Coronavirus

859 nye coronasmittede fredag

Statsministeriet har indkaldt til coronapressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet 18.30.

De seneste smittetal for coronavirus viser en yderligere stigning i antallet af smittede.

Der er fredag konstateret 859 nye smittetilfælde. Det er det højeste antal på et døgn nogensinde og slår rekorden fra torsdag, som lød på 760 tilfælde.

Der er registreret tre nye dødsfald. Antallet af indlagte stiger med én til 125, heraf er 18 på intensiv, og 13 af dem er tilkoblet en respirator, som hjælper dem med at trække vejret.

I alt er der foretaget 44.244 test det seneste døgn.

- Det ligner en tendens, at smittetallet er så højt. Og det lyder som rettidig omhu, at man nu vil indføre yderligere restriktioner, siger virolog Allan Randrup Thomsen med henvisning til, at statsministeren har varslet nye restriktioner.

Selv om smittetallet har været stigende siden efterårsferien, er der også et lyspunkt trods den ellers bekymrende spredning af smitte, lyder det.

- Det gode er, at vi er så få indlagte, så sygehusvæsenet ikke er i nærheden af at være presset på intensivkapaciteten, siger Allan Randrup Thomsen, som vurderer, at mere brug af mundbind i det offentlige rum og et mere restriktivt forsamlingsloft kan komme på tale.

- Selvfølgelig har det en konsekvens

Lars Østergaard, ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital, understreger også, at kapacitetsgrænsen ligger langt over de 125 personer, som er indlagt i øjeblikket.

- Dog skal vi huske på, at det ikke er sådan, at vi står og venter på, at der kommer covid-patienter. Sundhedsvæsnet laver jo også noget andet. Så hvis vi skal have flere covid-patienter ind, er der andre ting i sundhedsvæsnet, som vi ikke kan lave. Vi har jo kun de samme antal hænder til rådighed. Så selvfølgelig har det en konsekvens, at der kommer flere covid-patienter ind, siger han.

I øjeblikket handler situationen dog i mindre grad om pres på sundhedsvæsnet, men snarere at tingene ikke skal komme ud af kontrol og eskalere til et niveau, hvor man ikke længere kan styre det, lyder det.

- Hvis det spredes til den ældre og sårbare gruppe af befolkningen, bliver det rigtig slemt i sundhedsvæsnet, siger Lars Østergaard.

Nye pressemøde fredag aften

Myndighederne har indkaldt til coronapressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet 18.30.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvem der kommer til at deltage.

Statsminister Mette Frederiksen (S) varslede torsdag nye restriktioner i lyset af den stigende smitte i landet.

- Jeg er i stigende grad bekymret. Smitten spreder sig hastigt i hele Europa, der nu er epicentret for pandemien, skrev hun torsdag.

Mere mundbind i kollektiv trafik året ud

Tidligere fredag fortalte transportminister Benny Engelbrecht (S), at danskerne må indstille sig på, at de kommer til at bære mundbind i den kollektive trafik en rum tid endnu.

- Som minimum vil det fortsætte i hvert fald året ud og formentlig også længere, sagde han til Ritzau.

Regeringen er blevet kritiseret af både virksomhedsejere og politiske partier for at være for uklar om nogle af tiltagene mod coronavirus.

Blandt andet om hvorfor man skal bære mundbind, når man bevæger sig rundt på en restaurant, når man kan handle ind i et supermarked uden at skulle benytte mundbind.

Regeringen har også fået kritik for at varsle nye tiltag med meget kort varsel.