Coronavirus

Mette Frederiksen advarer om mulige nye restriktioner: - Coronavirus har godt fat

Mette Frederiksen advarer om nye restriktioner efter Magnus Heunickes udmelding om, at regeringen er klar til at stramme forsamlingsforbuddet.

Yderligere coronarestriktioner kan snart være på vej.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S), der har delt et opslag på Facebook og Instagram, hvor hun understreger, at hun er bekymret for den nuværende udvikling.

- Jeg er i stigende grad bekymret. Smitten spreder sig hastigt i hele Europa, der nu er epicentret for pandemien, skriver hun.

Tidligt torsdag morgen sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at der muligvis vil komme flere restriktioner herhjemme for at komme den stigende smitte til livs.

- Det er de næste to-tre dage, der bliver afgørende. Jeg kommer ikke til at afvise nogen som helst skærpede restriktioner eller regler, siger ministeren til Ritzau.

Det er det budskab, statsministeren nu gentager.

- Som sundhedsministeren har sagt i dag, kan vi ikke afvise, at der i de kommende dage vil blive brug for yderligere restriktioner herhjemme.

Næsthøjeste smittetal på et døgn

Mette Frederiksen og Magnus Heunickes udmeldinger kommer, efter Danmark registrerede 630 nye smittede onsdag. Det et det næsthøjeste tal, der indtil videre er registreret i Danmark på et enkelt døgn.

Det er kun sket to gange før, at der er konstateret flere end 600 coronasmittede på én dag herhjemme.

De mange smittetilfælde den seneste tid gør, at vi i Danmark nu er tilbage på samme smitteniveau som i september, hvor tallene toppede.

Derfor opfordrer Mette Frederiksen også til, at man ser færre mennesker og skruer ned for de sociale aktiviteter.

- Når alt kommer til alt, er supervåbenet stadig, at vi holder afstand. Ser færre mennesker. Drosler ned for de sociale aktiviteter, skriver hun.

Alt er i spil

Hvilke restriktioner der risikerer at blive indført, er i skrivende stund uklart. Men Magnus Heunicke holder alle døre åbne.

Han har dog især fokus på forsamlingsforbuddet og brug af mundbind.

- Vi kigger på de redskaber, som vi ved vil virke, og som vi kan se i andre lande, at man gør brug af, siger sundhedsministeren.

- Det er redskaber som at stramme forsamlingsforbuddet. Det er selvfølgelig situationen omkring mundbind, hvor vi i Danmark har mundbind i den kollektive trafik, i restaurantlivet og hos lægen. Der har vi mulighed for at skrue op for det, siger Heunicke til Ritzau.

Virolog vil have forsamlingsforbuddet sænket

Allerede inden de høje smittetal blev offentliggjort onsdag, foreslog Allan Randrup, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, at forsamlingsforbuddet blev sænket yderligere.

Han mener, at det bør sænkes fra 50 til mellem 10 og 15 personer, hvis ikke coronavirussen skal udvikle sig og smittetallet komme ud af kontrol herhjemme.

- Vi skal betydeligt længere ned, sagde Allan Randrup Thomsen til TV 2.

Allan Randrup fremhæver, at hvis 50 mennesker er forsamlet, og en person er smittet, vil 49 personer potentielt kunne blive smittet. Omvendt vil 'kun' 9 personer være i fare for at blive smittet, hvis forsamlingsforbuddet bliver sænket til 10 personer.

- Det er en betydelig forskel, sagde han til TV 2.

Professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, mener at forsamlingsforbuddet bør indskrænkes betydeligt inden vinteren får ordentligt fat. Video: Maiken Kildegaard

Coronatrætheden har ramt os

Ifølge WHO har "coronatrætheden" sat ind i flere lande - også Danmark. Folk er simpelthen godt og grundigt trætte af virussen og er begyndt at slække på restriktionerne, hvilket kan aflæses i stigende smittetal.

Danmark er dog ikke så hårdt ramt af trætheden som visse andre lande, fortæller Michael Bang Petersen, der er professor ved Aarhus Universitet og forsker i smittepsykologi.

I et forskningsprojekt fra Aarhus Universitet svarede godt 10 procent af de adspurgte danskere, at de ikke kan overholde restriktionerne - til sammenligning er det tal 25 procent i Storbritannien og 30 procent blandt adspurgte franskmænd.

Men trætheden er her, og den påvirker os, lyder det.

- Det, der var en spurt, er blevet til et maraton. Så der har meldt sig en vis træthed, sagde han til TV 2 onsdag.

Yderligere to dødsfald

Selvom smittetallet steg onsdag, er antallet af indlagte faldet med seks personer til 122.

Der ligger i alt 16 personer på de danske hospitalers intensive afdelinger, og ni personer er i respirator.

I løbet af det seneste døgn er to danskere døde med covid-19 i kroppen.