeren gerne vil holde åbent, såsom kulturlivet. Det er ret vigtigt, tror jeg, at man finder en nænsom balance, siger overlægen.

Også Christian Wejse understreger, at visse restriktioner er nødvendige, for man skal "ikke gå til julefrokost som normalt".

Han er dermed på linje med statsministerens udmelding torsdag om, at de julefrokoster, der under sædvanlige omstændigheder ville stå for døren, ikke kan finde sted i sin traditionelle form.

- Jeg er også træt af det og synes heller ikke, at det er sjovt. Men det er, som det er, og det er op til os at styre, hvor meget værre det her bliver ind i vinteren og ind i det tidlige forår, lyder det fra Jens Lundgren.

Mere fokus på smitteopsporing

Christian Wejse peger på, at der bør være mere fokus på de nyligt smittede i smitteopsporingen, da det er dem, der smitter videre og får epidemien til at vokse yderligere.

- Vi kan få meget effekt af at fokusere på den enkelte og særligt de smitsomme – hvad kan de gøre for ikke at bringe smitte videre, siger Christian Wejse og peger på, at vi særligt skal være gode til at isolere os, hvis vi har været i kontakt med en smittet eller har symptomer.

Christian Wejse peger på, at der bør være mere fokus på de nyligt smittede i smitteopsporingen, da det er dem, der smitter videre og får epidemien til at vokse yderligere.

Sundhedsstyrelsen har lavet en række råd til den enkelte dansker for at undgå smitte.

  • Vask hænder tit eller brug håndsprit.
  • Host eller nys i ærmet.
  • Undgå håndtryk, kram og kindkys – begræns generelt den fysiske kontakt.
  • Vær opmærksom på rengøring.
  • Hold afstand og bed andre om at tage hensyn.

Derudover skal man blive hjemme, hvis man føler symptomer på smitte.