Danmark er ved at løbe tør for influenzavacciner - Seruminstituttet opretter nødlager

Hos mange praktiserende læger er der ikke længere mulighed for at få en influenzavaccine, uanset om man er i risikogruppen eller ej.

Mulighederne for at få en influenzavaccine svinder dag for dag. Overalt i landet melder lægehuse om lave beholdninger – og i nogle tilfælde om alt udsolgt. Den samme melding lyder fra landets apoteker.

Status hos langt de fleste læger er, at der ikke er flere vacciner

Direktør Jonatan Schloss fra Praktiserende Lægers Organisation

Statens Seruminstitut oplyser til TV 2, at de netop har fået de sidste vaccinedoser hjem og torsdag begynder at distribuere dem ud til kunderne i forhold til de bestillinger, der er blevet afgivet før 15. oktober, hvor man lukkede for nye bestillinger.

Indtil videre har Statens Seruminstitut besluttet at holde minimum 50.000 doser vaccine tilbage på et spærret nødlager.

- Der er ikke taget stilling til, hvornår og hvordan vi åbner op for bestilling i det spærrede lager, men det er i sagens natur et lager, der er sat til side, så vi har noget til de allermest kritiske dele af risikogrupperne, hvis det skulle blive nødvendigt, siger vicedirektør Ole Jensen fra Statens Seruminstitut.

For at lette presset på sundhedsvæsenet under coronapandemien har myndighederne opfordret så mange som muligt til at få influenzavaccinen. Statens Seruminstitut har samlet set har bestilt 1,6 millioner doser influenzavaccine hjem mod de normale 1 millioner doser. Alligevel er der opstået mangel.

- Vi er i løbende kontakt med leverandørerne om flere vacciner, men det er vanskeligt, da det ikke kun er i Danmark, der er en ekstraordinær stor efterspørgsel, men på verdensplan, siger Ole Jensen.

Lægerne er bekymrede

Situationen får nu Praktiserende Lægers Organisation (PLO) til at hejse et rødt flag.

- Status hos langt de fleste læger er, at der ikke er flere vacciner. Det betyder, at de må aflyse planlagte vaccinationer og afvise nye aftaler. Det er de rigtigt kede af. Blandt deres patienter er der jo sårbare personer som for eksempel aktuelt syge, personer i risikogrupperne, kronikere og svage plejehjemsbeboere. Lægerne frygter, at nogle af patienterne ikke vil overleve en influenza, siger direktør Jonatan Schloss fra PLO.

På landets apoteker er der også opstået mangel på vacciner.

- Mange apoteker landet over melder om tomme hylder. Der er ikke nogle apoteker, der har store mængder vaccine liggende på nuværende tidspunkt, men flere steder kan man heldigvis stadig tilbyde kunderne influenzavaccine, oplyser Danmarks Apotekerforening.

På Tåsinge er 73-årige Solveig Thrane skuffet over myndighedernes håndtering af influenzavaccinerne.

Jeg finder det dybt kritisabelt

Solveig Thrane

Hun havde i god tid bestilt tid til en vaccine til sig selv og sin mand hos lægen, men modtog kort inden aftalen en SMS om, at der ikke var flere vaccinedoser tilgængelige. Derefter forsøgte parret at blive vaccineret på et lokalt apotek, men der måtte man også melde om udsolgt. I skrivende stund er parret på vej til et andet apotek for at forsøge sig der.

- Jeg finder det dybt kritisabelt, at det ikke er muligt at få en vaccine hos egen læge. Nu må vi ud og lede efter en vaccine selv. Jeg håber, myndighederne finder en løsning hurtigst muligt, siger Solveig Thrane.

Afvist på apoteket

Pia Friis fra Billund har også haft problemer med at blive vaccineret mod influenza, selv om hun er i risikogruppen. Hun får to slags immundæmpende medicin på grund af leddegigt, hun har forhøjet blodtryk og lider af type 2 diabetes.

Hun fik aflyst sin tid hos egen læge to gange, fordi lægen ikke kunne skaffe vaccinedoser. Hun forsøgte derfor at blive vaccineret på det lokale apotek i Grindsted. Det var dog i første omgang ikke muligt, netop fordi hun er særligt sårbar.

- Jeg var grædefærdig og uforstående. De måtte ikke sælge mig vaccine, som jeg kunne tage med til lægen, og min læge kunne ikke få vaccine nok, fortæller Pia Friis, der måtte gå hjem uden en vaccine.

Det lykkedes dog til sidst Pia Friis at få sin egen læge til at skrive en besked til apoteket, der gjorde det muligt at blive vaccineret.

Det vil rigtigt uklogt for en læge at give lov til at for eksempel et apotek vaccinerer en sårbar patient.

Direktør Jonatan Schloss, Praktiserende Lægers Organisation

Denne praksis er de praktiserende læger dog imod – og ikke kun fordi de mister indtjening på at vaccinere.

- Det vil rigtigt uklogt for en læge at give lov til, at for eksempel et apotek vaccinerer en sårbar patient. For lægen påtager sig dermed det lægelige ansvar for vaccinationen. De kan i sagens natur ikke vide, om det foregår betryggende – og går det galt, er det lægens ansvar, siger direktør Jonatan Schloss fra PLO.

Apotekerforeningen mener dog, at deres medlemmer kan løse opgaven fuldt fagligt forsvarligt.

- Der er nogle grupper af særligt sårbare patienter, som apotekerne ikke må vaccinere. Men hvis patienten kan fremvise en godkendelse fra egen læge, vil apotekerne gerne vaccinere mod influenza. Det samarbejde med de lokale læger fungerer mange steder rigtig fint, oplyser Danmarks Apotekerforening.

Sundhedsstyrelsen henstiller til, at det kun er de borgere, der er omfattet af målgrupperne for det gratis vaccineprogram, der lader sig vaccinere. Disse målgrupper er blandt andet personer over 65 år, personer med kroniske sygdomme, som er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb med influenza plus sundheds- og plejepersonale, der tager sig af borgere med en særlig risiko.