Nyt etagebyggeri fra skandaleombrust entreprenør undersøges

Entreprenøren Bach Gruppen undersøges allerede for mulig svindel med fundamentet ved et andet byggeri.

Tidligere på året blev entreprenøren Bach Gruppen politianmeldt for mulig fusk med fundamentet under et højhusbyggeri i København. Og noget tyder på, at der også er problemer med et af storentreprenørens andre byggeprojekter.

Operation X’s journalister har fotograferet en nybygget parkeringskælder under et etagebyggeri med boliger på Vilhelm Ehlerts Allé i Viborg og fremlagt billederne for flere eksperter.

Parkeringskælderen ser nemlig langt fra ny ud.

Der er blandt andet revner i loftet, og 14 ud 40 store betonsøjler er krakeleret i toppen.

OPERATION X FØLGER SAGEN

Har du kendskab til sager om krænkende adfærd i Forsvaret? Så tip Operation X, der lige nu arbejder på et program om netop det emne, på x@tv2.dk.

- Det er chokerende. Der er mange skader. P-kælderen kræver en meget gennemgående renovering, siger Bjarne Christian Jensen, der er professor emeritus på Syddansk Universitet med speciale i betonkonstruktioner.

Han bakkes op af Michael Havbro Faber og Lars Damkilde, der er professorer på Aalborg Universitet ved Institut for Byggeri, By og Miljø.

- Det kan ikke bare lige fikses ved at spartle polyfilla udenpå, siger Lars Damkilde.

- Det ser fuldstændig forfærdeligt ud. Det giver anledning til bekymring, siger Michael Havbro Faber.

Skal undersøges nærmere

Ifølge eksperterne bør byggeriet undersøges hurtigst muligt.

- Det er ikke, fordi det styrter ned i morgen, men hvis man ikke gør noget ved det, så risikerer man i værste tilfælde, at det styrter sammen på et tidspunkt, siger Lars Damkilde fra Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet.

Bach Gruppen bygger stadig på etageejendommen, men enkelte opgange oven på p-kælderen er taget i brug, og de første beboere er flyttet ind.

- Det ser ikke sikkert ud, og der bor jo mennesker i bygningen ovenover. Det skal undersøges så hurtigt som muligt, siger Michael Havbro Faber.

Han er faktisk så bekymret, at han har rettet henvendelse direkte til Viborg Kommune, der nu vil undersøge byggeriet nærmere.

- Når vi får sådan en henvendelse skal vi selvfølgelig reagere - og det har vi gjort med det samme. Vi har selv besigtiget parkeringskælderen, og har efterfølgende bedt Bach Gruppen om en redegørelse, hvor de skal svare på nogle tekniske spørgsmål og dokumentere, at alt er som det skal være, siger Hans Jørn Laursen, direktør for Teknik og Miljø i Viborg Kommune.

Bach Gruppen skriver via deres advokat til TV 2, at p-kælderen først skal være færdig i maj 2021, og sender også denne skriftlige udtalelse fra direktør Lene Christensen.

”Der er altså tale om et igangværende projekt og dermed kan billederne på ingen måde bruges som dokumentation for byggeriets generelle kvalitet. Når byggeriet er færdigt, står Bach Gruppen naturligvis fuldt og helt inde for byggeriets kvalitet i alle henseender.”

Ikke første gang

Det er ikke første gang, der er problemer med en p-kælder bygget af Bach Gruppen. Viborg Kommune købte i 2010 en parkeringskælder på Tingvej i Viborg for 14,5 mio. kroner, og i den forbindelse fik de rådgivningsvirksomheden COWI til at udføre et særeftersyn af byggeriet.

Rapporten konkluderede, at p-kælderen fremstod “med omfattende skader, som følge af projekterings- og udførelsesmæssige afvigelser fra, hvad der må betragtes som sædvanlig ‘god praksis’”.

Det fremgår af rapporten, at der er anvendt en forkert type beton, der blandt andet ikke er modstandsdygtig nok overfor vand. Der var revner i vægge, loft og ramper, tydelige støbefejl, og vandindtrængning flere steder.

Efter at have betalt 14,5 millioner kroner for kælderen, måtte Viborg Kommune ifølge Viborg Stifts Folkeblad punge ud med yderligere syv millioner kroner til udbedring af fejl.

Ført bag lyset af datterselskabet

Bach Gruppen er også kommet under lup for nylig i den anden ende af landet, efter en whistleblower kontaktede Københavns Kommune med oplysninger om mulig fup med fundamentet under et stort højhusbyggeri i København.

Siden er prestigebyggeriet blevet undersøgt med foruroligende resultater: Alt for svag beton, der frygtes ikke at kunne bære det 86 meter høje højhus.

Københavns Kommune har politianmeldt Bach Gruppen og standset byggeriet, indtil yderligere undersøgelser er foretaget.

Bach Gruppen har forklaret, at den øverste ledelse med Finn Bach i spidsen ikke havde nogen viden om fup med fundamentet til højhuset i København. De er "rystede over", at de er blevet "systematisk ført bag lyset” af deres datterselskab, BG Beton, skriver de i en pressemeddelelse.

BG Beton har efterfølgende lukket det betonværk i Nordhavn, der har leveret beton til højhusbyggeriet for at “genetablere tilliden til BG Beton".

Bach Gruppen har iværksat sin egen undersøgelse af byggeriet i København. Om den udvides til Viborg, vides ikke.

OPDATERET 19. OKTOBER 2020 MED KOMMENTAR FRA BACH GRUPPEN.

Hvis du ved noget om Bach Gruppen, så er du velkommen til at skrive til redaktionen på x@tv2.dk.