Coronavirus

Virolog: Forsamlingsforbuddet bør sænkes til 10 personer

En sænkning af forsamlingsforbuddet vil være smittemæssigt effektivt, men det vil samtidig have store konsekvenser for samfundet, mener Jens Lundgren.

Forsamlingsforbuddet bør sænkes til mellem 10 og 15 personer, hvis ikke coronavirussen skal udvikle sig og smittetallet komme ud af kontrol herhjemme.

Det siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, til TV 2.

I dag er det generelle forsamlingsforbud i Danmark på 50 personer.

- Vi skal betydeligt længere ned, mener Allan Randrup Thomsen.

Han fremhæver, at hvis 50 mennesker er forsamlet, og en person er smittet, vil 49 personer potentielt kunne blive smittet. Omvendt vil 'kun' 9 personer være i fare for at blive smittet, hvis forsamlingsforbuddet bliver sænket til 10 personer.

- Det er en betydelig forskel, fastslår virologen.

Hvis virussen bare får lidt bedre betingelser, som den uvægerligt vil gøre, når vi rykker mere indendørs i løbet af vinteren, så kan vi risikere, at pandemien lige pludselig tager fart

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet

Pandemien kan tage fart i den kolde tid

Allan Randrup Thomsen konstaterer, at der i øjeblikket er et relativt højt antal dagligt smittede med coronavirus i Danmark.

Det er til at leve med, men det er en udfordring, at kontakttallet samtidig ligger omkring 1, mener professoren. Han ser meget gerne, at kontakttallet kommer under 1.

- Hvis virussen bare får lidt bedre betingelser, som den uvægerligt vil gøre, når vi rykker mere indendørs i løbet af vinteren, så kan vi risikere, at pandemien lige pludselig tager fart. Dermed kan vi komme i en situation, som mange andre europæiske lande står i lige nu, siger Allan Randrup Thomsen.

Kontakttallet, der også er kendt som smittetrykket, var for et par uger siden nede på 0,8. I september var det oppe på 1,6.

Når kontakttallet er 1, betyder det, at en coronasmittet person i gennemsnit giver virussen videre til en anden.

Hvis tallet er over 1, betyder det, at epidemien er voksende, men er kontakttallet under 1, vil epidemien i sidste ende dø ud.

Mette F.: En alvorlig fase

Udmeldingen fra Allan Randrup Thomsen kommer, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag fortalte, at udviklingen i antallet af coronasmittede i Danmark vækker stor bekymring.

Ifølge Mette Frederiksen er det myndighedernes vurdering, at vi nu - potentielt - går ind i en mere alvorlig fase.

Det skyldes et stigende smittetal sammenholdt med, at færre bliver testet for coronavirus end tidligere.

Det seneste døgn er der registreret 529 nye tilfælde af coronavirus, viser tal fra Statens Serum Institut.

Det er det højeste antal siden 2. oktober og 8. gang, at der er registreret et dagligt smittetal på 500 eller derover.

Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet, mener at et mindre forsamlingsforbud rent smittemæssigt ville være effektivt, men at vi skal huske de øvrige konsekvenser for samfundet. Video: Maiken Kildegaard

Vidtrækkende konsekvenser

​​​Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme fra Rigshospitalet, er enig med Allan Randrup Thomsen i, at det giver god mening at sænke det nuværende forsamlingsforbud.

Han ønsker ikke at sætte et konkret tal på, hvad grænsen for forsamlingsforbuddet skal ligge på, men Jens Lundgren kalder det et effektivt middel mod at begrænse udbredelsen af coronasmitte herhjemme.

Professoren påpeger samtidig, at en sænkning af antallet af personer, der har lov til at mødes, vil have vidtrækkende konsekvenser for store dele af samfundet - både vores sociale liv, men også for en branche som eksempelvis restauranterne.

Og derfor skal vi tænke os godt om, før vi eventuelt effektuerer det.

- Hvis vi vælger at sænke det (forsamlingsforbuddet, red.), så må vi også forvente, at det er noget, vi skal holde fast på i mange måneder, siger Jens Lundgren.

Skærpet smitteopsporing

For bedre at kunne reducere spredningen af coronavirus herhjemme fremhæver begge professorer, at en endnu bedre smitteopsporing og øget testning for coronavirus vil være to vigtige redskaber i kampen mod den smitsomme sygdom.

Særligt smitteopsporingen bør skærpes og spredes ud, da vi i øjeblikket benytter en meget snæver definition, hvis en person bliver konstateret smittet med coronavirus, mener Allan Randrup Thomsen.

Hvis en person på en arbejdsplads bliver smittet, så bør alle, der har været på arbejde i løbet af dagen, testes, lyder det.

- Dermed kaster vi nettet bredere ud. Det har man gjort i Sydkorea med stor effekt, siger Allan Randrup Thomsen.