Ubådssagen

De kriminelle er ofte et skridt foran, erkender landsformand efter Peter Madsens flugt

Der bør ses på, hvor mange foranstaltninger en person skal igennem for at slippe ud, mener landsformand for Kriminalforsorgsforeningen.

Indtil i går var John Hatting, landsformand for Kriminalforsorgsforeningen, hvis medlemmer arbejder i forskellige stillinger i de danske fængsler, overbevist om, at de danske fængsler var sikre nok.

Men tirsdag truede den drabsdømte ubådsbygger Peter Madsen sig ud af Herstedvester Fængsel med en pistollignende genstand. Og selvom han kun nåede få hundrede meter væk og blev pågrebet efter fem minutter på fri fod, sidder John Hatting i dag tilbage med en følelse af, at noget skal gøres.

Det fortæller han onsdag morgen til TV 2.

Han mener, at man eksempelvis bør se på, hvor mange foranstaltninger en person skal igennem for at komme ud.

I de nyeste fængsler, såsom Enner Mark fra 2006 og Storstrøm Fængsel fra 2017, skal man både ud af afdelingen, ud af fængslet og ud af området for at slippe ud i friheden.

- Der er jo en række forhindringer. Det er ikke helt tilfældet i nogle af de ældre fængsler, siger John Hatting og henviser til, at Herstedvester Fængsel blev indviet i 1935.

Omvendt har der, i modsætning til andre fængsler, ikke været en fangeflugt i Herstedvester Fængsel i 30-40 år.

- Men man har jo nogle sikkerhedsklassificeringer på de indsatte, som betyder, at man placerer dem der, hvor man mener, det er klogest, siger John Hatting.

Peter Madsen har haft evnen og viljen

Han fortæller, at Peter Madsen startede sin afsoning for drabet på Kim Wall i Storstrøm Fængsel på Falster, hvorefter han selv anmodede om at blive flyttet til Herstedvester Fængsel i Albertslund. Det ønske blev imødekommet. Og det gav på overfladen god mening, fordi Peter Madsen ikke er bande- eller rocker-kriminel.

- Men han har jo nok haft både evnen, viljen og så også denne her lidt besynderlige kapacitet ved, at han har udviklet noget, der minder om våben, siger John Hatting.

Sagen er dog ikke så simpel som, at man bygger nye fængsler med strammere regler, mens man samtidig holder fast i forældede foranstaltninger i gamle fængsler. Også ældre fængsler er blevet forstærket og opdateret, understreger landsformanden for Kriminalforsorgsforeningen.

- Men her kan man jo se, at det er lykkes. Og man må jo også bare erkende, at de kriminelle ofte er et skridt foran, og så tilpasser man virkeligheden og sikkerheden bagefter. Det er selvfølgelig ikke så rart at sige højt. Men sådan er det jo, siger han.

Tankevækkende

En rapport fra Europarådet fra 2018 viser, at Danmark indtager en tredjeplads ud af 48 medlemslande på antallet af flugter fra lukkede fængsler.

Og det tal er højt, medgiver John Hatting.

- Det er klart, at én fangeflugt er én for meget. Det er jo tankevækkende. Vi kan jo ikke leve med, at folk stikker af fra fængsler. Og slet ikke farlige fanger, siger han.

Men selvom han mener, at sikkerhedsniveauet i fængslerne nu skal gennemgås, så fanger ikke bryder ud, så lægger han samtidig vægt på, at fængslerne kan tilbyde et meningsfuldt og indholdsrigt liv, så fanger mister incitament til at stikke af.

- Det er jo meningen, at de skal afsone og fuldbyrde deres straf, men de skal jo tilbage til samfundet. De skal lande på begge ben og blive samfundsdeltagere og ikke blive nogen, der er på overførselsindkomst eller begår ny kriminalitet, siger han.

Har han haft adgang til et værksted?

Peter Madsen havde en pistollignende genstand og et bombelignende bælte på sig, da han blev anholdt.

Og det undrer John Hatting.

- Han må på en eller anden måde have haft adgang til nogle værksteder eller noget andet, hvor han uovervåget har kunnet udvirke de her genstande. Men det er jo gætterier på det her tidspunkt. Men det er en nærliggende tanke. Det er jo helt absurd.

Han mener, at hans medlemmer i udgangspunktet har styr på de indsatte.

- Men der bliver begået fejl i alle organisationer. Her er der jo et eller andet, der skal ses nærmere efter, siger John Hatting.

Peter Madsen bliver fremstillet i grundlovsforhør i dag klokken 10 i Retten i Glostrup.

Anklagemyndigheden vil begære lukkede døre, oplyser Vestegens anklagere på Twitter.