Frank Jensen advarer om folkedomstol efter exit
Ifølge juraprofessor er det højst betænkeligt, at anonyme kvinder navngiver mænd som krænkere. Men anonymitet kan være en nødvendighed, siger advokat.
Frank Jensen sagde mandag farvel til dansk politik, efter han var blevet anklaget for flere krænkelser.
Selvom han har erkendt at have krænket kvinder gennem sine 30 år i politik, var han ikke sen til også at sende en stikpille afsted mod medier og resten af offentligheden, inden han cyklede væk fra Islands Brygge i København, hvor han på et pressemøde fortale om sin beslutning.
- Vi skal passe på med ikke at indrette os på en måde, hvor man igen stiller folk for en folkedomstol, uden at man kender de konkrete anklager.
Er det her en folkedomstol?
- Ja, ja, det er det.
Kort efter Frank Jensen havde leveret sin exittale, skrev statsminister og formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen et opslag på Facebook, hvor hun takkede ham for indsatsten.
Derudover skrev hun, at det var den rette beslutning, at han trak sig som overborgmester og næstformand i partiet. Men ligesom Frank Jensen udtrykte hun også indirekte utilfredshed med forløbet.
- Det skal ikke være mediernes fremstilling, der afgør udkommet af en sag. Jeg vil kraftigt appellere til, at andre personsager afklares i et professionelt rum, lød det fra Mette Frederiksen.
Frank Jensen havde formuleret sig på en anden måde minutter tidligere:
- Der er ikke omvendt bevisførelse i Danmark, og der skal vi altså bare passe på.
Anonyme kilder var med til at fælde Frank Jensen
I Frank Jensen-sagen har en lang række anonyme kvinder anklaget ham for at have krænket ham, mens andre er stået frem. Blandet andet partifælden Maria Gudme og DSU-formanden i København, Cecilie Sværke Priess.
I en artikel i søndagens udgave af Jyllands-Posten, fortalte Cecilie Sværke Priess, at hun havde fået henvendelser fra over en håndfuld kvinder, der havde oplevet krænkende adfærd fra Frank Jensen. En artikel, som flere medier citerede. Alle kvinder var anonyme - kun Cecilie Sværke Priess fortalte senere på dagen, at hun var en af dem, efter Frank Jensen ifølge hende havde brudt hendes anonymitet.
Ifølge Eva Smith, professor emerita i jura ved Københavns Universitet, er det problematisk, at så mange anklagere er anonyme.
- Jeg synes, det er højst betænkeligt, at kvinderne kan få lov at være anonyme, samtidig med at de udpeger navngivne mænd. For politikeren, eller hvem det end er, har jo ikke en chance for at afvise det, siger hun til Berlingske.
Anonymitet kan være en nødvendighed
Advokat Karen-Margrethe Schebye fra firmaet SJLaw mener også, at det vanskeliggør undersøgelsen af en krænker, hvis det hele bygger på anonyme anmeldelser.
Omvendt har hun også forståelse for, at anonymitet kan være en nødvendighed i krænkelsessager. Det siger hun til TV 2.
- Jeg er bekymret for, at de sager, hvor der er en uenighed mellem parterne, om de bliver undersøgt godt nok lige nu, forklarer hun.
Frank Jensen erkendte søndag aften, at han havde krænket kvinder gennem sine 30 år i politik, og det er en væsentlig indrømmelse at notere sig i denne her sag, lyder det fra Karen-Margrethe Schebye.
- Det, der er interessant, er, om man vedkender sig det, som man bliver anklaget for. I det øjeblik at krænkeren kan genkende, det man bliver anklaget for, er der ikke nogen problemer. Det svarer til at tilstå, at du har stjålet af kassen.
Direkte adspurgt om Frank Jensen har en pointe i, at han er blevet dømt i en folkedomstol, svarer Karen-Margrethe Schebye, at det har hun ikke en holdning til.