Coronavirus

Mere end 100 minkfarme ramt af coronavirus - millioner af mink skal aflives

Nye tal fra Fødevarestyrelsen viser, at antallet af coronavirus-ramte minkfarm stiger. Millioner af mink skal aflives.

Den seneste tid har debatten om smitte med coronavirus blandt mink fyldt meget, da myndighederne frygter, udbruddene kan være med til at forværre pandemien herhjemme.

Derudover har fødevareminister Mogens Jensen (S) udtrykt bekymring over, at man har fundet coronavirus muterer i minkene og breder sig til mennesker, hvilket kan gøre en kommende vaccine ubrugelig.

Derfor bliver millioner af mink aflivet fordelt på 205. Det svarer til, at lidt mere end hver sjette minkfarm i Danmark skal have sine mink aflivet.

Fødevarestyrelsen oplyser nu til TV 2, at 101 minkfarme er ramt af coronavirus. Særligt hårdt står det til i Hjørring kommune, hvor 34 minkfarme er ramt af smitte.

Torsdag var antallet af minkfarme med coronavirus-udbrud 93.

Aflivning tager for lang tid

I alt skal omkring 2,5 millioner mink aflives, og det tager lang tid, oplyste Flemming Kure Marker, veterinærchef i VeterinærNord i Fødevarestyrelsen til TV 2 torsdag.

- Med de kræfter, vi har lige nu, vil aflivningen tage flere uger og måske også måneder, lød det.

Men hvis aflivningen skal have en effekt, så skal det gå hurtigere, skrev Dansk Veterinær Konsortium i et notat, som mediet Agriwatch har fået indblik i.

- Effekten af aflivning af smittede farme vurderes begrænset, hvis ikke man kan nå aflive minkene, inden der er sket udbredt smittespredning inden for farmen, vurderer konsortiet.

Desuden har en anden gruppe dyrlæger, Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste, i sidste uge vurderet, at smitten "meget hurtigt" spreder sig til en hel minkbesætning, men at den også aftager igen kort tid efter.

- Det er antageligt kun i perioden med smittespredning mellem dyrene, der er risiko for smitte fra farmen. (…) Vi kan ikke se, at den udmeldte strategi kan løse problemet, lød foreningens vurdering.

Borgmestre skrev åbent brev til ministre

Ti danske borgmestre skrev onsdag i et åbent brev en appel til regeringen om at stoppe deres mink-strategi.

I appellen, der er rettet mod fødevareminister Mogens Jensen, finansminister Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S), bliver der langet ud efter regeringens strategi med at aflive et stort antal mink på danske farme.

Blandt andet fordi, at minkfarme indenfor 7,8 kilometer af en smittet besætning også skal slås ned ifølge den nuværende strategi.

Underskriverne kommer fra Lemvig, Struer, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Varde, Esbjerg, Vejen, Billund og Hedensted.

I brevet kommer borgmestrene med tre opfordringer til ministrene:

  • At man i zonen på de 7,8 kilometer tester fremfor at aflive, så man udelukkende afliver smittede mink.
  • At de smittede minkfarme effektivt isoleres, indtil smittefaren er drevet over, og virussen er væk.
  • At man ikke afliver mink, der har dannet antistoffer på covid-19, fordi de formentlig er mere modstandsdygtige over for ny smitte.