Partiernes skjulte overgreb

Organisationer forlanger opgør med sexistisk kultur i ungdomspartier: - Tag pengene fra dem

Men den metode advarer Dansk Ungdoms Fællesråd imod. Det kan ende med at blive en byrde for kvinderne, lyder det.

Danskerne giver hvert år ungdomspartierne over 15 millioner kroner.

Pengene kommer fra tipsmidlerne. Men de penge skal straks tages fra partierne, hvis ikke de med det samme får ryddet ud i en sexistisk kultur, hvor unge piger udsættes for grænseoverskridende adfærd og overgreb.

Det foreslår Kvinfo, efter at have set de første afsnit af TV 2-dokumentarserien 'Partiernes skjulte overgreb'.

- Lad os bruge det som et styringsinstrument, så de fremadrettet kan skabe de bedste resultater for vores demokrati, siger direktør Henriette Laursen.

For hende er ligestilling mellem kønnene en dansk kerneværdi.

- De politiske ungdomsorganisationer kan ikke have kulturer, som går så meget imod vores allesammens værdier, og så samtidig opnå offentlig støtte kvit og frit, siger hun.

Kvinfos direktør mener, der bør være en direkte sammenhæng mellem partiernes evne til at bekæmpe krænkelser og seksuelle overgreb og partiernes støtte fra tipsmidler - penge som stammer fra danskernes spil på for eksempel lotto og skrabelodder.

For eksempel bør en grundbetingelse for at modtage driftstilskud være, at ungdomspartiet aktivt bekæmper seksuelle overgreb og kønskrænkende adfærd. Derudover bør størrelsen af driftstilskuddet afhænge af evnen til at skabe ligestilling og mangfoldighed i partiet, skriver hun i Politiken.

Red Barnet opfordrer til handling

Torsdag aften klokken 20.00 har TV 2 premiere på 'Partiernes skjulte overgreb', hvor ni unge kvinder for første gang fortæller om deres personlige oplevelser med seksuelle krænkelser og overgreb i ungdomspartierne.

Det er i forvejen en enorm byrde, og hvis man samtidig ved, at kan koste partiet penge, kan det gøre det endnu sværere at få sagerne frem i lyset

Chris Preuss, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd

Dokumentarserien bygger på interviews med 54 vidner, som har kendskab til eller har været udsat for sexisme, krænkelser eller overgreb i ungdomspolitik.

TV 2-dokumentaren har også fået Red Barnet til at opfordre til handling.

Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt Nielsen, er dybt berørt af TV 2-dokumentaren.

Derfor opfordrer Red Barnet til, at man laver uvildige undersøgelser af, hvor udbredt problemet med sexisme og seksuelle krænkelser i ungdomspartierne.

- Vi er jo vanvittigt optaget af og arbejder for, at unge har adgang til demokratiet. Og det, vi ser her, er, at der er situationer, hvor det ikke er trygt for børn og unge kvinder at være med i ungdomspartierne, siger hun.

DUF bekymret over forslag

Ifølge Chris Preuss, der er formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, skal der arbejdes med kulturen. I DUF har man de seneste år har arbejdet med at skabe workshops, seminarer og konferencer for ungdomspartierne og deres andre medlemsorganisationer.

Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) er en paraplyorganisation for de danske ungdomspartier og andre ungdomsorganisationer, som arbejder for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.

Og her mener formand Chris Preuss, der var formand for Venstres Ungdom (VU) 2015-17, at tiden er moden til mere end undersøgelser.

- Jeg tror, det er klart for enhver, at der er seriøse problemer, der skal håndteres, siger han.

Der er situationer, hvor det ikke er trygt for børn og unge kvinder at være med i ungdomspartierne

Johanne Schmidt Nielsen, generalsekretær i Red Barnet.

Men DUF-formanden mener ikke, at Kvinfos forslag er vejen frem.

- Jeg er bekymret for, at vi ender med at lægge et endnu større pres på de kvinder, der overvejer at stå frem, siger Chris Preuss.

- Det er i forvejen en enorm byrde, og hvis man samtidig ved, at det kan koste partiet penge, kan det gøre det endnu sværere at få sagerne frem i lyset.

Chris Preuss siger, at der i stedet skal arbejdes med kulturen. I DUF har man de seneste år har arbejdet med at skabe workshops, seminarer og konferencer for ungdomspartierne og deres andre medlemsorganisationer.

Derudover har man lavet skræddersyede forløb for de organisationer, der har sagt, de havde behov for det. DUF har desuden lavet et samværskodeks, som kan bruges i ungdomspartierne.

- Det her momentum - den anden bølge af MeToo - skal udnyttes til at tage de kulturopgør, der er behov for, siger Chris Preuss, formand for DUF.

DUF-formand: Jeg svigtede som partileder

Chris Preuss var formand for Venstres Ungdom, da partiet i 2015 modtog en henvendelse om en voldtægtssag, der fandt sted ved en VU-fest i 2012. En sag der omtales i TV 2-dokumentaren.

I dag er han "langt fra stolt" af sin egen rolle og selv om han hjalp politiet med deres efterforskning, ville ønske, han havde gjort mere. Det skriver han på Facebook.

- Jeg svigtede Tine. Jeg kontaktede hende aldrig direkte, og jeg gjorde slet ikke nok for hende dengang. Hun blev dermed svigtet af mig og selv samme fællesskab, der allerede i 2012 burde have været trygt nok til, at hun turde dele sin oplevelse.