Flere ungdomspartier har ekskluderet medlemmer efter seksuelle krænkelser
TV 2-dokumentar afslører sexisme og grænseoverskridende adfærd i danske ungdomspartiet - og problemerne er der endnu.
Flere ungdomspartier har de seneste fem år ekskluderet medlemmer efter sager om seksuelle krænkelser.
Samtidig har de udstukket advarsler, frataget medlemmer deres poster og udelukket andre medlemmer fra at deltage i sociale arrangementer.
Det viser en ny rundspørge, som TV 2 har foretaget.
Det er ungdomspartierne hos Socialdemokratiet, Liberal Alliance, De Konservative, Dansk Folkeparti og Venstre, der har sendt medlemmer på porten. Det samme har Socialistisk Ungdomsfront, der har en samarbejdsaftale med Enhedslisten.
- Jeg er på den ene side glad for, det kommer frem, for det er vigtigt. På den anden side synes jeg det er svært, at det er sket hos os, siger DSU's formand, Frederik Vad Nielsen.
Ukendt antal sager om krænkelser
Syv partier svarer i rundspørgen, at de har kendskab til episoder med seksuelle krænkelser indenfor de seneste to år.
Det er ungdomspartierne hos Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale, Liberal Alliance samt Socialistisk Ungdomsfront.
Ungdomspartierne afslører ikke, hvor mange sager det drejer sig om, og hvor mange af dem der har haft konsekvenser for de anklagede medlemmer.
SF Ungdom har kendskab til episoder med seksuelle krænkelser de seneste fem år, men ønsker ikke at oplyse, hvilke sanktioner der har været.
Nye Borgerliges Ungdom og Alternativets Unge har som de eneste ikke kendskab til seksuelle krænkelser begået af medlemmer af partiet. Alternativets Unge har dog et medlem, der er blevet krænket af et medlem af et andet ungdomsparti.
TV 2-dokumentar om seksuelle krænkelser
Rundspørgen er foretaget efter, at TV 2 Dokumentar gennem halvandet år har researchet sager om seksuelle krænkelser i de politiske ungdomspartier.
Journalisterne har talt med 54 vidner, der beretter om grænseoverskridende og seksuel adfærd. Af dem har ni kvinder på tværs af ungdomspartierne hos Venstre, Socialdemokratiet, Liberal Alliance og Alternativet valgt at dele deres personlige oplevelser for første gang på tv.
De beretter blandt andet, at de kunne veksle deres undertøj til drinkskort ved festerne, og at de blev genstand for sexistiske slagsange.
Flere af dem fortæller også, at de er blevet udsat for seksuelle overgreb.
Episoderne fandt sted i perioden mellem 2011 og 2017, hvor de var mellem 14 og 19 år gamle. Flere af episoderne er blevet efterforsket af politiet, men ingen personer er blevet dømt skyldige i sidste instans.
Stort opgør på landsmøde
Det er dog ikke første gang, historier om krænkelser i ungdomspartierne kommer frem i offentligheden.
I dagene op til Liberal Alliances Ungdoms (LAU) landsmøde i februar 2019 fortalte syv kvindelige medlemmer i anonyme vidnesbyrd om voldtægt og seksuelle krænkelser begået af mandlige medlemmer af partiet.
Episoderne var alle sket i forbindelse med møder, kurser og fester. Fem medlemmer blev smidt ud af partiet i kølvandet på de sager, der kom frem på landsmødet. Siden da er et medlem blevet ekskluderet i en anden sag.
- Det er skrækkeligt, at det stadig sker. Men jeg er glad for, at kvinderne i dokumentaren står frem. Der er behov for, at der sker noget, siger LAU's formand, Signe Bøgevald Hansen.
LAU undersøgte aldrig omfanget af problemet med sexisme og krænkende adfærd i partiet efter landsmødets afsløringer, men har siden da opfordret medlemmer til at kontakte partiets ledelse, hvis de oplever noget.
Spørgeskema afslørede "grænseoverskridende adfærd"
Et parti, der selv har undersøgt problemets omfang, er Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).
I 2015 afslørede i en intern undersøgelse af kulturen i ungdomspartiet, at 21 procent af deltagerne på en sommerlejr oplevede "grænseoverskridende adfærd", mens 29 procent af deltagerne på et påskekursus oplevede, at "nogen var ubehageligt fysisk nærgående over for dem".
Derudover oplevede 12 procent på påskekurset og 15 procent på sommerlejren, at ”deres afvisninger ikke blev respekteret”.
I 2017 ramte sager af denne art ungdomspartiets top, da daværende formand Lasse Quvang Rasmussen gik af, efter han havde krænket flere kvinder.
Siden dengang er der sat gang i en omfattende kulturændring med formuleringerne af en samværdspolitik, et lederkodeks og en nedskrevet proces for at håndtere sager om sexisme og krænkende adfærd. Og DSU's formand, Frederik Vad Nielsen, bakker op om enhver DSU'er, der står frem.
- Det var vigtigt for os at skabe et trygt rum, dengang vi satte det hele i gang, og jeg vil vove den påstand, at kulturen aldrig har været bedre hos os.
DSU-formand Frederik Vad Nielsen erkender, at arbejdet langt fra er ovre. Derfor vil ungdomspartiet hvert år fremover udsende et spørgeskema om blandt andet oplevelser med sexisme og krænkende adfærd.
Parti gransker sexisme efter 322 underskrifter
Konservativ Ungdom er det eneste ungdomsparti, der har sat gang i en ekstern og uvildig undersøgelse for at undersøge omfanget af seksuelle krænkelser.
Det bestemte man sig for, efter at flere hundrede kvinder i dansk politik i et debatindlæg i Politiken i slutningen af september sendte et opråb om, at "sexisme, seksuel chikane og magtmisbrug" er et udbredt problem i partierne.
Af de 322 underskrivere var omtrent 30 af Konservativ Ungdoms medlemmer.
- Det kan ske, problemet er langt større, end vi selv har troet. Så nu er det på tide, vi finder ud, hvor omfattende det er, siger formand Magnus Von Dreiager.