Coronavirus

Smittetal går 'bananas': - Verdenskortet kan meget vel blive helt orange i morgen

Ifølge Erik Brøgger sker der en "ekstrem" stigning i antal smittede rundt i Europa, hvor restriktionerne fortsat bliver mere indgribende.

Når Udenrigsministeriet torsdag opdaterer rejsevejledninger, kan hele verden meget vel være farvet orange, og alle ikke-nødvendige rejser dertil vil dermed være frarådet.

Sådan lyder det fra Erik Brøgger, direktør i Udenrigsministeriet, på et pressemøde onsdag.

- Vi kan meget snart - og ja, det er meget snart, måske allerede i morgen - ende i en situationen, hvor verdenskortet ser ud, som det gjorde 13. marts, hvor hele verden var orange. Vi kommer til at bede alle danskere om at blive hjemme, siger han.

Advarslen kommer i lyset af, at pandemien flere steder i Europa er blusset op. Erik Brøgger kalder opblusningens hastighed "ekstrem" og tilføjer, at der i disse dage sker en erkendelse af, at virussen ikke går væk.

- Mange af os levede måske i den vildfarelse henover sommeren, at pandemien var væk, men det er den ikke. Den er tilbage. Det er meget tydeligt derude, siger han.

Smittetal er gået "bananas"

Danmark fraråder ikke-nødvendige rejser ved 30 smittede om ugen per 100.000 indbyggere. Som eksempel på, hvor hurtigt smitten spredes rundt i Europa, nævner Erik Brøgger flere lande, som Danmark indenfor de seneste få uger er begyndt at fraråde rejser til, men som nu oplever smittetal, der er gået "fuldstændig bananas".

Smitteniveauet i Tjekkiet er over 20 gange højere end det niveau, der skal til, før Danmark genåbner for rejser dertil.

I Belgien er tallet 15 gange så højt, mens Holland og Frankrig ligger 10 gange højere.

- Som konsekvens ser vi nu en meget klar stramning af restriktioner rundt i Europa, og tendensen er, at det bliver mere indgribende, end det har været de seneste fire-fem måneder, siger han.

Ingen taler genåbning

Da rejsevejledningen torsdag blev opdateret, blev hele europakortet med undtagelse af fem lande farvet orange. Det gjaldt Grækenland, Cypern, Norge, Tyskland og Sverige. Sidstnævnte dog kun ni regioner.

Hvis landenes status ændres, vil det også som udgangspunkt medføre et forbud mod indrejsende derfra. Det kan i givet fald blive en ærgerlig nyhed for de tyske sommerhusturister, der ifølge Ritzau sidste år stod for over 300.000 overnatninger i Danmark alene i november.

Lande, der senest blev føjet til listen, var: Italien, Polen, Bulgarien, Litauen, Liechtenstein, San Marino og Vatikanstaten samt de svenske regioner Dalarna, Gotland, Jönköping og Östergötland.

Hvis verdenskortet torsdag males orange fra ende til anden, vil der ifølge Erik Brøgger dog fortsat være fly i luften, så nødvendige rejser fortsat kan udføres.

- Derudover vil situationen med ganske få undtagelser være den samme som i marts, siger Erik Brøgger og tilføjer:

- Mens vi henover sommeren talte om, hvordan vi kunne lempe på den mest hensigtsmæssige måde, taler alle lande nu kun om, hvordan de kan undgå den totale nedlukning. Der er ingen, der taler om genåbning.