Partiernes skjulte overgreb

Partiformænd efter TV 2-dokumentar om overgreb: Vi har lært af de sager

I en ny TV 2-dokumentar fortæller flere kvinder om overgreb i politiske ungdomspartier. Nu lover flere formænd at arbejde for en bedre kultur.

Der skal gøres op med sexisme og seksuelle krænkelser i dansk ungdomspolitik.

Sådan lyder det fra formændene for Dansk Socialdemokratisk Ungdom (DSU) og Liberal Alliances Ungdom (LAU), efter at TV 2 Dokumentar gennem halvandet år har researchet problemets omfang i de danske ungdomspartier.

- Forældre skal have tillid til, at de kan sende deres børn ned til os, siger Frederik Vad Nielsen, der er formand for DSU.

- Unge mennesker, der brænder for politik, skal have tillid til, at de kan komme og forandre verden i vores politiske organisation, siger han.

Kvinder står frem om overgreb

Dokumentaren 'Partiernes skjulte overgreb' sendes i tre afsnit. Det første afsnit kan ses torsdag klokken 20.00 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.

I dokumentaren beretter ni unge kvinder om episoder, hvor de er blevet seksualiseret og krænket verbalt på kurser, møder og ved fester i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Venstres Ungdom (VU), Liberal Alliances Ungdom (LAU) og i partiet Alternativet.

Flere af kvinderne fortæller også om deciderede overgreb, eller at de har følt sig presset til sex.

Der er en syg kultur i Liberal Alliances Ungdom, og der er ikke nogen, der gør noget ved det

Caroline Kristiansen, tidligere medlem af Liberal Alliances Ungdom.

Episoderne fandt sted i perioden mellem 2011 og 2017, hvor de var mellem 14 og 19 år gamle. Flere af episoderne er blevet efterforsket af politiet, men ingen personer er blevet dømt skyldige i sidste instans.

Kvinderne står frem, fordi de mener, der er et generelt problem med en usund kultur i de danske ungdomspartier, som der er behov for at gøre op med.

LAU-formand afviser beskyldninger om "syg kultur"

22-årige Caroline Kristiansen er en af de ni kvinder.

Som 17-årig deltog hun i en fest ved et landsarrangement i LAU. Her fandt to vidner hende bevidstløs på et toilet med trusserne nede om lårene, mens et tre år ældre medlem holdt fast i hende. Den unge mand blev dømt for voldtægt i byretten, men frikendt i landsretten.

- Der er en syg kultur i Liberal Alliances Ungdom, og der er ikke nogen, der gør noget ved det, siger Caroline Kristiansen.

Caroline Kristiansens historie var en af syv anonyme vidnesbyrd, der kom frem i dagene op til LAU's landsmøde i februar 2019. De handlede om seksuelle krænkelser og voldtægt og førte til et opgør i ungdomspartiet, hvor fem medlemmer endte med at blive ekskluderet.

Signe Bøgevald Hansen blev valgt som formand, da den daværende formand blev beskyldt for at dække over sagerne, og hun lovede at gøre op med problemet.

- Vi slog hårdt og konsekvent ned og forviste flere medlemmer fra partiet. Det er vigtigt, man ved, at det er trygt at gå til ledelsen, siger hun.

Derudover blev der indført et samværskodeks, ædruvagter til festerne og en pligt til som medlem at melde, hvis man oplever sexisme eller grænseoverskridende adfærd.

Men formanden afviser, at der er tale om en "syg kultur", som Caroline Kristiansen oplevede det i LAU.

- Det kan jeg ikke genkende. Men der har desværre nok været en kultur, hvor man ikke har behandlet den slags sager alvorligt nok, siger formand Signe Bøgevald Hansen og understreger, at man har lært af de her sager.

- Vi slog hårdt og konsekvent ned og forviste flere medlemmer fra partiet. Det er vigtigt, man ved, at det er trygt at gå til ledelsen, siger Signe Bøgevald Hansen, formand for Liberal Alliances Ungdom.

Kvinde fra dokumentar: Hvorfor taler vi ikke om det?

23-årige Helene Mørck er en anden af de ni kvinder i TV 2-dokumentaren.

Som 15-årig og nyt medlem af Dansk Socialdemokratisk Ungdom (DSU) blev hun inviteret hjem til et ledende mandligt medlem sidst i 20'erne, som ifølge Helene Mørck pressede hende til sex.

Den oplevelse delte hun med ledelsen i partiet.

Manden blev ikke ekskluderet fra partiet. Helene Mørck fik besked på, at den eneste konsekvens var, at DSU bad ham blive væk fra arrangementer, hvor hun også var med.

Han siger til TV 2, at der var tale om frivillig sex.

Helene Mørck står frem for at gøre op med det, hun kalder "en giftig kultur" i ungdomspartiet.

- Vi står jo alle sammen med følelsen af, at vi står alene. At det ikke sker for andre. Hvorfor taler vi ikke om det, spørger hun i dokumentaren.

DSU-formand lover: Arbejdet stopper aldrig

Frederik Vad Nielsen blev formand for DSU i 2017, da den daværende formand trak sig efter grænseoverskridende adfærd over for kvinder i ungdomspartiet, og han er "dybt berørt" over Helene Mørcks beretning.

- Vi har forsøgt, siden vi fik den sag i DSU, at accelerere arbejdet med at skabe en ny kultur, hvor sådan noget aldrig nogensinde må finde sted, siger Frederik Vad Nielsen.

Før han blev formand, talte man allerede om den problematiske kultur i partiet, forklarer han, og i 2015 blev der derfor lavet en organisationsudredning, som satte tal på problemet.

På en sommerlejr havde hver femte deltager oplevet "grænseoverskridende adfærd", mens det var sket for knap hver tredje deltager på et påskekursus.

Forældre skal have tillid til, at de kan sende deres børn ned til os

Frederik Vad Nielsen, formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Siden er der kommet nye retningslinjer og et lederkodeks til. Derudover er flere medlemmer blevet ekskluderet de seneste år.

- Jeg synes, vi er kommet langt, og jeg er stolt. Men det her arbejde stopper jo aldrig, for det er jo ikke en oprydning, siger Frederik Vad Nielsen og fortsætter:

- Det er et vedvarende arbejde at sikre, at den cocktail af magthierarkier, forskellige aldersgrupper og alkohol ikke ender med at få negative konsekvenser for de mennesker, der er en del af vores organisation.

Derfor vil ungdomspartiet for eksempel hvert år fremover udsende et spørgeskema om blandt andet oplevelser med sexisme og krænkende adfærd.

Første del af dokumentarserien ‘Partiernes skjulte overgreb’ kan ses på TV 2 torsdag klokken 20.00 og på TV 2 PLAY.

‘Partiernes skjulte overgreb’ er produceret af DocEye med støtte fra Public Service Puljen.