Krænkelser på arbejdet

Ekspert: Frank Jensen kan ikke være en del af løsningen

Overborgmesteren mener selv, han kan bidrage positivt til bekæmpelsen af den sexistiske kultur. Det klinger hult, siger ekspert.

Frank Jensen (S) erkendte på søndagens pressemøde at have krænket flere kvinder gennem sine 30 år i politik.

Han sagde samtidig, at han ”fremover ønsker at være en del af løsningen og ikke problemet”.

Jeg synes, det ville klæde en seriekrænker gennem 30 år som Frank Jensen at træde et skridt tilbage

Maria Gudme, medlem af Regionsrådet for Socialdemokratiet

Men kan man overhovedet være med til at komme en sexistisk kultur til livs, når man selv har været krænker?

Svaret er nej ifølge Maria Gudme, som er medlem af Regionsrådet for Socialdemokratiet og en af de kvinder, der er blevet krænket af Frank Jensen.

Hun bakkes op af Bjarke Oxlund, som er professor i antropologi og forsker i Køn og ligestilling.

En forkert strategi

Ifølge Maria Gudme er det en helt forkert strategi af Frank Jensen, at han selv vil være en del af løsningen.

- Jeg synes, det ville klæde en seriekrænker gennem 30 år som Frank Jensen at træde et skridt tilbage og i stedet lytte, siger hun.

Hun mener, at det er meget alvorlige anklager, der er rettet mod ham, og at han skal huske sin position i sagen.

Frank Jensen er blandt andet anklaget for at have krænket Maria Gudme i 2012 under en bytur. Her skulle han have taget hende på låret og efterfølgende have ført hånden op under kjolen.

Bjarke Oxlund er enig med Maria Gudme i, at Frank Jensen er afsporet.

- Frank Jensens udmelding klinger hult. Hvis der er nogen, der har haft god anledning til at skifte side i den her problematik, så er det Frank Jensen. Der er sager fra både 2004, 2011, 2012 og 2017. Hans forløb har ikke været præget af nogen stejl læringskurve, siger Bjarke Oxlund til TV 2.

Derudover understreger Bjarke Oxlund, at det gælder for alle, at man ikke både kan være under anklage for seksuel krænkelse og samtidig være forkæmper for at komme problemet til livs.

En vigtig skillelinje

Ifølge Bjarke Oxlund kan man ikke udelukke, at nogle krænkere godt kan være med til at rydde op i kulturen. Men der skal i så fald være tale om et andet setup og mindre grelle tilfælde end dem, som Frank Jensen er indblandet i, siger han.

- Der er en klar forskel på at være decideret seriekrænker eller bruge en uheldig tone på en arbejdsplads, siger han.

Det samme mener Maria Gudme.

Hun forklarer, at der i opgøret med den generelle sexistiske kultur skal være plads til både at sige fra og sige undskyld for at ændre kulturen.

Det er imidlertid en anden situation med seriekrænkere, som hun ikke mener kan spille nogen rolle i at skabe fremtidens kultur.

Vil stå i spidsen for genopretningen

Frank Jensen deler ikke den holdning. Det blev tydeligt på søndagens 40 minutter lange pressemøde.

Her gjorde han det klart, at han har i sinde at stå i spidsen for genopretningen af tilliden og embedet.

- Jeg har den klare opfattelse, at hvis vi på baggrund af MeToo kun kan være med, hvis vi aldrig nogensinde har gjort fejl, så får vi et samfund, hvor tilgivelse ikke findes. Det bliver efter min opfattelse et betydeligt andet samfund, end det vi har bygget op, sagde overborgmesteren.

Overborgmesteren fortæller, hvordan han fremover ønsker at være en del af løsningen på problemet med krænkelser. Video: Ida Marie Lomholt Wismann

Frank Jensen havde selv indkaldt til det tre timer lange krisemøde, efter at Jyllands-Posten i fredags beskrev anklager om krænkende adfærd fra hans side.