Partiernes skjulte overgreb

Ungdomspartier vil undersøge sexistisk kultur efter TV 2-dokumentar: - Det er alvorligt det her

Alle ungdomspartier - på nær ét - mener, de har problemer med sexisme og grænseoverskridende adfærd. Nu vil de gerne gøre noget ved det.

Der skal ryddes op i de brodne kar og skabes trygge rammer, hvor man kan engagere sig i politik som et ungt menneske i Danmark.

Det er budskabet fra en stribe ungdomspartier, som TV 2 har talt med.

Det sker, efter at Red Barnet onsdag aften opfordrede de danske ungdomspartier til at få lavet eksterne og dermed uvildige undersøgelser af problemerne med sexisme og seksuelle krænkelser i deres partier.

Der er situationer, hvor det ikke er trygt for børn og unge kvinder at være med i ungdomspartierne

Johanne Schmidt Nielsen, generalsekretær i Red Barnet

Og det er en opfordring, som ungdomspartierne i Venstre, Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Alternativet er klar til at følge.

- Det er alvorligt det her, og vi kender nok ikke omfanget. Derfor skal vi have en klar idé om, hvor stort problemet er, og hvad der kan gøres for at forhindre, at det sker fremover, siger Jacob Robsøe, der er formand for Radikal Ungdom.

Det samme erkender de andre ungdomspartier ovenfor, der nu alle overvejer en ekstern undersøgelse, men først skal have afklaret hvordan og af hvem.

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom har derudover bestemt sig for hvert år at sende anonyme spørgeskemaer ud, der tager temperaturen på sexisme og grænseoverskridende adfærd i partiet.

Red Barnet: - Det er meget alvorligt

Opfordringen fra Red Barnet om de eksterne undersøgelser kommer, efter at partiets generalsekretær, Johanne Schmidt Nielsen, har set dokumentaren 'Partiernes skjulte overgreb', der sendes torsdag aften klokken 20.00 på TV 2.

Dokumentarserien bygger på interviews med 54 vidner, som har kendskab til eller har været udsat for sexisme, krænkelser eller overgreb i ungdomspolitik.

- Vi er jo vanvittigt optaget af og arbejder for, at unge har adgang til demokratiet. Og det, vi ser her, er, at der er situationer, hvor det ikke er trygt for børn og unge kvinder at være med i ungdomspartierne, siger Johanne Schmidt-Nielsen, der i foråret 2019 forlod dansk toppolitik efter en lang årrække i Folketinget for Enhedslisten.

I selve dokumentaren beretter ni unge kvinder om episoder, hvor de er blevet seksualiseret og krænket verbalt på kurser, møder og ved fester i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Venstres Ungdom (VU), Liberal Alliances Ungdom (LAU) og i partiet Alternativet.

En kvinde fortæller, at man kunne veksle sit undertøj til drinkskort ved festerne, mens andre har oplevet sexistiske slagsange rettet mod unge intro-piger. Flere af af kvinderne fortæller desuden om seksuelle overgreb.

Ét parti satte selv gang i undersøgelse

Konservativ Ungdom er det eneste ungdomsparti, der allerede har sat gang i en ekstern undersøgelse.

Det er som at skyde gråspurve med kanoner. Der er ingen henvendelser eller noget, der antyder et problem med sexisme

Mikkel Bjørn Sørensen, formand for Nye Borgerliges Ungdom

Det bestemte man sig for i organisationen, efter at flere hundrede kvinder i dansk politik i et debatindlæg i Politiken i slutningen af september sendte et opråb om, at "sexisme, seksuel chikane og magtmisbrug" er et udbredt problem i partierne.

Af de 322 underskrivere var omtrent 30 af Konservativ Ungdoms medlemmer. Og det satte tanker i gang hos ungdomspartiets ledelse.

- Det kan ske, problemet er langt større, end vi selv har troet, siger formand Magnus Von Dreiager.

- Så nu er det på tide, vi finder ud, hvor omfattende det er i vores parti.

Parti afviser opfordring: Vi har ikke et problem

Det eneste parti, der ikke mener, de har et problem med sexisme og seksuelle krænkelser, er Nye Borgerliges Ungdom.

Derfor har partiet heller ikke behov for at undersøge det.

- Det er som at skyde gråspurve med kanoner. Der er ingen henvendelser eller noget, der antyder et problem med sexisme, siger formand Mikkel Bjørn Sørensen.

Nye Borgerliges Ungdom har aldrig lavet en intern undersøgelse af problemet. Men trods det afviser Mikkel Bjørn Sørensen, at den tomme sagsmappe kan skyldes, at partiets medlemmer er bange for at stå frem.

Omvendt kan den skyldes, at der er højere til loftet end i andre ungdomspartiet, mener han.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at kulturen er anderledes hos os, og at det, andre ser som en krænkelse, ikke nødvendigvis er det hos os, siger han.

TV 2 har forsøgt at få et svar fra alle ungdomspartier. Dansk Folkepartis Ungdom og Liberal Alliances Ungdom er ikke vendt tilbage.