Samfund

Hovedperson bag formodet udbyttesvindel klar til dansk retssag

Sanjay Shah er hovedmistænkt i sagen om formodet svindel med udbytteskat for mindst 12,7 milliarder kroner.

Den britiske statsborger Sanjay Shah er af Skattestyrelsen blevet udpeget som hovedmanden i den store sag om formodet svindel med udbytteskat.

Nu erklærer han sig over for Børsen klar til at møde op til en mulig straffesag i Danmark, hvis der rejses tiltale af anklagemyndigheden.

- Og jeg ved, at det værste, der kan ske, er, at jeg bliver smidt i fængsel i tre år, siger Sanjay Shah til Børsen.

Han understreger, at han forventer, at Dubai, hvor han opholder sig, vil udlevere ham, hvis der rejses tiltale i Danmark.

Hvis ikke vil han alligevel møde op, siger han til Børsen.

Har afvist at komme til Danmark

Fra 2012 til 2015 har formodet svindel med udbytteskat kostet den danske statskasse mindst 12,7 milliarder kroner.

Hovedmistænkte Sanjay Shah har tidligere afvist at komme til Danmark.

Det skyldtes frygt for at blive varetægtsfængslet i flere år, og at det så endte med, at anklagemyndigheden ville opgive at rejse en straffesag.

Shah har fået indfrosset sin formue, så han efter eget udsagn "har svært ved at betale skole- og elregningerne", siger han til Børsen.

Han nægter sig fortsat skyldig, da han mener, at han blot har udnyttet et hul i loven - og dermed ikke gjort noget ulovligt.

- Jeg ville gøre det hele igen, siger han til avisen.

Refusion af udbytteskat

Den formodede svindel - hvor Sanjay Shah altså mener, han blot har brugt et smuthul - handler om refusion af udbytteskat.

Danske aktionærer skal betale 27 procent i skat af udbytter fra danske aktier. Et udbytte er, når et selskab deler et overskud med aktionærerne.

Udenlandske investorer kan dog slippe for at betale skat af udbyttet. Men pengene tilbageholdes automatisk af skat, og investorerne skal så bede de danske skattemyndigheder om at få pengene retur.

Og det er her, den formodede svindel ifølge Skattestyrelsen er sket.

Et organiseret netværk har tilsyneladende søgt om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

Skattestyrelsen har anlagt omkring 500 civilretlige sager med et samlet krav på 12,7 milliarder kroner - blandt andet i USA, Storbritannien og Dubai.

Tilbage i august blev en sag mod Sanjay Shah i Dubai dog afvist, da der ikke var tilstrækkelige beviser.