Coronavirus

Vismænd anbefaler: Test alle danskere hver anden uge

Testes alle danskere hver anden uge, vil de raske kunne leve helt almindelige liv, mener brancheorganisation.

Test alle danskere for corona hver anden uge og lav restriktioner for dem, der rent faktisk er syge.

Sådan lyder en af anbefalingerne i en ny rapport fra Økonomisk Råd - ofte kaldet de økonomiske vismænd.

Er det her en vis sten, som de vise mænd har fundet, så synes jeg i den grad, vi skal løfte den

Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark

Indtil nu har den danske coronastrategi været baseret på nedlukninger, der gælder både syge som raske. Men testes alle danskere hver anden uge - og går de smittede i isolation - kan samfundet i teorien åbnes langt mere op end hidtil.

Og det vil være godt for økonomien, fortæller Lars Gårn Hansen, der er professor og miljøøkonomisk vismand:

- Hvis man laver restriktioner, som gælder for alle de raske, koster det alle mennesker dyrt. Men kan man lave en effektiv opsporing og testning, kan man undgå de dyre, brede foranstaltninger.

Kræver 2,9 millioner test om ugen

Skal massetest i den skala fungere, kræver det dog, at den danske teststrategi tages til helt nye højder.

Hvis hele den danske befolkning skal testes hver anden uge, kræver det ifølge rapporten hele 2,9 millioner test om ugen. Til sammenligning blev der i uge 38 foretaget knap 360.000 test.

Derfor kræver strategien, at der testes otte gange så mange som nu.

Men selvom den slags bestemt ikke er gratis, skal det ifølge Lars Gårn Hansen ses i forhold til, hvad vi står til at vinde:

- Den oprindelige nedlukning var voldsomt dyr, og det kan man forhåbentlig undgå med et mere velfungerende smitteopsporingssystem, siger han.

For at regnestykket skal gå op, er der dog behov for billigere test, som man selv kan tage derhjemme. Og samtidig skal danskerne både være villige til at teste sig jævnligt og selv gå i isolation, hvis testen er positiv.

Ifølge rapporten er en række billigere test dog på vej fra flere producenter.

Raske vil kunne leve et almindeligt liv

Hos SMVdanmark, der repræsentere de små- og mellemstore virksomheder, glæder administrerende direktør Jakob Brandt sig over vismændenes forslag.

- Er det her en vis sten, som de vise mænd har fundet, så synes jeg i den grad, vi skal løfte den og få den undersøgt, siger han til TV 2.

Føres strategien ud i livet, vil det nemlig ifølge direktøren betyde, at restauranter og natteliv vil kunne åbne langt mere op.

Og det vil være en enorm gevinst for de hårdt pressede brancher.

- Ja, det er dyrt. Men det vil spare erhvervslivet og dermed os alle sammen for en kæmpe regning. Og så vil alle de, der ikke er smittede, kunne fortsætte et helt almindeligt liv, gå på restaurant og mødes til større fester, siger Jakob Brandt.

Massetests vil betyde flere fejl

Men der vil også være ulemper ved en coronastrategi baseret på massetests. Det forklarer Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

Tester man flere, vil der nemlig også være flere, der får en positiv test ved en fejl.

- Alle test har en usikkerhed på mindst én procent. Og når man tester rigtig mange, så er én procent også rigtig mange mennesker.

Derfor vil der komme en periode, hvor mange vil blive nødt til at blive hjemme fra arbejdet, selvom de egentlig ikke er syge.

Men selvom Lars Gårn Hansen er enig i, at falske positive test vil være dyre for samfundet, mener han stadig, at det kan være en stor fordel for Danmark:

- Det skal stadig sammenlignes med, at de generelle foranstaltninger rammer alle. Så der er alligevel potentiale til at gøre det billigere, fordi man får stoppet smitteudbrud i starten.