Samfund

Danmark vinder sølv ved mesterskab for kokkekunst

Se retterne som Danmark vandt en sølvmedalje for længere ned i artiklen.

Otte måneders intens træning blev endelig forløst, da Danmark fredag eftermiddag fik overrakt en sølv-statuette ved dette års Bocuse d’Or, også kendt som det uofficielle europamesterskab i kokkekunst.

På podiet var også holdene fra Norge og Sverige, som vandt henholdsvis guld og bronze.

Selvom det danske hold med Geranium-soufchef Ronni Vexø Mortensen i spidsen ikke vandt guld, så har danskerne stadig god grund til at være tilfredse.

- Der er ingen tvivl om, at de gerne ville have vundet - de har trænet i otte måneder. Men når tingene har lagt sig, så tror jeg, vil de være super glade for deres sølvmedalje, siger gastronomiekspert og madanmelder Svend Rasmussen til TV 2.

- Med sølvmedaljen er de stadig favoritter til VM, uden at der hviler et helt stort pres på deres skuldre. Det tager Norge, som vandt guld i dag, siger han.

Med sølvmedaljen kvalificerer Danmark sig nemlig til det uofficielle VM, som bliver afholdt i Lyon i Frankrig i juni næste år.

Succesrig ungkok

Danmark var allerede forud for konkurrencen, der blev afholdt i Tallinn i Estland, blandt favoritterne. Både på grund af sidste års vinder, der er den danske kok Kenneth Toft-Hansen fra Svinkløv Hotel ved Fjerritslev. Men også fordi dette års deltager, Ronni Vexø Mortensen, er særdeles konkurrencevant.

To gange har han som commis - en ung kok, der skal være under 23 år på konkurrencedagen - deltaget i Bocuse d'Or. I 2011 vandt han sølv og i 2017 guld.

Ved sin side i år havde Ronni Vexø Mortensen Geranium-kokken Sebastian Svendsgaard som sin såkaldte commis.

To ingredienser skulle indgå

Danskerne afleverede allerede deres bud på en vindermenu torsdag eftermiddag på konkurrencens første dag. De måtte derfor udholde spændingen i mere end et døgn, før alle bidrag var præsenteret for dommerne.

Hver af de 16 deltagende kokke havde haft 5 timer og 35 minutter til at lave 14 udgaver af dels en tallerkenservering og dels en fadservering med en bunden ingrediens.

I tallerkenserveringen var der i år tale om en noget speciel fødevare, nemlig den afrikanske ålemalle.

Herunder kan du se den danske tallerkenservering:

Ved fadserveringen var det vagtel, der absolut skulle indgå, mens også fuglens hjerte og lever skulle indgå, for at retten levede op til retningslinjerne.

Det var dog ikke udelukkende smagen, dommerne bedømte retterne på. Der blev også givet point for det visuelle udtryk, kreativitet og teknik.

Herunder kan du se danskernes fadservering:

Derudover kunne kokkene hive point hjem for undgå madspild i køkkenet, mens også et indarbejdet nationalt element kunne tælle op på scoren. Her er blandt andet kartoffel, ramsløg, hyldebær og peberrod danskernes bud på en smagsnuance fra Danmark.

Skandinaviske vindere

Fælles for fredagens vindere af Bocuse d'Or er, at de alle er fra Skandinavien - Sverige, Norge og Danmark.

Forklaringen er ifølge Svend Rasmussen, at kokkene har en særlig skandinavisk tilgang og samtidig franske grundprincipper.

- Det er særligt skandinavisk at have fokus på regionale råvarer og være kreativ og udfordrende. Samtidig har dagens vindere både styr på det visuelle og på smagen, forklarer Svend Rasmussen.

Brancheorganisation: - Fantastisk

Hos brancheorganisationen Horesta er man glad for den danske præstation. Det er nemlig med til at sørge for, verden fortsat ser mod dansk gastronomi, udtaler formand Jens Zimmer Christensen i en pressemeddelelse.

- Ronni Mortensen leverede en fantastisk præstation. Den er medvirkende til, at Danmark forbliver på lystavlen hos foodies og gastroturister fra hele verden. Men det kræver ildsjæle, dedikation og hårdt arbejde at komme hertil, siger han.