Coronavirus

Nu frarådes rejser til næsten hele Tyskland – se de opdaterede vejledninger her

Stigende smitte i mange europæiske lande gør, at verdenskortet snart er helt orange.

Opdateret kl. 19.17: Tidligere i denne artikel fremgik det, at 8 svenske regioner havde gule rejsevejledninger. Det er nu rettet til 5.

Torsdag har Udenrigsministeriet opdateret de officielle rejsevejledninger, og flere orange pletter er blevet tilføjet på kortet.

På nær Slesvig-Holsten fraråder myndighederne nu alle ikke-nødvendige rejser til Tyskland. Derudover frarådes rejser til Cypern og Letland samt Øresundsregionen i Sverige.

I praksis betyder det, at danskerne frarådes rejser til hele verden bortset fra Norge og Grækenland samt en række svenske regioner.

Grækenland hænger dog også i en tynd tråd, oplyste Erik Brøgger Rasmussen, direktør for Udenrigsministeriet, ved et pressemøde torsdag.

Udenrigsminister Jeppe Kofod fortalte på pressemødet om baggrunden for de nye restriktioner.

- Anden bølge af corona har ramt Europa og resten af verden med en sådan kraft, at vi er nødt til at tage det meget alvorligt. Vi laver retningslinjerne for at beskytte danskerne og Danmark, siger han.

- Vi kan se, at det er alvorligt. Det er ikke os, der lukker muligheden for at rejse, det er coronasmitten.

Det er ikke overraskende, at der nu stort set lukkes for hele Tyskland.

De to seneste uger har Tyskland haft 42,1 smittede om ugen per 100.000 indbyggere, viser en opgørelse fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Sygdomskontrol.

Dermed overskrider landet den danske grænse, som er på 30 smittetilfælde per 100.000 indbyggere.

Tyskland er en af danskernes foretrukne rejsedestinationer, ligesom mange tyskere rejser til Danmark for at holde ferie i sommerhuse. Dermed vil de nye rejserestriktioner formentlig få økonomiske konsekvenser for begge lande.

Danskerne må fortsat rejse til Slesvig-Holsten, som er Tysklands nordligste delstat, og her en stor del af grænsehandlen foregår.

Der er fortsat muligt at rejse til 5 af de 21 regioner i Sverige. Det gælder Gävleborg, Kalmar, Värmland, Vesterbotten og Vesternorrland.

Resten af Sverige anbefaler myndighederne ikke, at danskerne rejser til på grund af for højt smittetryk.

Udenrigsministeriet startede med at regionsopdele Sverige 8. oktober. Førhen var det ellers ikke kutyme at regionsopdele. Uge for uge er der blevet lukket for flere svenske regioner.

Minder om situationen i marts

Med de opdaterede rejsevejledninger bevæger vi os tættere på situationen i marts, hvor danskerne blev opfordret til at droppe samtlige rejseplaner.

På onsdagens pressemøde varslede Erik Brøgger, direktør i Udenrigsministeriet, at verdenskortet muligvis ville blive farvet helt orange torsdag.

Udmeldingen til trods er det fortsat muligt for danskerne at rejse til Grækenland, Norge og dele af Sverige.

På pressemødet onsdag beskrev Erik Brøgger smitteopblusningens hastighed i hele Europa som "ekstrem". Udviklingen har i en længere periode bekymret myndighederne, og nu fører den til yderligere rejserestriktioner.

Også i Danmark giver smitten anledning til bekymring. Onsdag er der konstateret 760 nye smittetilfælde, hvilket er det højeste antal i Danmark nogensinde.

DI vil have coronapas

Dansk Industri (DI) foreslår torsdag, at man indfører et såkaldt coronapas, der skal gøre det muligt at rejse i Europa på trods af landenes meget forskellige restriktioner.

Passet skal fungere som dokumentation for, at man er testet negativ for coronavirus umiddelbart før afrejse. Det vil kræve, at der bliver udført hurtigtest i lufthavnene.

Formålet er at få gang i den europæiske økonomi igen, som lider under, at man begynder at lukke ned endnu engang, siger Michael Svane, branchedirektør i DI, til TV 2.

Ifølge kommerciel direktør i Københavns Lufthavn Peter Krogsgaard har man længe arbejdet på af få hurtigtests i lufthavnen. Man mangler bare at få det ”godkendt”.

Cirka 80 procent af passagerne mangler på nuværende tidspunkt, viser opgørelser fra Københavns Lufthavn, Billund Lufthavn og Aalborg Lufthavn.

Rejsebranche kræver regionsopdelte rejsevejledninger

Lars Thykier, der er administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, er bekymret over de nye rejsevejledninger.

- Vi er lukket næsten helt ned nu, og derfor må regeringen se på muligheden for at hjælpe branchen økonomisk, siger han i en kommentar til Ritzau.

Han vil hurtigst muligt have regionsopdelte rejsevejledninger.