Coronavirus

De danske festivaler satser på 2021 med corona – her er deres plan

Festivalernes brancheorganisation arbejder på en løsning, hvor tusindvis af gæster skal testes for coronavirus.

Flere af landets fremtrædende eksperter har kaldt det usandsynligt, at der kan afholdes Roskilde Festival, Smukfest eller Northside til næste sommer.

Så længe coronavirus stadig er iblandt os, er risikoen for smitteudbrud for stor, lyder det.

Men nu har de danske festivalarrangører besluttet sig for, at de ikke længere bare vil vente på, at coronavirus forsvinder, eller at en vaccine giver alle festivalgæster immunitet inden næste år.

Én ting er sikkert, der bliver afholdt noget i 2021

Talsmand for Smukfest, Søren Eskildsen

I denne uge meldte Smukfest ud, at de forbereder sig på at afholde festival i et worst case scenario:

- Det ultimative er selvfølgelig, at det hele går væk. Men vi sætter alt ind for at afvikle en festival i 2021 - også med corona iblandt os, siger talsmand for Smukfest, Søren Eskildsen, til TV 2.

Også Roskilde Festival og Northside er i fuld gang med at planlægge næste års festivaler, skriver de på deres hjemmesider.

"Testbobler"

Det vil dog kræve nogle drastiske nye tiltag, hvis de skal få lov at holde festival, mens corona stadig eksisterer i samfundet, anerkender talsmanden for Smukfest.

Netop derfor har festivalernes brancheorganisation, Dansk Live, dannet en styregruppe, hvor landets store festivaler i samarbejde med eksperter arbejder på at finde en måde, hvorpå festivalerne kan blive afholdt næste år.

I øjeblikket er planen at skabe såkaldte ”testbobler” eller ”testringe”.

Det skal gøre festivalerne til lukkede kredse, hvor man ikke kan komme ind uden at have en negativ coronatest i hånden.

I praksis vil det betyde, at alle gæster såvel som frivillige og leverandører skal testes, kort før de går ind på festivalpladsen.

- Det er et bud på en løsning, som vi bringer. Men det er jo klart, at det ikke kan stå alene, siger Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live til TV 2.

Ifølge ham skal det kombineres med grundige hygiejnetiltag og ikke mindst effektiv smitteopsporing. Den opgave har Esben Marcher stor tiltro til, at festivalerne kan løfte:

- Festivalfolkene er jo eksperter i at håndtere store menneskemængder. Det er det, der giver os en stor tro på, at det her kan lade sig gøre, siger han.

Professor er skeptisk

Men festivalerne er muligvis for optimistiske, mener Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet (SDU).

Han mener ikke, at de tests, der er udviklet på nuværende tidspunkt, er klar til en testboble-strategi.

- Det kræver noget teknologiudvikling, og så er der meget kort tid til at få sat noget på skinner, som virkelig duer. Så umiddelbart vil jeg nok være en lille smule skeptisk, siger han til TV 2.

Ifølge ham er de hurtige tests, man har i dag - de såkaldte antigentests - ikke nær så følsomme som de PCR-tests, man bruger til at teste for coronavirus rundt om i landet i dag. Det betyder, at man vil kunne filtrere de værste tilfælde af smitte væk, men ikke alle, påpeger han.

Christine Stabell Benn, der blandt andet har forsket i epidemier og vacciner og er klinisk professor ved SDU, er dog mere positivt stemt over for festivalernes løsningsmodel.

Hun kalder det en "ganske udmærket" strategi fra festivalernes side, men påpeger ligesom Hans Jørn Kolmos, at festivalerne bør håbe på, at man har udviklet nogle hurtigere tests inden næste sommer.

- Men man er jo ude i den friske luft, så jeg tror, at med fornuftige forholdsregler og tests vil man kunne komme rigtig meget til livs, siger hun til TV 2.

Afstemning

Vil du tage på festival til sommer, selvom der stadig er coronasmitte i samfundet?

Afvikling eller konkurs

I brancheorganisationen Dansk Live håber de på, at der vil være politisk opbakning til at finde en løsning for festivalerne.

Og uret tikker på kontorene rundt om hos de danske festivalarrangører, forklarer sekretariatschef i Dansk Live, Esben Marcher:

- Normalt ville man jo allerede nu lægge programmet til næste års festival. Så under alle omstændigheder skal man snart have vished for, hvordan man kan lave festival.

Hvis ikke man finder en løsning, kan det få store konsekvenser, advarer han:

- Hvis der ikke kommer opbakning om en løsning som den her fra politisk side, så skal man indstille sig på, at der er nogle festivaler, der forsvinder. Hvis de ikke kan gennemføre i 2021, så vil nogle af de her organisationer jo blive opløst, siger sekretariatschefen.

Gavner andre end festivalerne

Forslaget om test-bobler er stadig meget nyt, og derfor ved Dansk Live heller ikke endnu, hvordan det konkret skal organiseres. Eller hvordan de mange tests skal finansieres:

- Det kan være en væsentlig omkostning. Men vi håber på at få prisen ned på det her, siger sekretariatschefen. Han peger på, at det eksempelvis kunne udmønte sig som et samarbejde mellem festivalerne og sundhedsmyndighederne.

Men kan det logistisk set lade sig gøre at teste en hel festival på denne her måde?

- Vores vurdering er, at det godt kan lade sig gøre. Vi ser også det her som en mulighed for at teste en masse danskere, og det er måske i det lys, man skal se det her tiltag. Som noget, der også gavner andre steder end på festivalerne, siger Esben Marcher.

Uanset hvad løsningen bliver, er talsmanden for Smukfest, Søren Eskildsen, fast besluttet på, at der bliver livemusik i Bøgeskoven til sommer:

- Vores ultimative mål er at afholde en festival, der minder mest muligt om det, folk kender, med de muligheder vi har i 2021. Men én ting er sikkert, der bliver afholdt noget i 2021, siger han.