En gummiged, et oversavet haglgevær og en ske: Fire fangeflugter, der gik Danmark rundt

Flere gange i Danmarks-historien er fanger flygtet fra fængslet. Her er fire af de mere spektakulære.

Tirsdag blev Danmark vidne til en fangeflugt, der gik verden rundt.

Den drabsdømte Peter Madsen havde med en civilt ansat som gidsel truet sig vej ud af Herstedvester Fængsel.

Da han gik ud ad de tunge fængselsdøre, havde han en pistolattrap i hånden og et bombelignende bælte om livet.

Turen i friheden varede dog kun få minutter, før drabsmanden bare få hundrede meter fra Herstedvester Fængsel igen blev anholdt af politibetjente, efter at han i første omgang havde søgt flugt på passagersædet af en hvid Mercedes-varevogn.

Det er dog ikke første gang, at fanger har søgt friheden på den anden side af fængselsmurene i Danmark. Herunder kan du læse om fire spektakulære fangeflugter fra danske fængsler.

1. Carl August Lorentzen - 1949

Bevæbnet med ske og tålmodighed

Udstyret med en teske og en stoppenål udførte Carl August Lorentzen i 1949 et imponerende flugtforsøg.

Dengang sad den professionelle indbrudstyv i en kældercelle under jordhøjde i Horsens Fængsel, fordi han før havde taget flugten gennem tremmerne og ud i friheden.

Derfor satte Carl August Lorentzen sig for at grave sig ud af sin celle med de forhåndenværende værktøjer.

- Han havde gennemskuet, at han kunne grave en tunnel fra sin celle, under forgården i fængslet og over til inspektørboligens kartoffelkælder, så han kunne komme op, siger Kaj Rasmussen, der er tidligere fængselsbetjent og rundviser på Fængselsmuseet i Horsens, i Go' Morgen Danmark.

Men det var ikke en hurtig affære. I 11 måneder arbejdede den tidligere indbrudstyv på sin storslåede plan.

For at skjule sin flugtrute dækkede Carl August Lorentzen sine spor med en reol, hvor bagbeklædningen kunne fjernes, mens han gravede - og sættes på igen, når han ikke var i cellen.

På sin vej kom han op til et pulterkammer, hvor han kunne hente materialer til at grave. Og efter måneders arbejde stod der en 18 meter lang, 60 centimeter høj og 70 centimeter bred tunnel klar.

På lillejuleaften i 1949 tog han flugten gennem tunellen og gemte sig herefter på et høloft på en gård syd for Vejle, fortæller den tidligere fængselsbetjent.

Dog blev han efter en lille uge fanget igen, da bonden begyndte at undre sig over den manglende mad i sit køkkenskab – og i ly af nattens mørke pågreb Carl August Lorentzen.

2. "Skarp" – 1972

Et flugtforsøg i to dele

Det er en tidlig maj-morgen i 1972, og bankrøveren "Skarp" var på morgengåtur i gården ved Horsens Fængsel.

Pludselig dukkede der en skygge op over muren i gårdens nordlige ende. Som var det et signal, satte "Skarp" i løb væk fra fængselsbetjentene og mod skikkelsen, der med et oversavet haglgevær i hånden kastede en stige ned til bankrøveren.

Men stigen var for for kort til at nå hele vejen op til murens kant.

- Her ville 99 ud af 100 flugtforsøg være slut. Men ikke det her, siger Kaj Rasmussen.

Med betjentene lige i ryggen befalede "Skarp" personen på muren til at kaste geværet ned til sig og greb fat i den første betjent, der nærmede sig – en gammel overbetjent.

Med det oversavede hagl gevær pegede han mod betjentens tinding, mens han ifølge Kaj Rasmussen udbrød: "Du er gidsel nu. Jeg vil ud."

"Skarp" bevægede sig med overbetjenten mod fængslets hovedindgang, men til hans store overraskelse var stedet omringet af et stort politiopbud.

- Han kan ikke rigtig blive enig med sig selv om, om han vil tvinge sig ud, så han bliver stående. Han ved ikke rigtig, hvad han skal, siger den tidligere fængselsbetjent.

En tøven, der gav stedets daværende chef for opsynsstyrken mulighed for at bevæge sig langsomt hen mod gidselsituationen.

Med en hurtig bevægelse greb han fat om løbet på geværet og skubbede det væk fra tindingen på overbetjenten. Straks derefter gik første skud af.

- Det går lige forbi ansigtet på den stakkels overbetjent og ind i muren, siger Kaj Rasmussen.

Hurtigt derefter blev "Skarp" pågrebet og ført tilbage til fængslet.

Skuddet fra det oversavede haglgevær kan stadig ses i muren ved fængslet i Horsens.

3. Brian Bo Larsen - 1995

En gummiged på afveje

Historien gik verden rundt, da en gul gummiged uden nummerplader i 1995 smadrede hjørnet af muren til fængslet i Vridsløselille.

Under en sky af støv flygtede 12 fanger i det, der stadig er en af danmarkshistoriens mest omtalte fangeflugter.

Billeder fra flugten viser, hvordan en flok af fængselsbetjente i skjorteærmer efterfølgende satte efter fangerne.

Blandt de undvegne fanger var også den berygtede flugtkonge Brian Bo Larsen, der mere end 20 gange er stukket af fra danske fængsler og arresthuse.

- Den største frihed, du kan få, det er, hvis din frihed er taget, og du så selv tager den igen, sagde Brian Bo Larsen i 2010 under et interview med Krimi 5, mens han så på billederne fra fangeflugten.

Langt de fleste fanger, der undslap i episoden med gummigeden, fik kun et par uger i friheden, inden de igen var bag tremmer.

Kun en enkelt nåede til udlandet, hvor han senere blev anholdt.

4. Hemin Dilshad Saleh - 2019

Pistoler forklædt som kage

I nyere tid er en af de mest spektakulære fangeflugter sket fra psykiatrisygehuset i Slagelse.

Datoen var 19. november 2019, klokken var omkring 16.30, og de næste minutter skulle vise sig at blive indledningen på en omfattende menneskejagt.

På den psykiatriske afdeling havde den varetægtsfængslede bandeleder Hemin Dilshad Saleh lige fået besøg af sin påståede ”fætter”, der havde medbragt en stor bradepandekage med glasur og flødeskum.

Men ikke alt var så sukkersødt, som det så ud.

"Fætteren" viste sig nemlig ikke at være i familie med bandlederen, og under kagens overdådige pynt havde den besøgende gemt to pistoler, der skulle bruges til den nøje planlagt befrielsesaktion.

Med våbnene rettet mod det intetanende personale truede Hemin Dilshad Saleh og "fætteren" sig ud fra den sikrede afdeling.

- Vi skal ud, vi skal ud, I skal lukke os ud, blev der råbt ifølge sygeplejerskerne på stedet.

Flere skud blev affyret, før de to fik overtalt personalet til at låse dem ud fra de lukkede gange og gennem den dobbeltsikrede sluse, der ellers skulle holde de indlagte på den rigtige side af murerne.

Efter to måneder og tre dage på flugt blev Hemin Dilshad Saleh i januar 2020 anholdt af spansk politi.