Det bliver værre, før det måske bliver bedre - virolog mener, det nu er op til den enkelte dansker om det lykkes
I så fald kan vi måske allerede om en måneds tid løsne lidt op igen, lyder det fra Allan Randrup Thomsen.
Smitten med coronavirus er igen stigende i det danske samfund. Og danskerne skal endnu engang ruste sig til flere restriktioner og sociale stramninger.
Det står klart efter fredagens pressemøde i Statsministeriet, hvor regeringen talte med store ord til befolkningen.
- Vi skal forberede os på en akut og drastisk stigning i antallet af indlagte med coronavirus herhjemme, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på fredagens pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet.
Til gengæld vil vi muligvis kunne se effekterne af de nye restriktioner allerede én eller to uger efter, de er trådt i kraft.
Det vurderer professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen efter pressemødet.
- Hvis folk overholder restriktionerne, tror jeg på det. Men jeg kan selvfølgelig ikke vide, hvor coronatrætte folk er, siger han til TV 2.
- Jeg håber virkelig, at folk forstår, at det i høj grad er deres opførsel, som sætter grænsen for, om der skal sættes flere restriktioner ind, eller om vi kan klare os med det, vi har og måske endda om en måneds tid kan løsne lidt igen.
Ny smitterekord
De nye restriktioner betyder blandt andet, at man fra på torsdag skal bære mundbind de steder, hvor offentligheden har adgang. Forsamlingsloftet bliver sat ned fra 50 til 10 personer.
Det bliver forbudt at sælge alkohol efter klokken 22 i detailhandlen som supermarkeder og kiosker, og det anbefales, at arrangementer, der primært har et "socialt formål" skal aflyses.
Stramningerne kommer efter, at Danmark fredag slog torsdagens rekord i antal smittede på et døgn. Således er der 859 nye smittetilfælde.
Samtidig har sundhedsmyndighederne ikke et klart billede af, hvorfor smitten spredes så hurtigt nu. Smitten er ikke isoleret til unge eller mink eller andre grupper, som man kan sætte konkret ind over for.
- Hvor vi i foråret havde sæsonen med os, så har vi nu sæsonen imod os. Det lyder dystert, men der er ikke nogen epidemier, der varer evigt, sagde Kåre Mølbak på fredagens pressemøde.
125 personer er indlagt i dag. Men der sker en acceleration i antallet af indlæggelser.
- Derfor er det netop vigtigt, at vi sætter ind på nuværende tidspunkt. For hvis det fortsætter på den måde, det har gjort de sidste dage, så begynder vi at kunne få problemer i fremtiden, siger Allan Randrup Thomsen.
Han tør ikke satse på, at smittetallet om en måned vil være faldet tilstrækkeligt til, at danskerne kan begynde at holde større julefrokoster.
- Jeg tror mere i retning af, at du kan holde en julefrokost med din afdeling, dine nære kollegaer. Men de store virksomhedsjulefrokoster bliver nok ikke i år, siger han.
Social isolation rammer hårdt
Og begrænsningerne i de sociale aktiviteter i de mørke vintermåneder giver anledning til bekymring hos lektor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet Christian Wejse.
For social isolation rammer rigtigt hårdt, og mange har ikke en fast kerne eller boble af personer, som de ser.
- Dér kan vi sagtens se, at mange kan få det svært mentalt, for der er ingen tvivl om, at jo mere, vi arbejder hen imod social distancering, jo mere bliver bagsiden af medaljen isolation. Og det bliver en smerte og en vanskelig byrde at håndtere for rigtigt mange mennesker i samfundet. Det tror jeg, vi skal regne med, desværre, siger han.